Az utóbbi évtizedekben méltatlanul feledésbe merült a Kunsági borvidék, ami a megfelelő kikapcsolódáshoz számos programot és figyelemreméltó borokat kínál az ide látogatóknak. Ráadásul idén útjára indul egy olyan turisztikai kezdeményezés, ami bizonyára sokakat megmozgat majd: a Duna Borút néven bemutatott útvonal a szerb-magyar határon átívelve a magyar lakta területek legjobb borvidékein át kalauzolja az érdeklődőket. A résztvevő negyven borászat nemcsak borkóstolót, hanem szállást, kulturális programokat és kulináris élményeket is kínál a kalandoroknak, akik egy borturisztikai útlevélen pecsételhetik le, melyik célállomást keresték fel. Lehet-e jobb apropót találni arra, hogy a soron következő túrát ide szervezzük?
Az alábbiakban összeszedtünk néhány helyet azoknak, akik közelebbről is szeretnének belekóstolni ennek a gyönyörű vidéknek a mindennapjaiba:
Alföldi borkülönlegesség
Alföld különlegességét, az őshonos arany sárfehér szőlő eredetvédett borát tűzte a zászlajára a Gedeon Birtok, amit a hely alapító tulajdonosa Varga Árpád, szőlész – borász 2000-ben álmodott meg. Az izsáki pincészet háromszor nyerte el a Kecskemét Város Bora, illetve kétszer a Bács-Kiskun Megye Bora megtisztelő címet. 2018-ban az elsők között jelentek meg a piacon a vegán boraikkal, amelyek megkapták az Európai Vegetáriánus védjegyet is. Az ide látogatók a borkostolást akár a Kiskunsági Nemzeti Parkban tett túrával is egybeköthetik. Sőt, a Kecskeméttől 25 kilométerre található birtok hamarosan szálláshely-kapacitással is bővül.
Generációk bora
Körutunk következő állomása a Kunság déli részén fekvő alföldi kisváros, Soltvadkert lehet, ahol a Frittmann Borászat található. Alföldi borászként elsőként Frittmann János kapta meg az Év Bortermelője megtisztelő címet 2007-ben, és ez a régió más borászatainak is áttörést jelentett. A generációk tudását hasznosító családi vállalkozás 60 hektáron gazdálkodik. Tizenkét évvel ezelőtt újították fel a borházukat, melyben egy borkóstolóterem, barrique és ászok pincerész illetve a megfáradt borisszáknak jutó szobák kaptak helyet. 2013-ban egy látványpincével és egy borbolttal bővítették a palettát, hogy az idelátogatók még jobban megismerjék a borkészítés folyamatait, és igényes környezetben válogathassanak a termékeik közül. Boraik kiemelkedő eredményeket érnek el a hazai és külföldi borversenyeken egyaránt.
Az ország legjobb nedűi egy helyen
Többet adni! - ezzel a mottóval nyitotta meg Koch Csaba 2015 novemberében Kecskeméten található Koch Borházát, ahol pinceáron vásárolhatjuk meg az ország legjobb borait. Az üzletben 27 fajta Koch bor mellett 30 borász közel 300 borát találhatják meg a betérők. A bolt lelke, Fehér Anna üzletvezető, aki végzett borszakértőként szakszerű tanácsadással kalauzolja el a borok szerelmeseit. Az üzlethez kapcsolódik egy 35 fős kóstolóterem is, ahol a Koch borkóstolókon kívül havi rendszerességgel, más borászok is bemutatják boraikat az érdeklődőknek.
Több mint egy borbár
Ha egy igazán laza és mégis elegáns helyen szeretnénk megkóstolni a nagy szakértelemmel válogatott alföldi borokat, akkor érdemes ellátogatni a kecskeméti Kéttemplom közi sétáló utcában két évvel ezelőtt nyitott DiVino Borbárba. A hely Frittmann Péter nagy álma volt, a borválasztékban kizárólag csak a fiatal borászokból álló Junibor Egyesület tagjainak csodás nedűit kóstolhatjuk meg. A patinás hely jóval több mint egy borbár, hiszen minden hónapban vannak programjaik, melyeken igyekeznek a helyes borkóstolásra és a kulturált borfogyasztásra is felhívni a figyelmet.
Négycsillagos kikapcsolódás
A városközponttól mindössze negyedórás sétára található Kecskemét legnagyobb és legmodernebb nemzetközi szállodája, a Four Points by Sheraton, ami kellemes kikapcsolódást nyújt az ide érkezőknek. A hotelnek 136 minden igényt kielégítő, magas komfortfokozattal rendelkező szobája van, melyből öt classic és egy penthouse exkluzív lakosztály. A kényelmet valamennyiben síkképernyős televízió, tea- és kávéfőző, laptopszéf, valamint hajszárítóval, ingyenes piperecikkekkel, fürdőköpennyel, káddal vagy zuhanyzóval ellátott fürdőszoba szolgálja. A szálloda legfelső szintjén található a wellness-részleg, ahol úszómedence, jacuzzi, infra-, bio- és finn szauna, gőzkabin, merülőmedence, jégkút és tágas pihenőtér várja a felfrissülni vágyókat, amit külsős vendégek díjfizetés ellenében szintén igénybe vehetnek.
A recepció személyzete készséggel segít városnézés megszervezésében, igény szerint az üzleti jellegű kéréseket is teljes körűen teljesítik. A szálloda ideális helyszíne lehet konferenciáknak, tréningeknek, üzleti tárgyalásoknak is. A hotel ugyanis 480 fő befogadására alkalmas konferenciaközponttal rendelkezik, amelyben összesen 1400 négyzetméteren egy három részre osztható bálterem és hat szekcióterem található. A szálloda részeként működik a Bistorant étterem, ahol bőséges büféreggelivel, a magyar és a nemzetközi konyha kiváló ízeivel és széles borkínálattal várják a szálló- illetve a külsős vendégeket egyaránt.
Ezeket olvastad már?
Ez a világ legbüdösebb gyümölcse: na de mi az a...
Egy elképesztően érdekes, izgalmas és rendkívül megosztó gyümölcs története egyenesen Pekingből. Ismerkedjetek meg a duriánnal!
Csákvári PéterHajdinatöpörtyű, flancati, füstölt sertésszalámi és az erdő kincsei a szlovén...
Szlovénia páratlan természeti adottságai nem csak a téli síszezonban csábítanak minket a szlovén Alpokba, hanem az év többi napján is varázslatos lehetőségekkel várnak.
Hering AndrásOposszumpörkölt és más nyalánkságok - Ismerd meg Új-Zéland konyháját!
Új-Zéland nemcsak természeti csodáival nyűgöz le. Különleges konyhája is maradandó élményekkel gazdagít!
Németh Orsi7 tuti hely, ahova el kell látogatnod: kirándulással egybekötött gasztrotúra
A kirándulás jót tesz a testnek és a léleknek, és ha egy kellemes ebédre vagy vacsorára vágyunk, ezeket a Budapest környéki éttermeket érdemes útba ejteni!
Szász NóriCímlapkép: Gedeon Birtok