Az élelmiszerfelesleg mennyisége Magyarországon becslések szerint közel 2 millió tonnát tesz ki, az ebből megmenthető mennyiséget az Élelmiszerbank 80 – 100 000 tonnára becsüli. Az Élelmiszerbank partnereivel közösen azon dolgozik, hogy ebből a hatalmas mennyiségből egyre többet tudjon megmenteni a kidobástól és eljuttatni a nélkülözők asztalára.
Az Élelmiszerbankáltal megmentett 9 300 tonna élelmiszer hatalmas mennyiség: ha kamionokra raknánk, a mintegy 400 kocsiból álló sor közel 5,5 kilométer hosszan kanyarogna.
A megmentett termékek összértéke pedig eléri az 5,2 milliárd forintot.A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermékek, húsáru, hosszú lejáratú élelmiszerek mind-mind megtalálhatóak a nélkülözőknek átadott csomagokban.
Az élelmiszerek az Élelmiszerbank 350 partnerszervezetén keresztül több mint 300 000 nélkülözőt segítenek. Az ellátottak között elsődlegesen rászoruló gyermekek és családok vannak, de az Élelmiszerbank nagy számban ér el időseket, fogyatékkal élőket, hajléktalanokat és más hátrányos helyzetű csoportokat.
Az élelmiszerek közel 90%-a az Élelmiszerbankkal kapcsolatban lévő kereskedelmi láncokból jut el a nélkülözőkhöz a partnerszervezeteken keresztül. A maradék 10% élelmiszeripari gyártóktól érkezik az Élelmiszerbank központi raktárába, hogy aztán innen mielőbb rászorulókhoz juthasson.
Ez is érdekelhet!
25 szuperfinom maradékmentő ételötlet
AzÉlelmiszerbankcélja, hogy rövid távon minden élelmiszeripari szereplő jótékony célra ajánlja fel élelmiszerfeleslegét, ezzel biztosítva a felelős működést.
„Bízunk benne, hogy 2018-ban is folytatni tudjuk ezt a jelentős növekedést és ebben segítségünkre lesznek azon vállalatok is, akik eddig még nem csatlakoztak élelmiszermentő programunkhoz. Nagyon hálásak vagyunk minden céges partnerüknek, akik élelmiszerrel, anyagi támogatással vagy szolgáltatással támogatják munkánkat. Nagy érték számunkra a minket segítő közel 50 önkéntes, illetve több mint 350 partnerszervezet munkája. Együtt 300 000 nélkülöző asztalára tudunk élelmiszert varázsolni, amely sokuk számára sorsfordító lehet.” – mondta Cseh Balázs, az Egyesület elnöke.
Ezeket olvastad már?
Itt van pár tipp, hogy megállítsd az eszetlen élelmiszerpazarlást
A világ élelmiszertermelésének mintegy 20 százaléka vész kárba amiatt, hogy a szükségesnél többet fogyasztunk, az élelmiszerek jelentős része pedig a szemétbe kerül.
Nosalty13 laktató és praktikus fogás hétvégi maradékokból
Megmaradt egy kevés pörkölt? Nem tudod mit kezdj a húslevesből kimaradt csirkével? Segítünk! Tuti maradékmentő ötleteket hoztunk!
Nosalty22 fotogén zöldség és gyümölcs, akik topmodellnek sem lennének utolsók
Nemcsak hölgyekről lehet szexi fotókat készíteni, egy alma is csodás modellé válhat, sőt, nagy mennyiségben még színes paprikákból is műalkotást állíthatunk össze!
NosaltyÍgy gyűjts és szelektálj helyesen, ha neked is fontos, hogy...
Ha neked is fontos az élet a Föld nevű bolygón, ne feledd, hogy a szelektív hulladékgyűjtés lényege, hogy újrahasznosítással csökkentsük a környezetünk terhelését! (x)
Nosalty