Íme 6 mutatós tojásdekorálási tipp ügyetleneknek

Filctoll, körömlakk és zöldséghéjak: ezek minden háztartásban fellelhetők, mégis nagyon mutatós tojásokat lehet velük festeni és készíteni akkor is, ha nem vagyunk művészek.

A tojásfestés nem való akárkinek, én nagyon örültem neki, hogy eddig az óvónénik és bölcsődei gondozók levették a vállamról ezt a terhet, ám idén úgy tűnik, muszáj lesz megbirkóznom a feladattal. A tojás csúszik, törékeny, mindenütt domború, így ahhoz, hogy valami esztétikus végeredményt kapjunk, igazán komoly kézügyességre van szükség.
Olyan ötleteket gyűjtöttem, amelyet hasznosíthatnak a hozzám kevésbé ügyes kezűek, akik tojásdekorálásra adják a fejüket idén, tojásfestésre fel:

Szigetelőszalag

Ez a módszer azoknak fog tetszeni, akik amúgy a teljesen hagyományos, vízbe tojásfestéket keverős, áztatós módszert alkalmazzák. Egy kis szigetelőszalag kell csak hozzá, amiből csíkokat vagy más formákat vágunk ki, ezeket a tojásra ragasztgatjuk, majd így áztatjuk őket a tojásfestékes vízbe. Miután megszáradtak, simán le kell húzni róluk a ragacsot, és kész a minta. A minimalista vékonyabb, vastagabb csíkos változatok is nagyon menők, de ki lehet vágni szívecskéket vagy akár nyulakat is.

A régi, de egyszerű tojásfestés

Mindenki így csinálta, amikor gyerek volt: virágokat, leveleket gyűjtöttünk, ebből egyet-egyet a tojásra ragasztottunk, ráhúztunk egy harisnyát, majd vöröshagymahéj-főzetbe áztattuk. Amikor lehúztuk róla a harisnyát, a tojás piros lett, a levél mintája pedig megmaradt.

Alkoholos filc

A hagyományos, áztatós módszerrel befestett tojásokra alkoholos filccel egyszerű mintákat rajzolunk: előtte próbáljuk el egy papíron, és csak olyat vállaljunk be, ami biztosan megy. Akinek igazán szép a kézírása, írjon szerelmes levelet a tojásra vékony filccel vagy egyszerű egyszavas üzeneteket, esetleg rajzoljon sok pici pöttyöt, háromszöget, karikát rá.

Krepp-papír

Akinek hozzánk hasonlóan sok krepp-papírja maradt farsangról, vagdosson belőle kis csíkokat vagy háromszögeket, egyenként mártsa ecetes, langyos vízbe, majd vonja be vele a tojást, és hagyja megszáradni. A papír át fogja adni a színét a tojásnak, ami így enyhén foltos lesz.

Megunt körömlakkok újrahasznosítása tojásfestéshez

Biztos sokaknak van tele a polcuk megunt körömlakkokkal, vagy olyan színekkel, amelyek elsőre jó ötletnek tűntek, de később kiderült, hogy egyáltalán nem passzolnak hozzánk. Elő velük! A módszer elképesztően egyszerű, és meglepően mutatós eredményekkel jár. Egy nagy műanyag edénybe langyos vizet teszünk, majd körömlakkot csepegtetünk bele. Ebbe mártogatjuk - lehetőleg kesztyűs kézzel - a kifújt tojásokat, majd alaposan elkeverjük a vizet. Kiemeljük, és hagyjuk megszáradni.

Borotvahab

Ez különösen mókás szertartás lehet gyerekeknek, akiknek hiányzik a homokozóban sarazás és az egyéb taktilis ingerek. Úgy tűnik, az utóbbi évek egyik legnépszerűbb tojásfestési technikájáról van szó, annyira sokan próbálták már ki a módszert, hogy tele van vele a szociális média. Megint a fürdőszobába fogunk alapanyagért menni, ehhez a módszerhez ugyanis borotvahabra van szükség. Ezen túl már csak egy kevés ételszínezék kell hozzá. A borotvahabot egy lapos, nagy edénybe simítjuk, majd lecsepegtetjük az ételszínezékkel. Egy hurkapálcával összevissza kevergetjük a festéket és a habot, a tojásokat ebbe hempergetjük, majd hagyjuk megszáradni.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...