Ilyen volt anyának lenni nagyszüleink idejében - Falusi romantika helyett kemény munka

Nagyanyáink idejében a nő vezette a háztartást, nevelte a gyerekeket, és a ház körüli teendőket is ellátta. Az anya volt a család szíve, lelke, aki összetartotta a családot.

Régen, amikor még több generáció élt együtt, a nagymamák is be tudtak segíteni a mindennapi teendőkbe. De akkor sem volt minden fenékig tejfel.

Anno nem volt mosógép, helyette mosóteknőben, vagy a folyóparton tisztították a nők a szennyest. A disznóvágásból maradt zsírból készítettek szappant, azzal dörzsölték, csapkodták a ruhákat, amíg olyan fehérek nem lettek, mint most egyetlen szuper mosóportól sem. Sokáig az sem volt természetes, hogy meleg víz folyik a csapból - pláne, ahol a kútból húzták fel a vizet -, így a sparheltre téve melegítették a mosáshoz, fürdéshez való mennyiséget.

A vasalás sem ment olyan egyszerűen, mint most: a szénnel, parázzsal töltött vasalókkal igazi művészetnek számított ez a házimunka. Vagyis nem volt egy leányálom a vasalás, de az ingeken, nadrágokon, ruhákon mégsem volt gyűrődés. Némely helyeken mángorlót használtak a vászonruhák kisimítására: a ruhát nyújtófára tekerték, és a mángorlóval görgették.

Szenes vasaló
Mángorló

Néhány évtizede a „gyorsan összeütök valamit” még a legfárasztóbb napon sem jelentett zacskós levest, por alapú szószokat, valamint mirelit és félkész ételeket. Sőt, ha abban az időben valaki azt mondta volna a háziasszonyoknak, hogy nem is olyan sokára lesznek majd előre kikevert süteményporok, jót mulattak volna rajta. A főzésnek anno időt szenteltek, az alapanyagok frissek voltak, és kevesebb fűszer kellett az ételekbe, mert a zöldségeknek és a húsnak is megvolt a maga zamata.

A régiek úgy nyújtották a rétest, mintha a tudást már az anyaméhben magukba szívták volna, fáradhatatlanul dagasztották a kenyeret, és gyúrták a kalácsnak valót. Akkoriban sokkal kevesebb látványos sütemény volt, ellenben semmiből sem sajnálták a belevalót.

Töltött kenyér

Egyszer elkészítettük, egy baráti főzés alkalmával, és gondoltam, megismétlem. Az eredmény nagyon finom és laktató egy finom hozzáillő salátával, vagy akár nélküle is. Nem ...

A mosogatást sem gép végezte el a nők helyett, a zsíros tepsikre pedig nem létezett extra erős szuper mosogatószer – de ha lett volna, talán akkor sem használták volna. Volt ellenben hamu, és csutka, amivel ledörzsölték a legmakacsabb szennyeződéseket is, az edényeket pedig forró vízzel, és egy ronggyal tisztították meg. A vizet kihűlve a disznók moslékába kevertek -faluhelyen semmi nem ment kárba.

Anno több generáció élt együtt, így a nők tudtak egymásnak segíteni: amíg az anya a gyerekekkel foglalkozott, a nagymama megfőzött, vagy megsütötte a süteményt, de fordítva is működött a feladatmegosztás. A takarításban is felosztották a munkát, ami a döngölt padló felsúrolásánál nagy könnyebbséget jelentett. Tény, a nagy család több konfliktus forrása is lehet, de ha belegondolunk, ma sem egyszerű, amikor anyaként minden otthoni munka ránk hárul.

Gyors bögrés "zserbó"

Amikor nincs "kéznél" a Nagyi, de szeretnénk egy finom, ragacsos, diós, lekváros, csokis sütit enni, mindenféle méricskélés és bonyodalom nélkül, akkor fog nagyon jól jönni ez a ...

Vidéken az állatokat is gondozni kellett, és bár a nehezebb fizikai munka a férfiak reszortja volt, a nők is kivették a részüket a ház körüli teendőkből. Az udvart minden nap felseperték, etették a tyúkokat, kacsákat, szárnyasokat, sokan a fejésbe is besegítettek, de a veteményes és a kert gondozása is a nők feladata volt.

A gyereknevelés talán annyiban egyszerűbb volt, hogy régen a gyerekek egymással játszottak, nem a szobában az okostelefont bűvölve. Lefoglalták magukat, levezették az energiájukat napközben, a szabad levegő pedig megtette jótékony hatását, és nem kellett könyörögni esténként, hogy térjenek nyugovóra.

Azóta sok minden változott: mosógép, mosogatógép, szárítógép, porszívó, mikrohullámú sütő, és megannyi kényelmi funkciót biztosító háztartási eszköz létezik, ami megkönnyíti az életünket. Azonban az is tény, hogy most a legtöbb anya főállásban, vagy mellékállásban dolgozik, és egészen más kihívásokkal kell megküzdenie, mint anno egy paraszti háztartásban.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...