Ilyen a kínai konyha - 2. rész

Most akkor következzék múlt heti cikkünk folytatása, amelyből kiderül, hogy a kínai konyha nemcsak hogy nem egységes, de az egyik legváltozatosabb, amit ismerünk! 

Dim sum recept

Az biztos, hogy Kína történelmében a kulturális hatások órási mértékben alakították a gasztronómiát is. Az ötezer éves múltra visszatekintő országban az egyes régiók főzési hagyományait az éghajlati, földrajzi adottságok is nagyban befolyásolták, jellegzetes ízlések, alapanyagok, eljárások alakultak ki szinte minden területén. A nyolc régió a következő: Kanton, Santong, Csiangszu, Szecsuán, Fucsien, Hunan, Csöcsiang és Ajhun.

Szecsuán

Az egyik legismertebb tartomány: ha a kínai konyhára terelődik a szó, egy “szecsuáni” jelzővel kezdődő étel neve biztosan eszünkbe jut. Az erős és savanyú ízek kombinációja, a fokhagyma, a chilipaprika, a gyömbér és a fekete bors fokozottan jelen vannak, de sűrűn használnak szezámpasztát is. A hot potról már biztosan sokan hallottatok: az asztal közepén fortyogó alaplében az asztal körül ülők állítják össze és főzik meg saját levesüket.

A kínai konyháról szóló korábbi cikket itt olvashatod

Santong

Az északi területeken rengeteg tengeri herkentyű jut szerephez, de csirkeételekben is jeleskednek. Santong tartománya a konyhai eljárások palettáján mutat újat, ezt különösen a császársági időkben értékelték sokra: párolt kagyló, ponty és tengeri uborkák - egészen különleges aspektusa a kínai konyhának, amiről eddig sokan talán még csak nem is hallottak.

Édes-savanyú sertés

Egy régebbi Prima Konyha Magazinban találtam rá erre a receptre. Kicsit macerásnak tűnik, de ha belevág az ember  rájön, hogy nem is olyan veszélyes és az eredmény miatt mindenképpen ...

Anhuj

Itt a tengeri herkentyűkre jóval kisebb hangsúlyt fektetnek, ugyanakkor a helyben termett zöldségekre, gyógy- és fűszernövényekre jóval több figyelem jut. A ritka gombák és a sok-sok bambusz, ami itt megterem, egyedülállóak az egész országban - az ajhuni konyhát ezek teszik oly jellegzetessé, és sokszor nyersen kerülnek az ételbe.

Csiangszu

A másik igen jellegzetes ízvilág Kínában, speciális konyhai eljárásokkal. A szárított kacsa és a tarisznyarákos húsgolyók ebben a régióban készülnek - innen indulva hódították meg az egész világot.

Fucsien

Szintén közismertek fogásai - szerte a világban rajonganak a Kína délkeleti részén fekvő terület specialitásaiért. Az egyik legmacerásabb főzési metódus birtoklója, nagyon figyelnek az ételek, a tengeri élőlények, a halak és más hozzávalók ízeinek kiemelésére. A húsleves és minden más levesük is párolással, gőzöléssel és forralással készül.

Kanton

A kínai konyha egyik legismertebb vonala világszerte, összetett és régre nyúló történelemmel. Legismertebb alkotása talán a dim sum, ami a kisebb porciókban tálalt hideg és meleg előételeket takarja - ezek szinte mindig gőzöléssel, pörköléssel és sütéssel készülnek. Érdekesség, hogy egy konkrét fogás, a tésztabatyu is ezen a néven terjedt el. Vannak itt még sült zöldségek, zabkása és finom, fűszeres levesek.

Chilis-mézes sertéscomb

Tavaly nemzetek konyhája hónapokat rendeztünk a barátainkkal. A távol-keleti ízvilágot én próbáltam meg az asztalra varázsolni, és kis utánajárás után sikerült megszereznem ennek a ...

Hunan

A délkeleti tartomány az erősen fűszeres, szép, mély színű leveseket preferálja sok-sok friss aromával. A hagyományos főzési eljárások itt is érvényesek, a földrajzi adottságok pedig lehetővé teszik, hogy a legváltozatosabb alapanyagok kerüljenek az asztalra.

Csöcsiang

Szintén keleten található, tipikusan nem zsíros, de nagyon illatos ételeiről híres. Mivel négy különböző terület specialitásait öleli fel, a rengeteg bambusz, a tengeri herkentyűk és a dimsum biztosan megtalálhatók itt.

(via chinatour.com)

Még több kínai étel receptje a NoSaltyn

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...