Ilyen ínycsiklandó ételek kerülnek az asztalra karácsonykor világszerte

Nem mindenhol a halászlé és a bejgli a divat – a világ körül egész különleges karácsonyi ételekre is bukkanhat az ember.

Olaszország – hét hal egyszerre

Az olaszoknál régiónként változik, mi kerül az asztalra karácsonykor, de a legnépszerűbb étel biztosan a hét hal fogás, ami a bibliai hetes számra utal, és hét halas ételt takar magában. A legnépszerűbbek ilyenkor a sült tőkehal, sült tintahal, garnélarák, tészta homár- vagy kagylómártással, polipsaláta, garnélakoktél és paradicsomszószos töltött tintahal. Természetesen, a desszert sem maradhat el karácsonykor:

Klasszikus panettone

Már sokadik éve eltervezem, hogy Karácsonyra sütök panettone-t, de soha nem jött össze. Most már jó előre megvettem hozzá a papírkosarakat, és tudtam, hogy időigényes sütemény, ...

Svédország – a terülj-terülj asztalkám

Fenn északon az úgynevezett julbord hódít, ami nagyjából egy terülj-terülj asztalkámat jelent, látszólag teljesen random ételekkel, pedig mindennek szigorúan megvan a helye a káoszban. A julbord asztalon mindig van pácolt hering, halsaláta, füstölt angolna, kaviáros tojás, füstölt és főtt lazac, hideg húsételek, tejberizs, céklasaláta, meleg hús- és halételek, sült oldalas, krumpli, sajtok és desszertek – még az is meg van határozva, hogy mit milyen sorrendben lehet fogyasztani.

Svéd fogások:

Kanelbullar - svéd fahéjas csiga

A kanelbullar a svédek egyik legkedveltebb péksüteménye. Az egyedi hajtogatás mellett a fahéjas csigák érdekessége, hogy őrölt kardamommal is megfűszerezik, amely még különlegesebbé ...

Lengyelország – a 12 apostol emlékére

A lengyelek számára a karácsony jellemzően hús nélküli napokat jelent, és a karácsonyi vacsora 12 fogásból áll a tizenkét apostol emlékére. A menüben rendszerint van barszcz, vagyis céklaleves, és uszka, azaz töltött gombócok, emellett pedig kevésbé tradicionális ponty burgonyasalátával, pácolt hering, gombaleves, vagy káposztatekercsek.

Lengyel céklaleves gombás batyuval

Céklaleves, borscs, barszcz, rengeteg név, még annál is több elkészítési forma.  Ezt a húsmentes, lengyel verziót legtöbbször az ünnepekkor fogyasztják, mivel a régi hagyományok ...

Dél-Afrika, ahol grilleznek karácsonykor

Nekünk a hidegben elképzelhetetlennek tűnik, de Dél-Afrikában gyakori a szabadtéri grillezés karácsonykor, de az is előfordul, hogy pulykát vagy kacsát készítenek a sütőben. Desszertnek egy édes és szivacsos édességet, a malva pudingot fogyasztják.

A megkésett spanyolok

Spanyolországban a karácsony nem is olyan nagy ünnep, nem úgy, mint a január hatodika, amikor a háromkirályokat ünneplik, és ők is hoznak ajándékot a gyerekeknek. Ilyenkor rendszerint mandulalevest és kemencében sült halat fogyasztanak a helyiek, és a háromkirályok koszorúját, ami egy aszalt gyümölcsökkel gazdagított kalács.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...