II. Erzsébet kedvenc ételeivel emlékezünk a királynőre

Tegnap este, 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynő, mi pedig ennek apropóján összeszedtük kedvenc ételeit és italait.

A Buckingham-palota csütörtök este, nem sokkal nyolc óra előtt jelentette be a szomorú hírt: meghalt II. Erzsébet királynő, aki nem kevesebb, mint 70 éve uralkodott az Egyesült Királyságban. Ezzel az összeállítással szeretnénk rá emlékezni, melyben bemutatjuk, mennyire egyszerű, mégis nagyszerű ízlése volt az ételek terén.

A kedvenc süteménye

II. Erzsébet királynő sosem hagyta ki az 5 órai teázást, ilyenkor pedig a scone nevű angol sütemény is az asztalra került. Ez lényegében egy édes pogácsa, amit kettéválasztanak, majd megkenik vajjal és lekvárral. Ez az édesség nem túl gejl, ropogós, és puha vajjal meg kissé édeskés lekvárral kenve tökéletes a kesernyés tea mellé.

Az igazi tea

A tejes tea (angolul milk tea) valószínűleg az egyik legmegosztóbb dolog a világon, sokak szerint azonban csodálatos találmány. A legtöbben a britek délutáni tearituáléjához kötik, pedig a tejjel lágyított tea hagyománya - igaz, többnyire az angoloknak köszönhetően - számos más kultúrában is felfedezhető.

A kedvenc reggelije

A királynő állítólag imádta a zabkását. És milyen jól tette, hiszen kevés olyan egészséges, értékes tápanyagokban gazdag étel létezik, mint a zabkása, amit ennyire gyorsan, változatosan és nem utolsó sorban olcsón el lehet készíteni.

A másik variáció

A királynő nagyon szerette a rántottát is, melyhez a legtöbbször füstölt lazacot fogyasztott. Általában azokon a reggeleken került asztalra, amikor Fish and Chips volt az ebéd, hiszen remekül ellensúlyozta a magas kalóriatartalmú bundás halat és sült krumplit.

Krémesen lágy, hajtogatott rántotta

Az egész nap reggelizni vágyók receptje következik. Az ausztrál stílusú specialty kávézók kínálatának az egyik legnépszerűbb étele az úgymond „hajtogatott” vagy „gyűrött” ...

A nagy kedvenc

Az angol királynő kedvence roston lazac + saláta kombó volt. Ha nézted A korona című sorozatot, akkor biztosan feltűnt, hogy ott is rengetegszer említik meg, mennyire szeretik a lazacot.

A királyi reggeli

A királynő néha megengedte magának, hogy egy kicsit laktatóbb reggelit is elfogyasszon. Bár ezt több idő elkészíteni, mint egy könnyed rántottát, abszolút megéri, és különben is Erzsébetnek egy szakács állította össze ezt a fogást. Ez pedig nem más, mint a Croque Monsieur, ami lényegében egy melegszendvics, és a franciáknak köszönhetjük.

A tipikus angol fogás

A Sunday roast nevezetű fogás Yorkshire-pudingból, egy hatalmas szelet marharostélyosból, párolt zöldségből, krumpliból és csőben sült tejszínes karfiolból áll, amit egy kis barnamártás tesz tökéletessé. Egy igen tartalmas ételről van szó, melyet Erzsébet csak ritkán választott.

Sunday roast

A Sunday roast nevezetű fogás Yorkshire-pudingból, egy hatalmas szelet marharostélyosból, párolt zöldségből, krumpliból és csőben sült tejszínes karfiolból áll, amit egy kis ...


Még több a brit királyi családról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...