Az egyes grilltechnikák más-más ízt adnak ugyanannak az alapanyagnak. Míg a grillrácson kérgesebbre sülnek a dolgok, a szmókerben lassabban sülnek át, és füstösebb ízt kapnak. Nyílt lángos készüléket nem mindenki használhat, mert mondjuk nincs kertje vagy terasza. Nekik tökéletes megoldás lehet egy kis erkélyen is felállítható gázos grillkészülék. Aki sehogy sem jut szabad területhez, legyen a szekrényében egy grillserpenyő vagy a konyhapultján egy elektromos grillező. Most pedig jöjjenek a típusok és a felhasználhatóságuk:
Hordozható grill
A legkisebb, legegyszerűbb változat. Mély tálca a faszénnek, rács a tetejére, lábak alá, ugye mindenki ismeri a gyorsan szét és összeszerelhető grillezőt. Akár egy hátizsákba is befér, így magunkkal vihetjük akár kirándulásokra is.
Előnye: hordozható, kis helyen elfér
Hátránya: csak kis adagokat készíthetünk rajta, és ha nem tudjuk lefedni vagy szélárnyékba tenni, akkor nehézkessé válhat a sütés rajta
Mit süssünk rajta: vékonyra klopfolt húsokat, zöldséget, a szén közé pedig tehetünk alufóliába csomagolt burgonyát
Gurulós ufó
A repülő csészealjhoz hasonlatos grillező három magas lábon áll, melyek közül kettőre kerekeket szereltek, hogy könnyen egyik helyről a másikra tolhassuk.
Előnye: könnyen mozgatható, lefedhető, van rajta állítható szellőzőnyílás, ahol szabályozni tudjuk az égéstérbe bejutó friss levegő mennyiségét, így az égés hőmérsékletét
Hátránya: csak kisebb családnak, baráti társaságnak tudunk partit szervezni, vagy ki kell egészítsük a menüt a konyhában készült ételekkel is
Mit süssünk rajta: szelet húsokat, zöldségeket, alufóliába csomagolt halfilét
Tudtad?
Ha már tudod hogy min fogsz grillezni, a Lidl-nél minden alapanyagot megtalálsz hozzá: húsok, szószok, fűszerek, kattints ide a továbbiakért!
Különálló grillek
Ezeken a grillezőkön akár több egymás melletti vagy feletti sütőfelületet is találunk. Oldaluk magasan zárható, és/vagy lecsukható fedéllel rendelkeznek. Hosszabb nyelű grilleszközök szükségesek hozzá, amelyekkel megmozgathatjuk a parazsat, a húsokat és a zöldségeket a rácson. Kültéri konyhába épített és szabadon álló változatok is léteznek. Ha egy ilyen készülékkel rendelkezünk, akkor már igazi nagy összejövetelt is rendezhetünk, nem kell sokáig várnia senkinek az ételre.
Előnye: időjárástól függetlenül bármikor használható, nagy mennyiségben is süthetünk rajta, villoghatunk vele a barátok előtt
Hátránya: sok tisztítást igényel, más hátránya nem igen létezik
Mit süssünk rajta: hamburger, grill kolbász, és minden más süthető rajta
Grillezés másképpen
- Ha nem akarunk sok időt eltölteni a parázskészítéssel válasszunk gázpalackos grillezőt. Ez első hallásra kicsit veszélyesnek tűnhet, de egy jól kipróbált módszer, ha betartjuk a szabályokat, nem érhet minket bántódás.
- A másik népszerű lehetőség az elektromos grill, mely egy gombnyomásra bekapcsolható. Amerikában, Új-Zélandon szinte minden kertben találunk egy ilyet.
Előnye: eszméletlen mutatós, nem kell törődnünk a szén, a gyújtófolyadék folyamatos beszerzésével, rögtön üzembe helyezhető, állítható sütési funkcók, mennyiségi sütésre alkalmas
Hátránya: nagy hely- és energiaigénye van, és az ára is elég borsos
Mit süssünk rajta: ezen aztán tényleg mindenféle étel megsüthető, és akár melegen is tartható
Mire lehet még szükséged?
A kültéri grillezéshez nem csak a grillkészülékre lesz szükséged. A minőségi alapanyagokon kívül szerezz be hozzá: sütőeszközöket, mint fogót, lapátot, húsvillát, húsollót, parázspiszkálót, grilltálcát, grillfóliát, esetleg papírtálcát, faevőeszközöket és a faszénről, valamit a gyújtófolyadékról se feledkezz meg!