Ilyen egy kamasz, amikor igazán éhes

Ha régóta nem láttad a kamaszod, és hiányzik, állj a hűtő mellé! Ha biztosra akarsz menni, és szeretnéd, hogy észre is vegyen, tarts a kezedben egy tálca sütit! 

Mert a hűtő az egyik legnépszerűbb találkozási hely a lakásban. Meglásd, nem kell sokáig várnod, és a kamasz arra oldalog. Mint éhes, portyázó hiénakölyök, szimatolva érkezik a helyszínre. Ha jót akarsz, tarts a hűtőben ételt. Bármilyet.Csak sokat. Mert a kamaszt folyamatos és csillapíthatatlan éhség gyötri.Mindenhogy szeret enni, de legjobban fekve, az ágyában. Lássunk néhány jellemző mozzanatot, ami arany kis Bendőcskénkre (legalábbis az én fiamra) igaz lehet!

Gurmé

A kamasz igazi ínyenc. Gondolnánk ezt jogosan, amikor sonkás sajtkrémet ken az almájára. Vagy amikor két ropit használ evőpálcikának a tésztához. De az az igazság, hogy a kamasz válogatás nélkül– mint egy óriási sáska – felfal mindent, ami az útjába kerül és étel...de az se baj, ha nem az.

Egyszer majdnem megette az öccsét is, mert az sokáig nem mozdult, és állítólag úgy ült, mint egy sült csirke.

A kamasz a hasánál nem szeret jobban semmit (esetleg az egóját), még a kedvenc macskáját se (bocs, Menyus, hogy ezt pont innen kell megtudnod, de ez van). Idézem: „Egy zombiapokalipszis kitörésekor kénytelenek lennénk megenni Menyuskát… nézd, milyen kívánatosan húsos a kis combikája!” A kamasz szeret kísérletezni az ízekkel. Aztán nagyon hamar megtanulja, hogy a „kevesebb néha több”, és hogy az oregánóból csipetnyi is elég, valamint hogy egy nagyobb falat bogyiszlói tényleg kirántja az agyad, ha nem vigyázol.

A kamasz hálás közönség

Imádja a főztömet. A szokásos „mit főzzek?” kérdésemre általában az a válasz, hogy

„Mindegy. Csak sokat.” És itt a „sok”, tényleg rengeteg.

A kamasz ételeinek porciózásánál leggyakrabban használt mértékegység: akó, vájdling, zsák, szekér, hordó. Mivel panaszkodott, hogy nincs egy normális méretű kanál se a világon, ezért a nagyanyja megengedi, hogy náluk valami hatalmas szószmeregető kanállal lapátolja magába a levest. Rengeteget képes enni, és még annál is többet. (És a legutálatosabb tulajdonsága, hogy mindeközben egyetlen fölösleges deka sincs rajta!)

Zugevő

Amikor éjjel furcsa zajra ébredsz, először a nyestekre gondolsz a padláson. Amikor megállapítod, hogy a nyestbukfencnél szaftosabb a zörej, és kiosonsz a konyhába, láthatod, amint a kamasz a nyitott hűtőszekrényben matat. És önt, tölt, töm dolgokat a fejébe. Ilyenkor nem menekül egyetlen falat maradék sült hús se, de simán megcsinálja, hogy egy csipet spagettit beletunkol a szószba, és kiszippantja azt az ujjai közül.

A mellkasára és a homlokára csapódott tésztát laza mozdulattal söpri a földre, illetve a lábfejére.

A levesbe és a tejesdobozba beleiszik, a lekvárokba felvágottszeleteket tunkolgat, és a vajat akár üresen is elnyalja. A leveskockát megrágja. Akár egy hatalmasra nőtt egérke. Valaki egyébként megmagyarázhatná azt a számomra felfoghatatlan jelenséget (mert amikor megkérdezem, akkor ő válaszként a vállát vonogatja, és zavaros tekintettel röhögcsél), hogy vajon miért teszi vissza a kifosztott dobozokat, üresre nyalt üvegeket, zacskókat a hűtőbe???

Vigyáz a vonalaidra

Nehezen megy a diéta? Nem bírod megállni, hogy ne falj fel mindent a tányérodról? Tarts otthon egy kamaszt! Hidd el, amint az első falatot a szádhoz emeled, ő ott terem, és éheskiskutya-tekintettel falatért pitizik, ha kell, egyik lábáról a másikra toporog, és nyüszög is hozzá, hogy még cukibb legyen. Aztán kér még egy kóstolót. És még egyet.

Tudományosan megállapított tény: a te tányérodon valahogy minden étel finomabb!

Élményevő

Az én kamaszom imádja az ízeket. Az édeset, az erőset és a savanyút. Ha mindhármat együtt érezheti, az a legjobb. Anyai szívem akkor mondjuk tényleg repes, amikor eléteszem a (vájdling) tányér ételt, belekóstol, és kitágult pupillákkal elégedetten felhörren:

„Mmmmm, ízlelőbimbóim násztáncot járnak!”.

Igazi sztárséf

Az a jó a kamaszban, hogy már kényelmesen feléri a tűzhelyt. Tehát nyugodt lelkiismerettel nyafoghatod azt néha, hogy „Óóó, most dőltem le olvasni, én ugyan fel nem kelek innen, csinálj magadnak vacsorát!”. Nagyon fontos, hogy gyorsan szólj utána: „…és nekem is, légyszi!” És a kamasz főzni kezd. Alkot. Művészkedik. És szereti csinálni! (Most ne gondolj arra, hogy utána hány órádat veszi el a romeltakarítás, most csak élvezd a ritka pillanatot!) A kamasz szeret felfedezni, kihívásokkal szembe nézni, és a konyha egy számára teljesen idegen terület. Ismerkedik a világával, és zseniális felfedezéseket tesz:

„Ajjmár, a brokkoli olyan, mint a gekkó! Vízlepergetős.”

Egyébként a zöldborsós-szalonnás-oregánós rántottája tényleg verhetetlen!

És ezt olvastad már Anyaparától?

33 tipp, mit csináljon a kamasz gyerek a nyáriszünetben

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...