Az emberiség 4000 éve ismeri, illata, aromája erős, átható, az egyiptomi rabszolgák fellázadtak érte, a perzsa királyi udvarban napi 26 kilót fogyasztottak belőle, ma már egy finom pecsenyét el sem tudunk képzelni nélküle. Luca napján nincs étel nélküle.
A fokhagymát már időszámításuk előtt 4000 évvel ezelőtt ismerték, használták fűszerként, vallási rítusokhoz és gyógyitalok készítéséhez. Nem is gondolnánk, hogy az első sztrájk az ókori Egyiptomban tört ki, - a piramisokat építő rabszolgák fellázadtak, mert nem kapták meg a napi fokhagyma adagjukat. A görögök kertekben termesztették, a római katonákat fokhagyma füzérrel látták el hadba vonulás előtt, a perzsa királyi udvarban pedig naponta 26 kg-ot fogyasztottak belőle.
A későbbiekben használták babonák elleni varázslatokhoz, vagy rontás levételre, de legtöbbször december 13.-án, Luca napján. Ezt a napot, a híres boszorkányról-Lucáról nevezték el, aki 304 körül élt Siracusában. Úgy vélték, hogy ezen a napon még intenzívebben kell védekezni a boszorkányok rontása ellen: a kulcslyukba fokhagymát dugtak, lefekvés előtt ettek egy-két gerezdet, bedörzsölték vele az állatok homlokát, illetve fokhagymával keresztet rajzoltak az istállók, ólak ajtajára és közben azt mormolták, hogy"Luca, Luca, távol légy!"
Orvosságnak is kiváló: féregűzésre, köhögésre, emésztésjavításra, gyulladáscsökkentésre, különböző fertőzésekre használták, azonban, csak a XIX. században nyert bizonyítást, hogy a fokhagymának gyógyító hatása van. Luis Pastuer, francia kémikus felfedezte, hogy a fokhagymának antibakteriális hatása van. Hozzánk, Mátyás király második felesége, Aragóniai Beatrix révén került.
A fokhagyma több gerezdből álló hagymagumója fogyasztható, ha felvágjuk, érezzük erőteljes aromáját, - egyesek szerint illatát, mások szerint szagát. Az ép fokhagyma gerezd azonban majdnem szagtalan, a főtt fokhagyma kevésbé erős, de a keringési rendszerünkre még ebben a formában is kedvezően hat, a nyers zúzott fokhagyma pedig erős antibakteriális hatású.
Fűszerezhetünk vele leveseket,húsételeket, disznót, szárnyast, halat, vagy salátákat, zöldségeket, szószokat, önteteket, valamint töltelékeket, de különböző fűszerekkel való társításától se riadjunk vissza, - a rozmaringgal például fantasztikus. Készíthetünk fokhagyma olajt is, ami csodálatos ízt kölcsönöz a salátáknak, de kellemes íze van a savanyúságnak elkészített fokhagymának is. Van egy éppen aktuális ételünk, amit a hideg zimankós időben szívesen fogyasztunk, ez a kocsonya. A tél nem telhet el, hogy ne készítenék el, ezt a nagyon finom egytálételt, igaz nem kalória szegény, de egy-két tányérral elfogyaszthatunk belőle a téli hónapokban. Ez egy olyan étel, ami fokhagyma nélkül el sem készíthető.
Használhatjuk, süteményekbe is, pl. – fokhagymás pogácsa csodálatos, - ajánljuk kipróbálni. A fokhagyma használatának tulajdon képen csak a fantáziánk szabhat gátat. Fűszerezésével azonban elkészíthetjük a leg egyszerűbb vacsorát is, - fokhagymás pirítós kenyér megspékelve, rumos teával, - jól hangzik, nem?
Ne féljünk használni a fokhagymát, csodálatos ízt ad ételeinknek és nem utolsósorban nagyon egészséges!
Fokhagymás bundában már nagyon régóta szeretem a bundáskenyeret, de mivel a gyerkőc nem kedvelte, így általában simán készítettem. De, úgy tűnik, eljött a mi időnk, valamelyik nap ...
Még sose készítettem sütőporos pogácsát, valahogy nem tudtam elképzelni, hogy finom lehet. Az egyik hétvégén viszont úgy adódott, hogy váratlan vendég jelentkezett be, aki nem ...
Idén kilencedik alkalommal, ismét megrendezésre kerül az Olasz Gasztronómiai Világhét, ami egy héten keresztül, november 16-22 között kínál izgalmasabbnál izgalmasabb programokat világszinten 102 országban, köztük hazánkban is.
Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!
A kivi igazi ínyencség a téli hónapokban, hámozása azonban egy olyan pont, ami kicsit elveheti a kedvet a fogyasztásától, pláne ha már túlérett. Felesleges „gányolás" helyett inkább könnyítsd meg saját magad dolgát ezzel az egyszerű trükkel!
Közeleg az új év, kanyarban az új divatirányzatok, és nemcsak a ruházkodásunkat tekintve, hanem a lakberendezés terén is. Lássuk, hogy festenek a szakértők szerint 2025-ben a legmenőbb konyhai étkezők!
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...