Így válassz húst, zöldséget és tojást a boltokban vagy a piacon

A jó étel a jó alapanyagnál kezdődik – ez nem csak egy étterem számára fontos, de az otthoni főzésnek is fontos aranyszabálya.

A hazai és régiós McDonald’s-éttermeket évente több mint 1000 tonna salátával és zöldséggel, 600-800 tonna marhahússal, közel 2 millió darab tojással ellátó magyar termelők most okos vásárlási tanácsokkal segítik a boltba vagy piacra járókat.

Illat, szín és textúra

Ha valóban friss marhahúsra van szükségünk, akkor érdemes lehet előnyben részesíteni a magyar – tanácsolja Kovács Róbert, aki közel három évtizede szállít marhahúst a Meki húsfeldolgozó partnerének. A vákuumcsomagolt húsok a csomagolási technológiának köszönhetően tudják megőrizni a minőségüket, sőt, bizonyos bontásban – főként a speciális steak húsok terén – legtöbbször csak így elérhetők.

Kovács Róbert

Marhahús vásárlásánál ügyeljünk, hogy élénkvörös színű húst vegyünk, hagyományos húsboltokban vagy a piacokon történő vásárlásnál pedig ne szégyelljük akár meg is szagolni a húst, hiszen a friss árunak és kevésbé frissnek egyaránt jellegzetes, könnyen megkülönböztethető aromája van. Ha az árus ezt nem engedi, az már önmagában árulkodó lehet.

Fogások marhahúsból:

Bolognai ragu

Váncsa István recept bevezetője magáért beszél: "Spagetti bolognai raguval. Más szóval ez volna a bolognai spagetti, a primordiális (vagy annak gondolt) olasz tésztaétel, amit a ...

Hamburger Jamie Olivertől

Íme, a mi hamburgerünk! Nekünk bejött, ahogy Jamie Oliver készíti. Lehet, hogy nem teljesen originális, de nagyon finom!  Az eredeti recept leírása Jamie Főzőiskolája c. könyvében ...

Boeuf Bourguignon

Nem titok, hogy meglehetősen nagy Julia Child fan vagyok, bár szerintem mindenki az lesz, miután megnézi a Julie & Julia című filmet! Ebben meghatározó szerep jut egy bizonyos boeuf ...

Nyáron a húst ne szállítsuk forró autóban hazáig hűtőtáska nélkül, mert emiatt napokkal is lerövidülhet a szavatossági idő. A megvásárolt húst a hűtőszekrény alsó részében tároljuk, ami a készülék leghidegebb része: a hőmérséklet ne legyen 1- 2°C-nál magasabb. Ha csomagolt húst veszünk, fontos, hogy a csomagoláson feltüntetett szavatossági idő a bontatlan állapotra vonatkozik. Felbontás után rövid időn belül fel kell használni: fontos a megfelelő hőkezelés, az esetlegesen megmaradt húst pedig célszerű lefagyasztani.Ügyeljünk arra, hogy mindig az elkészítési módnak megfelelő húsokat válasszunk. A legtöbb húsrész alkalmas lehet a hosszas párolással, főzéssel készült ételek, például gulyás készítéséhez. Ha igazán ízletes marhahúst akarunk fogyasztani, akkor nem szabad megijedni a kissé faggyús, márványos hústól: ez a zsiradék ugyanis az ízhordozó, így nagymértékben gazdagítja az ételünk ízét. A hirtelen sütésre a zsírral kellően átszőtt szelethúsok, steakek a legalkalmasabbak. Ez a műfaj nálunk még gyerekcipőben jár, de a – a külföldi mellett – kapható már jó minőségű hazai eredetű hús is ebből a kategóriából.

Mindent a szemnek!

