Imádják a magyar pék kakaós csigáját Új-Zélandon

Hódít a kakaós csiga Új-Zélandon. Mindez Lóránth Zoltánnak és feleségének, Grétának köszönhető, akik menedzserből avanzsáltak pékké, és 3,5 éve élnek a szigetországban.

„Teljes ismeretlenségből elő tud lépni egy ember, egy pék, egy cukrász vagy egy séf, aki valójában a rocksztár polgári változata. A rockénekes a zenéjével fér hozzá az emberek lelkéhez, mi pedig az érzékszerveiken keresztül tudjuk őket elvarázsolni” – fejti ki hivatása szépségét Lóránth Zoltán. A negyvenes éveiben járó egy gyermekes családapa az Új-Zéland fővárosában található Doppio pékség és kávézó tulajdonosa és pékje.

Zoltánnak korábban nem ez volt a hivatása. Sikeres menedzserként dolgozott Magyarországon, sokat utazott, majd rájött, hogy valami hiányzik az életéből. Két évnyi kilátástalanság után ismerte meg jelenlegi feleségét, Grétát, akivel hobbiból kezdtek el otthon sütögetni. Nem sokkal később Zoltán már azon kapta magát, hogy a könyvek bújása mellett Vajda József Pékműhelyében tanulja a sütés alapjait.

Lóránt Zoltán és Gréta

„Negyven éves koromra pályát váltottam, és eldöntöttük, hogy külföldön szeretnénk vállalkozni” – meséli Zoltán. Feleségével kilenc európai országot jártak be autóval, de sehol nem találták meg számításukat, így kötöttek ki Új-Zélandon. A pár beleszeretett a 46 ezer lakosú Nelsonba, ahol találtak egy kis helyet, amit tulajdonosa - rossz elhelyezkedése miatt - már nagyon régóta nem tudott kiadni.

Ők viszont hittek benne, ezért kibérelték, és néhány héten belül megnyithatott A Pék Kávézója, azaz a „The Baker’s Coffee Shop”. A hely elnevezése nem véletlen…

„Hamar rájöttünk, hogy itt Új-Zélandon kizárólag kenyéráruval kockázatos a vállalkozás, mindenképpen szükséges a kávé mellé adni az apró pékárukat”– árulja el vállalkozásuk receptjét a pék. Új-Zélandon nagyon magasfokú a kávézási kultúra, s mivel Zoltán baristának is tanult, minőségi kávéval csalogatták be az embereket a kávézóba, amelynek kialakításánál a „harmadik hely koncepciót” vették alapul.

Ennek lényege, hogy az ember életében az első és legfontosabb hely az otthon, majd a munkahely, a harmadik pedig ahol a legtöbbet tartózkodik: könyvtár, konditerem vagy ebben az esetben a kávézó. Éppen ezért a kávézó designja a konyha és nappali keverékét ötvözte, ahova jó érzéssel megy az ember.

Doppio Forrás: Facebook

A kávé, pékáru és design hármasával néhány nap alatt hírnévre tettek szert. „Megnyitottunk, öt nap múlva pedig már profitot termeltünk. A kávézó híre szájhagyomány útján terjedt, és a befektetés egy év alatt visszahozta az árát” – mondja Zoltán, aki a harmadik üzleti évben a befektetett összeg négyszereséért vált meg A Pék Kávézójától, hogy közben egy új, már saját kávézót és pékséget nyisson a közel 400 ezer lakosú új-zélandi fővárosban, Wellingtonban.

A Doppio májusban nyitott meg, nagyobb hellyel és termeléssel, ám jelenleg ez is kevésnek bizonyul. „Nem tudok annyit sütni, hogy a bezárás előtt ne kelljen kirakni az eladtunk mindent táblát” – jegyzi meg Zoltán. A pékségben általában édes ízből négy alapsütemény készül: mandulás croissant, fahéjas tekercs, kakaós csiga és túrós táska, mellette sós termékek is szerepelnek a kínálatukban.

Kakaós csiga, a nagy kedvenc

„Kiderült, hogy a magyarok nemzeti étele a kakaós csiga”

– magyarázza Zoltán. A nagy népszerűség elsősorban a fővárosban élő magyar közösségnek köszönhető. Ők kezdték el keresni a csigát, vitték el a munkahelyükre, a barátaiknak, és szeretették meg az új-zélandiakkal. Egyenesen slágertermék lett Wellingtonban.

A finom kávénak és pékárunak köszönhetően az új-zélandiak a számukra kevésbé fogyasztott kenyerek után is elkezdtek érdeklődni. „Van, aki 5-10 ezer forintot is itt hagy egy kávé és egy mandulás croissant után” – árulja el. Az ottani közösség annyira nincs hozzászokva az európai pékárukhoz, hogy Zoltán elmondása szerint az is előfordul, hogy a túrós táskát késsel és villával fogyasztják el.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...