Rengeteg tanulmány, kutatás és cikk hívja fel a figyelmet arra, hogy a rostok segítenek az egészség megőrzésében, hiányuk változatos panaszok kialakulásához vezet, de még mindig nem figyelünk rájuk kellőképp! Pedig a rostok kihagyása az életünkből azt jelenti, hogy szervezetünk rengeteg egészségügyi előnyből kimarad.
„A teljes értékű élelmiszerekből, gyümölcsökből és zöldségekből származó rostok vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaznak, így elősegítik az egészséget és a jóllétet” – emelte ki a témában Amy Shapiro, a Real Nutrition alapítója.
Tudtad? Naponta 1000 kalóriánként 14 gramm rost bevitele ajánlott.
Rost és rost között is van különbség
A teljes értékű élelmiszerekben két különböző típusú rost található – oldható és oldhatatlan rost – , és mindkettőnek különböző előnyei vannak.
- Az oldható rostok felszívják a vizet, és az emésztés során gélszerű anyaggá alakulnak, ami lelassítja a folyamatokat, és segít a vércukorszint stabilizálásában.
- Az oldhatatlan rostok megfelelő állagúvá teszik a székletet, és megkönnyítik az élelmiszerek átjutását a gyomron és a belekben.
Figyelem! A feldolgozott élelmiszerekből származó rostok eltérőek, és nem biztosítanak ugyanolyan előnyöket.
Azokhoz a feldolgozott élelmiszerekhez, amelyek természetesen nem tartalmaznak rostot, feldolgozott rostot adtak hozzá. Az élelmiszeripar gyakran izolált rostként emlegeti ezt
– mondja a szakember.
A feldolgozott rost eredetileg olyan élelmiszerekből származik, mint a cikóriagyökér, a kukorica és a cukornád, majd hozzáadják olyan ételekhez, mint a snackszeletek, tészták, kenyerek és cukros gabonafélék.
Ha nem viszel be elég rostot a szervezetedbe:
- a szív egészsége veszélybe kerülhet
- problémák adódhatnak az emésztésben
- felborulhat a vércukorszint
- gyarapodhat a súly
A zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, diófélék, magvak és teljes kiőrlésű gabonák mind az oldható és oldhatatlan rostok csillagászati forrásai – ezekből érdemes összeállítani a napi menüt.
Szerző: Németh Orsi
Még többet a fogyásról: