Ilyen az eredeti Eszterházy-torta?

Megszereztem az Eszterházy-torta receptjét, nem is akárhonnan, hanem az ausztriai kastélyból, ami alapjaiban tér el az általunk ismert klasszikustól.

Ősszel nekivágtunk egy három napos ausztriai túrának, ahol Burgenland felfedezése volt a cél. A szűkös időkorlát miatt jól össze kellett válogatni a programokat, minden nem férhetett bele, de legnagyobb szerencsénkre ezzel nem volt dolgunk, a turisztikai hivatal megoldotta helyettünk.

A kirándulás számomra legérdekesebb része – legalábbis ha a gasztronómiai szempontokat vesszük számításba – Eisenstadt, és azt ott lévő Esterházy kastély volt. Miután megláttam a zsúfolt menetrendünkben, hogy itt kapunk egy privát kastélytúrát, rögvest az ugrott be, hogy akkor hátha szerezhetünk mellé recepteket is.

Hatlapos Eszterházy-torta recept

A család nevével fémjelzett rostélyost és tortát talán senkinek nem kell bemutatni, viszont azt, hogy anno hogyan készülhetett az „eredeti” változat a nemesi család udvarában, ki tudhatná jobban, mint a levéltárhoz és egyéb feljegyzésekhez hozzáférő kastélyi dolgozók?

Nem én voltam az egyetlen, aki ráröppent erre a témára – valószínűleg a rengeteg hasonló kérés és megkeresés miatt már korábban is kiadtak egy Eszterházy szakácskönyvet, és ezzel oda is lett az „exkluzív” és „bennfentes” receptem. A rossz hír ennek ellenére az, hogy bár megjelentek és bárki számára elérhetőek lettek ezeket a receptek, azonban csak német nyelven.

Hatlapos Eszterházy-torta recept

Az Eszterházy rostélyos receptje túl sok újdonságot nem tartogatott azon kívül, hogy ez bizonyíthatóan köthető a családhoz, egész pontosan II. Miklóshoz. Petra receptje majdhogynem hű az eredetihez, annyi kivétellel, hogy állítólag anno kevés szardellát és marhahúslevest is adtak a szószhoz, hogy még ízesebb legyen.

A torta viszont már annál érdekesebb. Milyen kép él a fejünkben, ha valaki az Eszterházy-tortát emlegeti? Diós tésztalapok között rétegezett vajas krém, a tetején pedig a pókháló-mintás csokoládés védjegy. Igen ám, viszont a könyvben lejegyezett recept alapjaiban különbözik. Szó szerint, azaz nem dióval, hanem mandulával készül! Ha pedig tényleg így van, akkor a desszert karaktere és íze is alaposan megváltozik.

Hatlapos Eszterházy-torta recept

Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a rostélyossal ellentétben a torta eredete nem teljesen tiszta ügy. Az biztos, hogy a család cukrásza készítette, de hogy pontosan mikor, kinek és hogyan, na azt már nem tudja senki. Így akár még az is lehetséges, hogy a jól ismert diós változat az etalon, bár én azt tanácsolom, hogy legalább egyszer mindenki készítse el mandulából is, megéri!

A piskótába – készüljön az bármilyen olajos magból – egy deka liszt sem kell, a tojásból is csak a fehérje, az viszont jó habosan. Én hat adagban sütöttem – amit később aztán már bántam is, mert így jó fél napig tartott, mivel kisebb formát használtam. 22-23 centis tortaformában négy lap jön ki.

A töltelék valahol a cukrászkrém és a vajaskrém között van félúton. Ezt viszont lehet turbózni akár egy kis alkohollal, akár egy leheletnyi mandulakivonattal.

Hatlapos Eszterházy-torta recept

A csokoládés díszítéstől nem kell félni, és nem is kell túlgondolni. Én – ahogyan a könyv is írja – az egész tortát bevontam a maradék krémmel, majd étcsokiból, kevés kakaóporból és vízből készítettem egy kissé folyékony masszát, ezt csorgattam rá, később pedig fogpiszkálóval húztam meg a csíkokat. Nem muszáj a fondant-nal bajlódni, így is tökéletesen kivitelezhető. Nekem persze csak utólag jutott eszembe, hogy a jó sűrűre dermedt csokoládét inkább habzsákba töltsem, és így formázzam meg a köröket a tetejére, ehelyett egy műanyag kiöntővel ügyeskedtem.

Az oldalán nagyon jól mutat a szeletelt mandula, amit jobb, ha száraz serpenyőben meg is pirítunk. Egyfelől szép árnyalatokban pompázik majd, másfelől az íze is intenzívebb lesz. És ha még nem untuk meg a cicomázást, akkor extrának nyomhatunk rá habzsákból néhány díszt, bele pedig mandulát.

Fontosabb információk Burgenlandról itt!

Interaktív térképet itt találsz!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...