Ilyen nagy hó volt 100 éve Budapesten - Varázslatos, mesebeli hely volt régen a hófödte főváros

Felismered az Oktogont, az Andrássy utat és a Kodály köröndöt? Nosztalgiázz és nézegess régi képeket a téli Budapestről!

Az 1907-es tél különösen nagy havat hozott Budapestre is, ami mesebeli fotókat eredményezett. A tömeg és dugó nélküli Budapest még egészen másként festett a 20. század elején. Szeretnivaló, csodás hely volt a fővárosunk.

1907-ben még a régi Erzsébet hidat örökítette meg a fotós, szemben a Rudas gyógyfürdővel. A hatalmas télben a Duna is befagyott, és a különös csendélet egészen elképesztő látványt nyújt.

AVárosligetmár anno is népszerű találkozóhely volt, ha beindult a korcsolyaszezon. Elegánsan öltözöttkalapos urak,szoknyás hölgyek, csinos kisasszonyok és gyerekek népesítették be a jégpályát.

Az Oktogonban rejlő hirdetési lehetőségeket már 102 évvel ezelőtt is felfedezték. Igaz, akkor még csupán egy whiskeymárka logója díszítette az egyik ház tetejét.

Hatalmas hókupacokat lapátoltak a munkások az V. kerületben a régi Városház téren. Háttérben a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia, a Kígyó utca felől.

Felismernéd a hatalmas, ember nagyságú hófalak övezte Vörösmarty teret? 102 éve még Gizella térnek hívták, jobbra a Haas palota, szemben a Váci utca torkolata látható.

Ilyen békésnek sem láthattad még az Andrássy utat. A nagy hóban csak néhányan sétálnak, a Hősök terére vezető sugárút varázslatos látványt nyújt.

A Deák Ferenc tér, és szemben az Erzsébet tér is egészen másként festett 102 éve. Mintha egy képeslapot néznénk: az úton egy lovaskocsi, balra, a kép szélén egy gesztenyeárus, az előtérben a gyerekek pedig épp hógolyózni készülnek.

Talán aKodály körönd őrizte meg leginkább a régi formáját. A hóval vastagon borított fák csak tovább fokozzák a hely egyébként is mesés hangulatát.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...