Ilyen lesz a jövő kolbásza - hús nélkül, gyümölcsből és rovarból

Egy érdekes projektre bukkantunk, ami a kolbászra fókuszálva hívja fel a figyelmet a túlzott húsfogyasztás egyre égetőbb problémájára.

A kolbászevés és -töltés tematikája és a hús minden részletét kimaxoló felhasználása nem áll messze a magyaroktól - sem. Most viszont Carolien Niebling holland product designer figyelt fel rá, aki összeállt egy molekuláris gasztronómiában jártas szakáccsal és egy mesterhentessel, hogy megtervezze a jövő kolbászát.

Mert ha így folytatjuk, nem hús kerül majd bele.

Cél: hogy alternatívát nyújtsanak a magas fehérjetartalmú húsok hiányára, ami fokozatosan növekvő probléma a fejlett országokban. Egész egyszerűen túl sok húst eszünk.

"Napjainkban a mezőgazdaság és az élelmiszeripar egybehangzó véleménye szerint a fehérjegazdag ételek és alapanyagok hiánya egyre nagyobb problémát okoz - ennek oka pedig a túlzott húsfogyasztás."

Carolien úgy döntött, kiad egy könyvet a kolbászokról, mint az egyetlen, komoly történelemre visszatekintő húsipari termékről, amelynek megszületése szorosan köthető az ínséges gazdasági helyzethez, hiszen a haszonállat teljes körű felhasználását célozza, és olcsó. A könyv címe:The Future Sausage(A jövő kolbásza), és a Kickstarterről rendelhető meg, itt.

A kolbász külalakját fel- és kihasználva a tervező hölgy olyan alternatív alapanyagokat vesz elő a hús helyett, és tölti meg vele saját "designkolbászait", mint a gyümölcsök, zöldségek vagy akár a rovarok, (utóbbi mint rendkívül olcsó, elérhető proteinforrás) - ezzel is hangsúlyozva a fenntartható gazdálkodás és élelmiszeripar fontosságát.

A könyvet anatómiai pontosságú makettek, tervrajzok, illusztrációk díszítik, és természetesen a kolbász történelme, felhasználása, típusai, molekuláris kémiája is kivesézésre kerül.

A lényeg: vegyük észre, hogy az évezredek során túlzásba estünk, ne együnk annyi (vörös)húst, ha mégis, minden részét használjuk fel (gondoljunk csak a vidéki disznóvágásra, ahol a fülétől a farkáig minden húsrész alapanyagszámba megy), ne pazaroljunk, és legyünk tudatában annak is, hogy alternatív alapanyagok is rendelkezésünkre állnak - így kerülhet disznókolbász helyett gyümölcskolbász az asztalunkra.

Ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?

Hústorony és bandája - nem mindennapi szobrok Japánból

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...