Ratatouille levendulával recept
Hozzávalók 4 fő részére
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 3 db kaliforniai paprika (kápiából is tökéletes)
- 4 db tv paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 közepes méretű padlizsán
- 2 közepes méretű cukkini
- 50 dkg paradicsom
- 1 ág kakukkfű
- 1 ág rozmaring
- 2 db levendulavirág
- 2 db babérlevél
- só, bors
Elkészítés
- Előkészülünk: sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy lábosban vizet forralunk.
- A paradicsomok alját x alakban bevágjuk, majd néhány percre lobogó vízbe tesszük.
- Kiszedjük a paradicsomokat, és áttesszük egy tál hideg, jeges vízbe. Amint kihűltek, máris könnyen le tudjuk hámozni.
- A paprikákat a sütő rácsára fektetve 15-20 perc alatt megsütjük. Ne ijedjünk meg, ha megég és fekete lesz, mert minél jobban megpirul, annál finomabb!
- Ha a paprika megsült, akkor zacskóba tesszük, és lezárjuk. A saját hőjétől össze fog esni, és elválik a héja a húsától. Ha már olyan hőmérsékletűre hűlt a paprika, hogy kézzel meg tudjuk fogni, akkor leszedjük a héját, és felkockázva félretesszük.
- A padlizsánt felkockázzuk, és forró serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk, majd kiszedjük, és félretesszük.
- A cukkinit felkarikázzuk, és a padlizsánhoz hasonlóan kevés olívaolajjal, forró serpenyőben megpirítjuk, és félretesszük.
- A hagymát felkockázzuk, olívaolajon lepirítjuk.
- Ha már barnul a hagyma, akkor hozzáadjuk a paprikát, és néhány percig együtt sütjük.
- Következő lépésben hozzáadjuk a cukkinit és a padlizsánt, és gyakorlatilag csak össze kell melegítenünk a hozzávalókat.
- Belereszeljük a fokhagymát, és hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és a fűszereket. Ekkor csökkentjük a lángot, mert nem azt szeretnénk, hogy a zöldségek szétfőjenek, csupán hogy a paradicsom levet eresszen.
- A ratatouille-t addig főzzük, amíg megfelelően szaftos nem lesz.
- Friss kenyérrel tálaljuk.