Ilyenek voltak a régi szüreti mulatságok, ahol férjre találtak a lányok

A szőlőhegyek nótaszótól, nevetéstől voltak hangosak, és még a szolgálatot teljesítő katonákat is hazaengedték szüretre. Így mulattak felmenőink a szüret idején.

A magyar szőlőt és a bort mondák sokasága szövi át, így a szüret is olyan eseménynek számított, amiről senki sem akart lemaradni. Bár a szüreti hagyományok az idővel változtak, a szüret még ma is olyan tevékenység, amit a családdal, barátokkal együtt jó végezni úgy, ahogy régen.

Szüretkor felpezsdültek a falvak és a városok

A 16.-17. században a szüret olyan jeles eseménynek számított, hogy nemcsak az iskolák zártak be, hanem a szolgálatot teljesítő katonákat is hazaengedték, sőt, még a törvénykezés is szünetelt. Akár városban, akár mezővárosban, vagy parasztgazdaságban szüreteltek, mindenhol előre készültek rá az emberek, és együtt, közösen végezték a munkát. A parasztgazdaságokban a szüret a társadalmi élet fontos része volt, szórakozással átszőtt közös tevékenység, ahol a férjet kereső lányok akár mátkára is találhattak.

A szüretet Mihály napjától, azaz szeptember 29-től kezdték meg legkorábban, de jellemzően az október volt a szőlőszedés és a borkészítés hónapja. A szüret előtt néhány héttel már kimeszelték a borházakat, ahol később a must erjedt, átsúrolták a szüreti edényeket és ki forrázták a hordókat.

Énekszóval, néhol puskalövésekkel indult a szüret

A szüret kora reggel hangosan, riogatásokkal, néhol puskadörrenésekkel indult, hogy a rossz szellemeket messzire űzzék. A szőlőben dolgozókat a gazda reggel sonkával, kolbásszal, szalonnával és friss kenyérrel kínálta, napközben pedig borral, hogy ki ne száradjon a torkuk. A lányok, asszonyok kezükbe vették a kacort, más néven a szőlővágó ollót és kéziputtonyba, vödörbe, kosárba vagy sajtárba szedték a szőlőfürtöket.

Ha megteltek a kosarak, csak kiáltottak a csöbrösöknek, vagyis a puttonyoslegényeknek, akik fából készült puttonyokba gyűjtötték a szőlőt és hatalmas hordókba, teknőkbe szállították a szőlőfürtöket.

A szőlőhegyek énekszótól visszhangoztak, ugyanis a munka nem csendben folyt, hanem mondókák, dalok színesítették a dolgos órákat. A házigazda is nótaszóra buzdította a résztvevőket, mondván, addig sem ettek, de valójában egy gazda sem sajnálta a jó falatokat a segítőktől.

Ebédre rendszerint birkából készült bográcsgulyást készítettek, mellé kása is járt, de sok helyen tejföllel meglocsolt töltött káposzta és csusza is került az asztalra, amit a háziasszony otthon főzött meg, majd nagy kondérokban kivitt a szőlőbe. A leszedett szőlőt présbe tették, és az így nyert mustot a gazda cserpákkal mérte ki a tőtikébe, amivel a hordókba töltötte.

Ha nagy volt a szőlő, akár több napig is eltarthatott a szüret, aminek az utolsó napján, vagyis a végzésnapon az uradalmi szőlőkben a gazdának szőlőkoszorút adtak: favázra szőlőfürtöket aggattak, amit sok helyen virággal, nemzeti szalaggal is átkötöttet. Közben vicces rigmusokkal dicsérték a gazda bőkezűségét, vagy épp szűkmarkúságáról ejtettek szót, végül az uraság a legszorgosabb szedőknek kendőt adott ajándékba.

Evés-ivás, tánc és szórakozás

A parasztgazdaságokban, ahol a rokonok, a szomszédok és a falubéliek egymásnak segítettek, napnyugta után, a szüret lezárásaként a szüreti mulatsággal ünnepelték meg a szüret végét. A szüretelők hazasiettek, megtisztálkodtak, felöltötték az ünnepi ruhájukat és kezdődhetett a felvonulás, aminek elengedhetetlen résztvevői voltak a maskurások, vagyis a jelmezt öltött emberek. Az összegyűlt népet a csőszlánynak, csőszlegények, kötözőasszonynak, cigánynak, szerecsennek, töröknek, drótostótnak és tolvajnak öltözött falubéliek előadásokkal, játékokkal szórakoztatták.

Az egyik legnépszerűbb szüreti játék a csőszjáték volt, aminek során a mennyezetre szőlőfürtöket, vagy musttal, borral teli üvegeket aggattak fel, amit a tolvajnak öltözött férfiaknak el kellett lopnia, a csőszöknek pedig meg kellett ezt akadályoznia. Ha elkapták a tolvajokat a rögtönzött bíróság vicces büntetéseket szabott ki rájuk.

Úgy, ahogy a lakodalmakban a vőfély, a szüreti mulatságokon a borkirály vezényelte le az estét. A díszes és hangos menetből a mezővárosokban a baksus sem maradhatott ki, amit egy piros ruhás férfi bábú, ölében egy lopótökkel testesített meg.

Szüreti fogások:

Sűrű marhagulyás

Óriási dilemmában vagyok, hogy most a gulyás az leves vagy sem? Ti hogy tudjátok? Itt Amerikában szinte ölre megyek mindenkivel, hogy az leves. Akiket ismerek, és szóba jön a "gulash", azt ...

Töpörtyűs pogácsa 3.

Ezt a pogácsát a nagymamámtól tanultam. Mindig azt képzeltem gyerekkoromban, hogy a szegény legény ilyen pogácsát vitt a tarisznyájában, mikor vándorútra indult. Igaz, hogy nem hamuban ...

Az estét a traktával folytatták, vagyis ételektől és bortól rogyadozó asztalokkal, ahol marhából, juhból készült gulyás, kalács, pogácsa, valamint csörögefánk várta a szüreti mulatság résztvevőit. Az estét a végzéstánc, azaz a hajnalig tartó tánc zárta, ahol a párt kereső fiatalok jó eséllyel találhattak.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...