Íme a gesztenyés-diós aromájú, mindig édes HOKKAIDO tök

Kisebb méretű, legtöbbször narancsos színű, mindig édes, gesztenyés ízű tökfajta, amely cuki csúcsával és öblös testével akár kisebb fazéknak is használható. Együnk Hokkaido tököt!

Mi is a Hokkaido tök?

Kerek, sötétzöld vagy narancssárga héjú sütő- és főzőtök, húsa vastag, gesztenyés, isteni diós aromájú. Ősszel érik, és jellegzetesen édes az íze. Eredetileg New England-ből származik, onnan került át Japánba, itt nemesítették mai formájára. Hokkaido szigetéről kapta a nevét. Alkalmas levesnek, pürének, de leginkább tölteni kiváló. A megsütött tök vékony héja is fogyasztható.

Hokkaido tök / Getty

Az angolszász gasztrooldalak ódákat zengenek a Hokkaido tökről finom, édes íze miatt. Legismertebb fajtái az Ishiki Kuri és az Orange. Kis mérete lehetővé teszi, hogy „ehető” fazékként használjuk például levesekhez, de sült formában is lehet ő maga a tányérunk.

Céklás hokkaido leves

Szépen termett a hokkaido és más tök a kertemben. Így most elég gyakran főzök belőlük levest vagy más ételt. Megpróbálom őket variálni más zöldségekkel, most céklával. Gyors és ...

Hokkaido curry

Ezt az ételt azért találtam ki, mert a hokkaido nagyon tetszetős gyümölcs, ízletes és tele minden jóval. Nem kell hámozni, mert a héja hamar puhul, s nem engedi a darabokat a hőben ...

Amíg egy kisebb nagydobosi tök (a kerek, cikkelyezett, szürkés héjú) is megvan 2-3 kiló, addig a Hokkaido általában 1-1,5 kiló, és semmit sem nélkülöz, ami egy sütőtökben fontos.

Hogy mik ezek a csodás élettani hatások?

  • vitaminjaival felpörgeti az immunrendszert
  • káliumtartalma regenerálja a sport által igénybevett testet
  • szépíti a bőrt a benne levő antioxidánsok és karotinok által

Hokkaido mousse

Egy kis darab sütőtök várakozott a hűtőben a felhasználásra. Abból készült ez a légiesen könnyű desszert. Én karamellizált tökmaggal és sűrű sziruppá főzött ...

  • rákos megbetegedések elleni harcban is segít, hiszen béta-karotin-tartalma kimagasló
  • élesíti a látást, hiszen sok-sok A-vitamin van benne
  • tele van rosttal, amelyek miatt tovább érzed magad jóllakottnak, így kevesebbet eszel

Leginkább töltve érdemes fogyasztani mérete és külseje miatt, de készülhet belőle püré, leves, egytálétel, de akár édesség vagy kenyér is! A legegyszerűbb elkészítési módja pedig a jó öreg sütőben sütés - kis mézzel megcsurgatva vagy fűszerezve tökéletes téli csemege.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásaink voltak.

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!