Így vélekednek a fiatal séfek a jövőjükről és a gasztronómiáról

Elkészült a S.Pellegrino Young Chef Academy 2021-es jelentése, melyben aktuális munkakörülményekről, oktatásról, és a séfek szerepét befolyásoló tényezőkről is nyilatkoztak az érintettek.

A S.Pellegrino Young Chef Academy fiatal séfjei nyilatkoztak arról, miként gondolkodnak a gasztronómiáról.

A gasztronómia tehetségeinek felkarolására tavaly novemberben elindított S.Pellegrino Young Chef Academy program a  Fine Dining Lovers szervezettel együttműködve közzétette a S.Pellegrino Young Chef Academy 2021-es jelentését. A riport célja, hogy átfogó képet nyújtson a programban résztvevő 18 és 34 év közötti fiatal séfek munkakörülményeivel és jövőbeli kilátásaival kapcsolatos vélekedéseiről. Noha a világjárvány súlyosan érintette a 35 év alatti séfeket, mégis pozitívan tekintenek az iparág jövőjére, bár belátják, hogy az elkövetkező kihívásokhoz új készségeket kell fejleszteniük.

A világjárvány súlyosan érintette a 35 év alatti séfeket

Az ismert vezető séfek értékes meglátásaival kiegészített jelentés hangot ad a világ különböző pontjairól származó fiatal séfeknek, részletesen bemutatja jelenlegi szakmai státuszukat, elvárásaikat és oktatási igényeiket. A jelentés legfontosabb eredményei a következők:

  • Az aktuális munkakörülmények

2020 példátlan és zaklatott év volt az egész iparág számára: a szektorban dolgozók alig több mint 30 százaléka kapta korábbi fizetését változatlanul, 22 százalékuk - főként a válság következtében - munkanélkülivé vált. A fiatal, jövedelemmel még rendelkező séfek több mint háromnegyede tart attól, hogy elve

szíti a munkáját a koronavírus-járvány miatt. Azonban az új generáció a bizonytalan időkben is optimista és ellenálló maradt: a munkanélküli vagy csökkentett bérrel foglalkoztatott séfek 56 százaléka bízik abban, hogy hamarosan új munkát talál. A válaszadók több mint 70 százaléka a következő években is az iparágban szeretne dolgozni, közel 60 százalékuk pedig reménykedik abban, hogy a jövőben éttermet nyithat.

  • Érzékelt különbségek az oktatásban

Bár a jövőben rejlő kihívásokra a legtöbbek szerint a folyamatos tanulás a válasz, és a fiatal séfek 64 százaléka gondolja, hogy fejlesztenie kell készségeit, a válaszadók 54 százaléka mégis csak ritkán vagy egyáltalán nem képezi magát. Ennek többnyire anyagi okai vannak: a megkérdezettek 67 százaléka számára egy képzés kiválasztásakor az ár a legfontosabb tényező. A legtöbb séf az éttermi pénzügyek, az üzleti menedzsment és a marketing-kommunikáció területén szeretne fejlődni, míg három legfőbb erősségükként a csapatvezetési készségeket, a hulladékkezelést és az új főzési technikák ismeretét jelölték meg.

  • A séfek szerepét befolyásoló tényezők

Milyen lesz a jövő? A megkérdezett séfek szerint az iparág fordulóponthoz érkezett, és egy séf szerepét számos új tényező befolyásolja majd. A válaszadók 47 százaléka nem a világjárványt tekinti a változás fő mozgatórugójának, a legtöbben (52 százalék) inkább a környezettudatosság növekedését és a gasztronómia fenntartható működése iránti igényt teszik első helyre. A séfek 45 százaléka szerint a második legfontosabb tényező az egyre felkészültebb és igényesebb fogyasztói kör. A járvány utáni világban a megkérdezettek 23 százaléka az éttermek üzleti modelljében, 21 százaléka a képzési lehetőségekben, 19 százaléka pedig a munkanélküli juttatásokban szeretne fejlődést tapasztalni.

Tom Jenkins, a S.Pellegrino Young Chef Academy szóvivője elmondta:

„A S.Pellegrino Young Chef Academy jelentés elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük a séfek következő generációját. Az eredményekből látszik, hogy a jelenlegi körülmények ellenére is ambiciózus és pozitív csapattal van dolgunk. A felmérés megmutatta, hogy a fiatalok szívesen tanulnak, még akkor is, ha a képzési költségek hátráltatják őket. Ezért kiemelten fontos, hogy egy olyan átfogó és ingyenes oktatási programot biztosíthatunk számukra, mint az akadémia, amelynek résztvevőit a S.Pellegrino Young Chef versenyen választjuk ki. A program nekik és a náluk tapasztaltabb séfeknek is lehetőségek biztosít a kapcsolatteremtésre és a szakmai témák megvitatására, beleértve a fiatalok számára lényeges készségfejlesztéssel kapcsolatos kérdéseket”.

A 2021-es S.Pellegrino Young Chef Academy jelentés az oktatási program fontos alapköve. Eredményeit az akadémia privát Facebook-csoportjában két decemberi szemináriumon tekintették át olyan világhírű szakemberek részvételével, mint Andreas Caminada, Clare Smyth, Enrico Bartolini, Gavin Kaysen, Manu Buffara, és Mauro Colagreco séfek, valamint a Fine Dining Lovers főszerkesztője, Ryan King.

Hasonló felméréseket rendszeresen végeznek majd a programban annak érdekében, hogy a jövő kulináris tehetségeinek igényei és reményei figyelmet kapjanak.

A teljes kutatás és annak módszertana részletesen megtalálható ITT .


Séfek témában ezeket a cikkeket ne hagyd ki:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...