Bármilyen odafigyeléssel is tervezed meg a bevásárlást és a heti menüt, előfordulhat, hogy marad valamilyen zöldség a hűtő egyik zugában, amiről megfeledkezel. Mutattunk már korábban trükköket, hogyan előzheted meg, hogy megromoljanak a zöldségek, gyümölcsök a hűtőben, de most magától Jamie Olivertől hoztunk egy szuper praktikát: íme egy recept savanyúság készítéséhez, amihez kedved és hűtőd tartalma szerint bármilyen zöldséget felhasználhatsz.
Ahogy mondtuk, bármilyen zöldséget felhasználhatsz tetszés szerint, de a receptben a legjobban a retek, sárgarépa, lilahagyma, karfiol és természetesen az uborka működik a legjobban. A zöldségek mellett csak pár egyszerű alapanyagra van szükséged, hogy aztán élvezhesd a házi savanyított finomságokat egy szendvicsben vagy a hétvégi ebéd mellé.
Jamie Oliver eredeti receptje:
Hozzávalók:
- kemény és ropogós zöldségek (Jamie a retekre, répára, vöröshagymára, karfiolra és uborkára esküszik), de bármit használhatsz, amit épp a hűtőben találsz
- 125 ml víz
- 250 ml ecet
- egy evőkanál cukor
- egy evőkanál só
- mustármag
- kapor
Elkészítés:
- Először vágd fel durvára a zöldségeket, majd halmozd őket egy csatos üvegbe, befőttesüvegbe vagy bármilyen más, légmentesen záródó tárolóba.
- A következő lépésben öntsd a kiválasztott tárolóba a vizet, ecetet, sót, cukrot, egyéb fűszereket és fűszernövényeket, amiket használni szeretnél.
- Rázd alaposan össze a keverékedet, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek. Tárold az üveget hűtőben.
- Jamie szerint akár két hónapon át is élvezheted házi savanyúságodat egy isteni szendvicsbenvagy mondjuk egysajttál mellett.
Ezt olvastad már?
Ezeket olvastad már?
A savanyúság, amiért szakítottam a házi csalamádéval: az első KIMCHI-m...
Ahogy a koreai nagymamák mondanák: "Ahány ház, annyi Kimchi...!" Következzen a kínai kel mennybemenetele - Fermentálós történetek, II. rész.
Réthly DávidMegtaláltuk Budapest 6 legjobb pizzázóját
Szubjektív válogatásunkban 6 tökéletes budapesti pizzázót ajánlunk nektek, amikbe tesztelés után is bármikor visszatérnénk.
Vass AdriennÁllítólag Jamie Oliver is így nyomja a fokhagymát!
A fokhagymanyomó használata mindig necces - van aki csak azzal, van aki sose nyúlna hozzá. Lehet, hogy eddig túl bonyolultan használtuk?
Brecz JuditEzért olyan eszméletlenül egészséges a természetes savanyúság
A fermentálás egy ősi módszer, ami újra divatba jött: nemcsak mert finom, hanem mert nagyon egészséges, sőt, több betegség gyógyszere is lehet.
NosaltyCímlapkép: Getty Images