Ezekben a napokban, amikor sokkal többet kényszerülünk otthon lenni, a konyhában is kiadhatjuk a felgyülemlett feszültséget. Hús nélkül is készülhet tartalmas
pörkölt, és egyszerűen, akár gyerekekkel is össze lehet hozni csodás süteményeket pár száraz alapanyagból. Olyan recepteket mutatok most nektek, amiket akkor is elkészíthettek, ha nem vagytok a konyha ördögei, és nem akartok egész nap a tűzhely vagy a sütő mellett állni.
Indítsunk egy tartalmas levessel
sárgarépakrém-leves
A sütőben sült zöldségekből lesz a legízletesebb krémleves. Ha egyszer kipróbáltad, többet nem akarod majd máshogy készíteni.
A sárgarépa nem a legpopulárisabb krémlevesalap, pedig ha pürésítés előtt sütőben kap egy kis kérget, teljesen más arcát mutatja. Ne sajnáld mellőle a hagymát, és ha nincs friss fűszered, tegyél mellé kicsit több szárítottat. Fokhagyma helyett is nyugodtan használhatsz fokhagyma-granulátumot vagy krémet, ha elfogyott a friss. Lisztes sűrítés sem kell bele, mert a répa elég vastag alap önmagában is. Viszont feltét feltétlenül szükséges hozzá!
Ez a tökmagos-mézes-chilis kombináció maga az álom, de egy
sajtchipsszel is el tudnám képzelni...
Elfogyott a hús, de ennél egy jó pörköltet? Tojásból készülhet a húsevők új kedvence
tojáspörkölt
Ha jobban belegondolunk, ez inkább paprikás, de tojáspörkölt néven híresült el, úgyhogy nem variálunk a névvel. Csak élvezzük. Mert isteni finom!
Nálunk a tojáspörkölt abszolút hagyományos, gyakran terítékre kerülő fogás volt régen. Apa is szerette, mert a húsos ételek energiáját adta, és anya is szívesen készítette, mert nem egy bonyolult darab, és olcsó is. Előző este meg lehet főzni hozzá a tojást, és másnap fél óra alatt össze is lehet dobni, ha már éhes a család.
Mondjuk anya nem tett alá bacont...de én úgy vettem észre, hogy az a kis hús sokat dob a végeredményen. Nem próbáltam még, de szalonnával, sonkával vagy akár
kolbásszal is bitang lehet. Használd azt, amit otthon találsz. Én tarhonyával szeretem, de rizs, tészta és akár krumpli is csúszhat mellé. Engedjétek el a fantáziátokat!
Egyszerű de nagyszerű desszert, sütés nélkül
kekszsüti
Ez a szelet remek maradék szárazkeksz- és csokoládémentő recept. A díszítést se felejtsd el. A tejszínhab és a gyümölcs teszi teljessé az élményt.
Nem is tudom, hogy melyik pozitív tulajdonságát emeljem ki ennek a kekszes szeletnek. Egyfelől elég jó maradékmentő, hiszen a régi csokimikulás is belereszelhető, és az alapja a kamra mélyén megbúvó bármilyen keksz lehet. Másfelől meg, ha komolyan veszitek a díszítést, szebb édesség lehet belőle bármelyik piskótás, muffinos, tortás próbálkozásnál. Ha pedig gyerekekkel készítitek, óriási élmény lesz a végeredmény!
Én arra is figyeltem, hogy ne legyen extra hizlaló darab, hiszen elég sokat ülünk most itthon a fenekünkön...
Cukormentes kekszet, cukormentes növényi tejet,
xilitet és étcsokit tettem bele, így kb. lelkiismeret-furdalás nélkül tesszük rá még azt a kis extra habot is.
Csak 4 összetevő, és kész a tökéletes zabkeksz
zabpelyhes keksz
Ez a zabkeksz baromi egyszerű, de fontos, hogy tényleg maglisztet használjon hozzá az ember. Viszont se tojás, se olaj, se tej nem kell bele, és gyorsabban elfogy, mint ameddig elállna. 2 ...
A végére egy olyan zabkeksz maradt, amelyhez kelleni fog egy extra alapanyag, de sok helyről lehet már online rendelni ilyesmiket. A sima liszteket úgyis felvásárolták már, úgyhogy mi süssünk törökmogyoró-lisztből!
Mellé csak banán, méz és zab kell, és a végeredmény egy elég univerzálisan tuningolható teasütemény. Mi banánnal és nutellával szeretjük leginkább, de lekvárral is remekül csúszik. Glutén, tojás, tej, olaj? Egyik se kell bele! Nemcsak a karantén idején lesz a kedvencetek, ha egyszer rákaptok!
Látod? Egy kis kreativitással és utánajárással pazar ebéd- vagy vacsoramenüt készíthetsz otthon is, ráadásul nem kell egy napig a konyhában állnod, hogy ezek a finomságok elkészüljenek!