Ez a rossz étkezési szokás gyengítheti az immunrendszered

Apró dolog, ami hosszú távon óriási galibát tud okozni a szervezetedben, ha nem figyelsz rá.

Rengeteg tanulmány, kutatás és cikk hívja fel a figyelmet arra, hogy a rostok segítenek az egészség megőrzésében, hiányuk változatos panaszok kialakulásához vezet, de még mindig nem figyelünk rájuk kellőképp! Pedig a rostok kihagyása az életünkből azt jelenti, hogy szervezetünk rengeteg egészségügyi előnyből kimarad.

Ez a rossz étkezési szokás gyengítheti az immunrendszered

„A teljes értékű élelmiszerekből, gyümölcsökből és zöldségekből származó rostok vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaznak, így elősegítik az egészséget és a jóllétet” – emelte ki a témában Amy Shapiro, a Real Nutrition alapítója.

Tudtad? Naponta 1000 kalóriánként 14 gramm rost bevitele ajánlott.

Rost és rost között is van különbség

A teljes értékű élelmiszerekben két különböző típusú rost található – oldható és oldhatatlan rost – , és mindkettőnek különböző előnyei vannak.

  • Az oldható rostok felszívják a vizet, és az emésztés során gélszerű anyaggá alakulnak, ami lelassítja a folyamatokat, és segít a vércukorszint stabilizálásában.
  • Az oldhatatlan rostok megfelelő állagúvá teszik a székletet, és megkönnyítik az élelmiszerek átjutását a gyomron és a belekben.

Figyelem! A feldolgozott élelmiszerekből származó rostok eltérőek, és nem biztosítanak ugyanolyan előnyöket.

Azokhoz a feldolgozott élelmiszerekhez, amelyek természetesen nem tartalmaznak rostot, feldolgozott rostot adtak hozzá. Az élelmiszeripar gyakran izolált rostként emlegeti ezt

– mondja a szakember.
A tested is hálás lesz, ha odafigyelsz mit viszel be a szervezetedbe

A feldolgozott rost eredetileg olyan élelmiszerekből származik, mint a cikóriagyökér, a kukorica és a cukornád, majd hozzáadják olyan ételekhez, mint a snackszeletek, tészták, kenyerek és cukros gabonafélék.

Ha nem viszel be elég rostot a szervezetedbe:

  • a szív egészsége veszélybe kerülhet
  • problémák adódhatnak az emésztésben
  • felborulhat a vércukorszint
  • gyarapodhat a súly

A zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, diófélék, magvak és teljes kiőrlésű gabonák mind az oldható és oldhatatlan rostok csillagászati forrásai – ezekből érdemes összeállítani a napi menüt.

Forrásunk volt.

Szerző: Németh Orsi


Még többet a fogyásról:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...