Imádod a levendula illatát? Nevelj saját bokrot a konyhában vagy az étkezőben - mutatjuk, hogyan!

Bár csodálatosan mutat a teraszon vagy a balkonon, akár a konyhádban vagy az étkeződben is nevelhetsz levendulát. Hogyan? Segítünk!

Francia vs. angol levendula

Beltérbe tanácsosabb olyan fajtát választani, ami csak kisebb méretűre nő meg és nem bokrosodik el túlzottan. A francia levendulákat a legkönnyebb a lakásban nevelni. Bár ezek nem olyan illatosak, mint az angol levendula, jóval könnyebben alkalmazkodnak a beltéri körülményekhez.

Ahhoz viszont, hogy a nappaliban vagy az étkezőben is ragyogóan fessen a levendulád, pár dolgot be kell tartanod:

Elhelyezés:

Fontos, hogy sok fényt kapjon, így olyan ablakba helyezd, ahol napi szinten 3-4 órát is érik a napsugarak.

Öntözés:

Figyelj arra, hogy ne öntözd túl, mert az állandóan nedves földtől hamar kirohadhat.

Kaspó:

Az ideális kaspó a levendula számára az, amelyik csak néhány centivel nagyobb, mint a növény gyökérlabdája. Az ennél nagyobb virágtartóban túl sok a felesleges föld, amit a gyökerek nem hálóznak be, így a nedvességet sem veszik el belőle.

Fontos! Bár kedveli a meleget, forróságnak és sugárzó hőnek ne tedd ki! Erre különösen télen figyelj, ilyenkor ugyanis érdemes a levendulát a lakás leghűvösebb helyiségébe költöztetni.

Ez is érdekelhet!

Szereted a muskátlit? - Akkor ezt mindenképpen tudnod kell most, hogy vége a télnek

Metszés:

A levendulákat egy évben egyszer meg kell metszeni, mert ha nem teszed, fássá válhatnak a bokor középső része. Ha ősszel nyírod meg, jóval az első fagy előtt tedd meg ezt a lépést.

Levendulás muffin

Nincs könnyű dolgunk ünnepek után a konyhában. Nehéz olyan desszerttel előrukkolni, amire kitörő a lelkesedés, mert mindenki eltelik kicsit az édességekkel. Mivel nálunk rögtön január ...

A levendulát tavasszal is meg lehet metszeni, vagy miután elvirágzott, nyáron is. Hagyj zöld leveleket a bokron, mert, ha túlságosan visszavágod, megeshet, hogy a növény nem éli túl.

Ezeket olvastad már?

via Gardeners, Kuffer, Édenkert

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...