A saláta rendkívül kényes termék, a vásárlásnál kiemelten fontos, hogy a frissességet ellenőrizzük – hívja fel a figyelmet Becsey Zoltán, aki több mint húsz éve szállít be salátát a McDonald’s partnerének, az Eisberg Hungary Kft.-nek. A szállítás során a leggyakoribb gondot a hűtőlánc megszakadása jelenti: ilyenkor a saláta levele meglankad vagy fonnyadttá válik. Amennyiben vizesedések láthatóak a csomagolt salátában és a saláta vágásfelülete elszíneződött, hiába van még esetleg több nap hátra a szavatossági időből, mégsem érdemes megvásárolni. Ezzel szemben egy lejárathoz közeli termék, amely frissnek néz ki, nyugodtan megvehető, bírni fogja tovább is.

Becsey Zoltán

Megvásárlás után is ügyelni kell a fel nem használt mennyiség gondos hűtésére, hogy a saláta élvezeti értéke sokáig megmaradhasson. Rukkola és madársaláta esetében – ha a tárolás közben kissé vizessé válik a termék – érdemes a tasakon kicsi rést nyitni, és így helyezni a hűtőbe a csomagot. Egy jól kezelt, megfelelően tárolt saláta legalább 8-10 napig fogyasztható minőségromlás nélkül.

Paradicsomot akár otthon is

A paradicsom íze egyre fontosabb a termesztésben és a nemesítésben, a fogyasztók pedig egyre több féle típusú paradicsommal találkozhatnak a boltokban, piacokon. Első ránézésre nehéz arra következtetni, hogy az adott formájú, színű paradicsomtól milyen ízt várhatunk, de az biztos, hogy az érettség tökéletes fokán lévő termés lesz igazán jó ízű – mondja Lóczi János, a Szentesi Gazdaszövetkezet Kft. ügyvezetője. Érdemes figyelni, hogy milyen fajtájú paradicsomot választunk, mert ha egy típus íze megtetszik, később könnyebb lesz a polcokon újra megtalálni.

Lóczi János

Nagy divat a paradicsom otthoni termesztése is, ami nem csoda, hiszen akár kiskertben, balkonládákban is könnyen termeszthető. A paradicsom melegigényes növény, öntözni pedig alulról érdemes úgy, hogy a leveleket lehetőleg ne érje víz. Vigyázni kell arra is, nehogy túladagoljuk a vizet, mert a növény könnyen vegetatívvá válhat, azaz sok levelet és szárat termel és kevesebb termést. Ha ez mégis előfordul, csak akkor öntözzük újra, ha a növény levelei már meglankadtak, a felesleges leveleket és hajtásokat pedig törjük le. Fontos az is, hogy tudjuk, milyen típusú paradicsomra lesz szükségünk: vannak magasabb szárazanyag-tartalmú fajták, amelyek jobban, hosszabb ideig eltarthatók, és vannak magasabb Brix-fokkal (nagyobb cukortartalommal) rendelkező típusok, amelyek általában jobb ízűek lehetnek.

Tojástévhit és kódfejtés

Válasszuk a jó minőségű, magyar tojást: ezeket héjra nyomtatott kódsorban, az első szám után található HU jelzésről ismerhetjük fel – tanácsolja dr. Németh Zoltán, az étteremlánc számára évi közel kétmillió tojást beszállító Capriovus Kft. ügyvezető igazgatója. A kód számai ezen túl a tojás számos más jellemzőit is elárulják, az első szám például azt, hogy milyen technológiai körülmények között tartják a tyúkokat. A kedvezőbb ára miatt Magyarországon a legkeresettebbnek a ketreces tojás számít, ezt kódsor 3-as kezdőszáma jelzi. A McDonald’s ugyanakkor az állatjóléti szempontból kedvezőbb mélyalmos technológiát részesíti előnyben – az ilyen tojásokon a kódsor 2-es számmal kezdődik, míg az 1-es a szabad tartást, a 0 pedig az ökológiai gazdálkodást jelenti.

dr. Németh Zoltán

A szakember szerint közkeletű félreértés, hogy hűtőben kell tartani a tojást, hiszen ezzel inkább rontunk, semmit javítanánk a helyzeten. A tojás közel egy hónapot szobahőmérsékleten is kitűnően eláll, saját kiváló biológiai védőmechanizmusainak köszönhetően. Ugyanakkor a már feltört tojást célszerű azonnal a hűtőszekrénybe tenni, és minél hamarabb felhasználni.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...