Ez a zöldség teszi a legtöbbet az immunrendszerért egy dietetikus szerint

A zöldségek telis-tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és számos más, hasznos tápanyaggal. De melyik típus a legjobb, ha az immunrendszerünk erősítéséről van szó?

Kristen Lorenz, a Kristen Lorenz Nutrition alapítója és regisztrált dietetikus elárulta, hogy melyik az a zöldség, ami a legtöbbet teszi az immunrendszerünkért. Az alábbiakban bemutatjuk a zöldség előnyeit és a felhasználási lehetőségeit is.

Egy nagy adag zöldség
Ez a zöldség teszi a legtöbbet az immunrendszerért egy dietetikus szerint

A legjobb választás

Az immunrendszer támogatásában a piros kaliforniai paprika viszi a pálmát

– állítja Lorenz.

Elmondása szerint ez a paprikatípus tele van immunerősítő tápanyagokkal, különösen C- és A-vitaminnal.

Jó tudni, hogy a C-vitamin támogatja a neutrofilek (egy fehérvérsejt-típus) működését, amelyek segítenek a szervezetnek a kórokozók elleni küzdelemben. Emellett antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, vagyis védi az egészséges sejteket a károsodástól. A C-vitamin továbbá elősegíti a kollagén képződését, ami elengedhetetlen a bőr és a nyálkahártyák épségének fenntartásához – ezekről pedig tudjuk, hogy a szervezet első védelmi vonalai a kórokozók ellen.

Sokan a narancsot tartják a C-vitamin legfőbb élelmi forrásának, pedig a piros kaliforniai paprikában általában több van belőle. Csak összehasonlításképp: míg egy közepes méretű narancs körülbelül 70 mg C-vitamint tartalmaz, addig egy hasonló méretű piros kaliforniai paprika 150–190 mg-ot.

A piros kaliforniai paprika emellett gazdag béta-karotinban is, ami az A-vitamin előanyaga. Az A-vitaminról köztudott, hogy szerepet játszik a T-sejtek és B-sejtek működésében, amelyek az immunrendszer fontos összetevői. Ezek ugyanis segítik az antitestek termelését és az immunsejtek válaszát is, biztosítva, hogy a szervezet hatékonyan küzdjön a kórokozók ellen.

Ráadásul, akárcsak a C-vitamin, az A-vitamin is szükséges az egészséges bőr és nyálkahártyák fenntartásához.

És ez még nem minden

Lorenz szerint a piros kaliforniai paprika E-vitamint, folsavat, valamint kis mennyiségű cinket és szelént is tartalmaz. Az E-vitamin antioxidánsként működik a C-vitaminnal együtt – ez a páros védi a sejtmembránokat, ezzel támogatva az immunsejteket. A folsav ugyanakkor nélkülözhetetlen a DNS-szintézishez, ami elősegíti az immunsejtek termelését és érését, míg a cink és a szelén olyan nyomelemek, amelyek erősítik az immunválaszt, elősegítik a sebgyógyulást és csökkentik a gyulladást.

Végül a piros kaliforniai paprika természetesen rostot is tartalmaz, így hozzájárul az emésztőrendszer és a bélflóra egészségéhez. Ez tovább erősíti az immunrendszert, hiszen az optimális immunválaszhoz elengedhetetlen az egészséges bélrendszer.

Mi a helyzet a zöld, sárga és narancssárga változatokkal?

A közhiedelemmel ellentétben a különböző színű kaliforniai paprikák nem különböző növényekből származnak. Ugyanabból a növényből erednek, a különbség annyi, hogy eltérő érettségi állapotban szüretelik őket.

A piros kaliforniai paprika teljesen megérik a növényen, míg a többi szín kevésbé érett állapotban kerül leszedésre. Ez az érési folyamat növeli a C-vitamin és a béta-karotin mennyiségét, így a piros kaliforniai paprika jobb az immunfunkció szempontjából, mint a többi szín.

Hogyan fogyasszunk több piros kaliforniai paprikát?

Szerencsére egy igen sokszínűen felhasználható zöldségről van szó, így könnyen beépíthetjük az étrendünkbe. Rágcsálhatjuk például nyersen egy szendvics mellé vagy valamilyen mártogatóssal nassolnivalóként. Hozzáadhatjuk még wokos fogásokhoz – ilyenkor érdemes a végén hozzáadni, hogy megőrizze tápanyagtartalmát –, sült állapotban krémlevesekhez pépesíthetjük vagy meg is tölthetjük, majd kisüthetjük.

Ratatouille, azaz francia lecsó

A ratatouille-t (ejtsd: ratatuj) a francia Riviéra fővárosában, Nizzából ered, és régen a szegény emberek eledelének tartották. Órákig főzték lassú tűzön a maradék zöldségeket, ...

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Sós vendégváró szelet

Ünnepekkor nagy siker szokott lenni a hidegtál, vagy valamilyen más vendégváró. Ez egy egyszerűen elkészíthető, mutatós sós szelet, amibe ízlés szerint cserélgethetjük a ...

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti bableves

A Húsvétot mindig lelkes készülődés, és a jó minőségű házilag füstölt sonkák utáni hajtóvadászat előzi meg. A nagyszombati vacsora elteltével azonban legtöbben telítődnek a ...

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!