Legyen az a már klasszikusnak számító influenza, vagy a még mindig nem tágító Covid, a vírus sajnos velünk élnek. Természetesen védekezhetünk ellenük oltásokkal és különböző gyógyászati készítményekkel, de ezek hatását is érdemes egyéb módszerekkel támogatni. Az egyik legjobb megoldás, amellyel segíthetjük szervezetünk védekezőképességét, az nem más, mint az immunrendszer erősítése.
Ezt sokan étrend-kiegészítők és különböző vitaminok szedésével képzelik el, pedig létezik egy sokkal természetesebb és kellemesebb módszer is: az, ha immunerősítő ételeket fogyasztunk. Azt is eláruljuk, mi mindenből célszerű ilyenkor beraktározni!
7 immunerősítő étel a vírusos időszakra
A citrusfélék közismerten remek immunerősítő hatással bírnak, ezek közül is kiemelkedik az egyik téli idénygyümölcs, a narancs. Különösen magas C-vitamin tartalmának köszönhetően képes felvértezni a szervezetet, hogy ellenállóbb lehessen. Emellett van benne bőven rost is, amiért szintén hálás lesz a testünk, de a különböző karotinoidok és flavonoidok, valamint a benne található A-vitamin szintén szuper gyümölccsé teszik.
A citrom és a lime a narancshoz hasonlóan működnek, ha immunerősítésről van szó. De ezek a savanykás gyümölcsök is tele vannak antioxidánsokkal, valamint B-komplex-tartalmuk is magas. Ezek ráadásul olyan változatos gyümölcsök, amelyek szinte bármilyen menüt képesek kiegészíteni.
Már a narancs kapcsán is említettük a karotinoidok és az ebből származó A-vitamin fontosságát. Nos, a répában ezekből még több van! Az A-vitamin képes megacélozni az immunrendszert, elsősorban annak köszönhetően, hogy hozzájárul a fehérvérsejtek, így például a limfociták, szaporodásához, amelyek az adaptív immunrendszer támaszai a testben.
Szerző: Szabó Anna
Még több cikk, hogy erős legyen az immunrendszered: