Házi fahéjas-cukros fánk, melyet a kedvenc lakberendezési áruházunk inspirált

Ha már ti is unjátok a szalagos farsangi fánkokat, itt egy csábító, másnap is friss, pihe-puha fahéjas-cukros verzió, ami szembeszáll a némi kivetnivalót hagyó bolti egyedekkel.

Az alábbi cukros fánk tésztája gyorsan összeállítható, pillanatok alatt megsül, majd fahéjas cukorban alaposan meghempereg. Ez a finomság egy nagyobb társaság számára is tökéletes, isteni finom, és az elkészítés sem áll túl sok lépésből! A tésztát előre elkészíthetjük, és akár hűtőben is tárolhatjuk, mielőtt eljönne az idejük. És persze közel sem csak farsangra ajánljuk!

Lessétek meg, hogy készül a ikeás cukros fánk:

A tészta

A dagasztógépben keverjük el a langyos tejet a porcukorral és az instant élesztővel. Adjuk hozzá lisztet, a tojásokat, a vaníliaaromát, a sót, és kezdjük el összedolgozni. Apránként csurgassuk hozzá az olvasztott vajat, majd 8-10 percig dolgozzuk el a tésztát.

Átdolgozás és kelesztés

A munkapulton, kézzel még kicsit dolgozzuk át, hogy egy szép, feszes tésztagombócot kapjunk. Kilisztezett tálban, letakarva, meleg helyen kb. 40 percet kelesztjük.

Ikeás cukros fánk - a teljes receptet a képre kattintva találjátok! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra)

A tészta kinyújtása és a fánkok kiszaggatása

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és sodrófával kb. ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Egy 9-10 cm átmérőjű kiszúróval köröket szaggatunk a tésztából, majd a közepüket is kiszúrjuk egy 3-4 cm átmérőjű kiszúróformával. (A kilyukasztott kis golyókat is tegyük el). A maradék tésztát újra összegyúrjuk, majd kis pihentetés után ismét kinyújtjuk, és kiszúrkodjuk. A kiszaggatott fánkokat és golyókat takarjuk le, és hagyjuk 10-15 percet pihenni, ez idő alatt felmelegítjük az olajat.

Ikeás cukros fánk - a teljes receptet a képre kattintva találjátok! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra)

A fánkok sütése

Egy magas falú edényben melegítsük fel az olajat nagyjából 170 fokra. Egyszerre két-három fánkot süssünk, és takarjuk le az első oldalnál. A másik oldalhoz már nem kell a takarás, csak fordítsuk meg óvatosan. Oldalanként 1,5 perc alatt készre sülnek.

A cuki kis középső tésztagolyókat is süssük ki, amiknek szintén elég 1-2 perc. Néha kavargassuk meg, hogy egyenletesen süljenek, végül szedjük egy szűrőbe a fánkokkal együtt, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.

Befejezés-cukrozás

A fánkokat enyhén megkenjük olvasztott vajjal, majd jó alaposan megforgatjuk mindkét oldalukat a fahéjjal elkevert kristálycukorban.

Ikeás cukros fánk - a teljes receptet a képre kattintva találjátok! / Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra)

Aki ismer, tudja, hogy nem vagyok nagy édesszájú, de nekem ez az egyik kedvenc édességem, nem tudok ellenállni a ropogós cukornak és a puha, szaftos fánktésztának. Ha tehetném, még csokiszószban is megmártanám, és falnám látástól mikulásig. Próbáljátok ki!

Az Ikeás cukros fánk teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Recept és fotók: Gerzsenyi Flóra


Még több finomság Flórától itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...