Illatlecke – második rész

Előző cikkünkben beszéltünk a parfümválasztásról, és megtudhattuk, mi az az illatpiramis. Most a parfüm töménységéről és eltarthatóságáról ejtünk néhány szót.

EDT, EDP

Az illatszerek köznyelvben elterjedt általános elnevezése a parfüm. Ugyanakkor a parfüm jelzővel csak egy bizonyos koncentráció feletti illatot illethetünk. Az illatszer minden esetben illóolajok kombinációja, amelyet alkoholban oldanak fel, ebből következően a töménységük is változó. A parfüm a legerősebb, ebben az esetben a legmagasabb az illóolaj aránya az alkohollal szemben, általában 15–25 százalék. Ez után következik az EDP (Eau de Parfum) 8–15 százalékkal, azt követi az EDT (Eau de Toilette) 4–8 százalékkal, a sort pedig az EDC (Eau de Cologne) zárja 2–5 százalékos illóolaj-tartalommal. Mindemellett a helyzet korántsem ilyen egyszerű, ugyanis folyamatosan jelennek meg az új, gyártók által kreált elnevezések. Általánosságban igaz viszont, hogy minél magasabb egy kompozíció töménysége, annál tartósabb az illat, viszont annál mélyebben is kell a zsebünkbe nyúlni.

Különleges illóolajok sora

Előfordulhat, hogy egy bizonyos illatból EDP és EDT töménységűt is találunk a polcon, de arra ügyelnünk kell, hogy ez nemcsak a töménységben, hanem illatban is különbözhet! Az erőteljesebb, koncentráltabb illatok alkalmibbak, szexisebbek, tehát tartalmában is változhatnak. Elegendő, sőt ajánlott belőle kevesebbet használni, mint gyengébb társaiból, ezáltal tovább is tarthat.

A parfüm sosem romlik meg?

Gondolhatnánk, hogy az illatok változatlanul intenzívek maradnak, nem romlanak, hiszen a magas alkoholtartalom konzerválja őket. Ez azonban csak részben igaz. Az illatok hosszú éveken át megőrizhetik minőségüket, sőt hallottunk már olyan történetet is, hogy valaki harminc év után nyitott ki egy üveget és a parfüm ugyanolyan volt, mintha tegnap vette volna. Ez utóbbi történet abban az esetben lehetséges, ha megfelelő helyen, erős fénytől és hőtől védve őriztük és valóban sosem volt kinyitva. A legtöbb parfümnek ugyanis olyan a pumpája, amely a fújás után levegőt juttat az üvegbe, ezzel együtt számtalan olyan dolgot is, ami károsan hathat az illatra.

A fürdőszoba nedves, párás levegője nem a legjobb hely kedvenc illatunk tárolására. Igyekezzünk fénytől elzárt, hőhatásoktól mentes helyen őrizni. A tévhittel ellentétben, nem őrzi meg tartósabban régi mivoltát, ha a hűtőbe dugjuk, sőt ezzel több kárt csinálunk, mint hasznot. Ha azt tapasztaljuk, hogy a folyadék elszíneződött, besűrűsödött, kupakjánál gyantás és használatánál savanykás illatot érzünk, akkor legjobb, ha már nem fújjuk bőrünkre!

Illatlecke első rész >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...