II. Erzsébet kedvenc ételeivel emlékezünk a királynőre

Tegnap este, 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynő, mi pedig ennek apropóján összeszedtük kedvenc ételeit és italait.

A Buckingham-palota csütörtök este, nem sokkal nyolc óra előtt jelentette be a szomorú hírt: meghalt II. Erzsébet királynő, aki nem kevesebb, mint 70 éve uralkodott az Egyesült Királyságban. Ezzel az összeállítással szeretnénk rá emlékezni, melyben bemutatjuk, mennyire egyszerű, mégis nagyszerű ízlése volt az ételek terén.

A kedvenc süteménye

II. Erzsébet királynő sosem hagyta ki az 5 órai teázást, ilyenkor pedig a scone nevű angol sütemény is az asztalra került. Ez lényegében egy édes pogácsa, amit kettéválasztanak, majd megkenik vajjal és lekvárral. Ez az édesség nem túl gejl, ropogós, és puha vajjal meg kissé édeskés lekvárral kenve tökéletes a kesernyés tea mellé.

Az igazi tea

A tejes tea (angolul milk tea) valószínűleg az egyik legmegosztóbb dolog a világon, sokak szerint azonban csodálatos találmány. A legtöbben a britek délutáni tearituáléjához kötik, pedig a tejjel lágyított tea hagyománya - igaz, többnyire az angoloknak köszönhetően - számos más kultúrában is felfedezhető.

A kedvenc reggelije

A királynő állítólag imádta a zabkását. És milyen jól tette, hiszen kevés olyan egészséges, értékes tápanyagokban gazdag étel létezik, mint a zabkása, amit ennyire gyorsan, változatosan és nem utolsó sorban olcsón el lehet készíteni.

A másik variáció

A királynő nagyon szerette a rántottát is, melyhez a legtöbbször füstölt lazacot fogyasztott. Általában azokon a reggeleken került asztalra, amikor Fish and Chips volt az ebéd, hiszen remekül ellensúlyozta a magas kalóriatartalmú bundás halat és sült krumplit.

Krémesen lágy, hajtogatott rántotta

Az egész nap reggelizni vágyók receptje következik. Az ausztrál stílusú specialty kávézók kínálatának az egyik legnépszerűbb étele az úgymond „hajtogatott” vagy „gyűrött” ...

A nagy kedvenc

Az angol királynő kedvence roston lazac + saláta kombó volt. Ha nézted A korona című sorozatot, akkor biztosan feltűnt, hogy ott is rengetegszer említik meg, mennyire szeretik a lazacot.

A királyi reggeli

A királynő néha megengedte magának, hogy egy kicsit laktatóbb reggelit is elfogyasszon. Bár ezt több idő elkészíteni, mint egy könnyed rántottát, abszolút megéri, és különben is Erzsébetnek egy szakács állította össze ezt a fogást. Ez pedig nem más, mint a Croque Monsieur, ami lényegében egy melegszendvics, és a franciáknak köszönhetjük.

A tipikus angol fogás

A Sunday roast nevezetű fogás Yorkshire-pudingból, egy hatalmas szelet marharostélyosból, párolt zöldségből, krumpliból és csőben sült tejszínes karfiolból áll, amit egy kis barnamártás tesz tökéletessé. Egy igen tartalmas ételről van szó, melyet Erzsébet csak ritkán választott.

Sunday roast

A Sunday roast nevezetű fogás Yorkshire-pudingból, egy hatalmas szelet marharostélyosból, párolt zöldségből, krumpliból és csőben sült tejszínes karfiolból áll, amit egy kis ...


Még több a brit királyi családról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...