3 szimpla tipp a vágódeszkád épségéért

Van, aki naponta főz, van, aki ritkábban, de a vágódeszkák szavatossági ideje véges.

A vágódeszka létfontosságú segítség a konyhában, a legtöbben szinte minden étkezés előtt elővesszük. A vágódeszka azonban számos vírusnak és baktériumnak lehet ideális tenyésztelepe. A zöldségekből és gyümölcsökből, melyeket az étkezéseinkhez felvagdalunk, ugyanis nemcsak vitaminokat és egyéb tápanyagokat nyerünk, de jó néhány kórokozót is. Nem beszélve a húsokról.

Ha a reggeli almánkat ugyanazon a deszkán vágjuk, mint az előző esti húst, abból gond lehet: a kórokozók a vágódeszka felületén megtapadnak, és a kisebb-nagyobb résekben elkezdenek szaporodni. Ezért fontos, hogy hogyan tisztítjuk meg használat után a vágódeszkát, illetve mennyire hatékony a mosogatásunk.

Mosás után szárítás

Az elsődleges feladat a baktériumok és vírusok távoltartásának szempontjából az alapos mosogatás után az ugyanolyan alapos szárítás: nedves közegben ugyanis sokkal gyorsabban szaporodnak a különféle kórokozók.

Külön deszkák

A szakértők azt javasolják, hogy a biztonság kedvéért használjunk külön vágódeszkát a húsokhoz, a zöldségekhez, illetve a kenyérhez, így például a nyers húson megtapadó kórokozók, melyek a sütés során elpusztulnak, nem kerülnek át a kenyérre.

via GIPHY

Néha bizony le kell cserélni

Azonban akármennyire is vigyázunk adott esetben szeretett vágódeszkánkra, egy idő után sajnos muszáj megszabadulni tőle. A műanyag vágódeszkákat gyakrabban kell kicserélni, mint a fából készülteket, ugyanis utóbbiak közül többeknek, például a tölgynek és az akácnak vannak antimikrobiális tulajdonságai, aminek köszönhetően tovább maradnak használható állapotban.

Ennek ellenére, ha a sok vágásból adódó sérülések elkezdenek jobban látszani, vagy már mély árkokat vagdaltunk a fába, akkor ideje elmenni venni egy újat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Tényleg létezik cukorallergia?

Az édesszájúaknak biztosan borzalmasan hangzik az ötlet, hogy le kell mondaniuk a cukorról, mert annak fogyasztása allergiás reakciókat válthat ki. Valószínűleg az is megfordul a fejükben, hogy ez csak ijesztgetés. De vajon valóban létezik cukorallergia?

Jenei Gréta

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!