Amennyiben boldog párkapcsolatban élünk, az kihat az életünk többi területére is. Ebből következik, hogy a zaklatott magánélet is hasonlóképpen viselkedik, és sajnosrossz hatással van minden másra, például az étkezésre.
A fenti következtetések alapja nemcsak szóbeszéd, tudományos vizsgálódás eredménye. Az amerikai Delaware Egyetem kutatói megfigyelték, párkapcsolatunk milyensége komoly hatással van az étvágyunkra, ami pedig erősen rányomja bélyegét a testi-lelki jóllétünkre. Azok, akik valamiféle párkapcsolati dilemmától szenvednek, könnyen a táplálkozásban lelhetnek vigaszt, ez pedig komoly egészségügyi állapotromlással (szív-és érrendszeri betegségek, anyagcserezavarok) járhat.
A kutatók offline és online hirdetéseken keresztül olyan házaspárok közreműködését kérték, aki legalább három éve házasságban élnek, nincs egészségügyi panaszuk, nem cigarettáznak, nem fogyasztanak drogokat – és nem utolsó sorban szívesen alávetik magukat egy izgalmas vaktesztnek.
Ezt olvastad már?
Boldog házasság = plusz kilók? Ezért hízunk meg egy párkapcsolatban
Amikor a párok megérkeztek a vizsgálat helyszínére, valamennyien ugyanazt az ételt kapták, és arra kérték őket, hogy egyék meg az utolsó falatig. Étkezés előtt és után a kutatók az emésztésüket monitorozták, és megfigyelték, hogyan alakul az úgynevezett ghrelin és a leptin hormonjaik szintje. Előbbi az emésztőszervek által termelt hormon, amelynek feladata, hogy aktiválja az éhségérzetet, ezzel együtt pedig működésbe hozza az agy jutalmazó rendszerét. Többek között csökkenti a depressziót, és gátolja az emésztőrendszer gyulladását.A leptin hormon “tehet” arról, hogy soha ne koplaljunk, minél kevesebb a vérben ez a hormon, annál nagyobb lesz az étvágyunk.
Ezen kívül minden házaspár átesett egy húszperces beszélgetésen, amiben egy aktuális, a házasságukat érintő konfliktust kellett kibeszélniük. A konfliktusról egy, a vizsgálatot megelőző interjúban számoltak be a résztvevők. A “házastársi vitát” videóra vették, amin olyan viselkedésbeli jelek után kutattak, amik szorongásra, lelki abúzusra, viszályra, érzelmi elhidegülésre utaltak.
Az eredmények magukért beszéltek: a házassági súlygyarapodás a ghrelin hormon és a diéta elégtelen minőségének a számlájára írható. Jóval magasabb volt a ghrelin hormon szintje azoknál a résztvevőknél, akiket párkapcsolatát konfliktusok terheltek. Ezeknél a résztvevőknél táplálkozás minősége is másképp alakult, mint azoknál, akik házassága stabil és kiegyensúlyozott. Egy zaklatott házasságban élő ember magas fehérje-, koleszterin- és nátriumtartalmú ételeket fogyaszt, ami hamar súlygyarapodáshoz vezethet.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Bébispenót, rukkola, madársaláta - ne dobd őket a kukába!
Három zöld növény, amivel gyakran találkozhatunk a boltok polcain, és sajnos előfordul, hogy a hűtőben napokig fonnyadozik, majd a kukában végzi. Ne legyen így!
Fenes GábrielMagyarkedvenc sütemény végzett az ausztrál nővel – szomorú történet
Érdekes evőversenyen vett részt egy 60 éves ausztrál nő vasárnap, aki a szemtanúk szerint a gyorsevés közben rohamot kapott, eszméletét vesztette, és meghalt.
NosaltyÍgy illeszd be a rántott húst a diétádba – 3+1...
Jó hír, hogy fogyókúra idején sem kell lemondani kedvenceinkről, csak bizonyos feltételeket kell betartanunk. Beszéljünk most ezekről!
Bodon Judit dietetikus115 kilót fogyott a nő, aki akár 2 kiló kenyeret...
Az első 60 kilótól 16 hónap alatt sikerült megszabadulnia, és annak ellenére, hogy volt, hogy több tíz kilót is visszaszedett, végül mégis elérte, amit akart.
Liptai LillaCímlapkép: iStock