A karácsonyi időszak elmaradhatatlan része a sütés-főzés, a rengeteg finom sütemény és a hatalmas lakomák... Bár valószínűleg az idén kevesebbet fogunk találkozni, ezek a szokások mégis megmaradnak. Testi és lelki egészségünk érdekében azonban célszerű a maratoni evés, nassolás helyett pár apró szabályt beiktatni, hogy kiegyensúlyozottan kezdődhessen az új év. Az Upfield szakértői most abban segítenek, hogy az ünnepi időszakban is tudatosan táplálkozzunk.
Szánjunk rá időt!
Bár egyszerű tanácsnak hangzik, de az ünnepek alatt is fontos, hogy ne habzsoljunk, hanem szánjunk időt az étkezésre. Ha a főétkezések között, például játék vagy filmnézés közben hajlamosak vagyunk csipegetni, észrevétlenül is túlehetjük magunkat. Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha próbáljuk a napi 5, maximum 6 étkezést tartani, a köztes időszakban pedig nem nassolunk, nem járunk rá a süteményestálra és a tűzhelyen hagyott fazekak tartalmára. Evés közben pedig ne kapkodjunk, ne figyeljünk más tevékenységre, azaz rakjuk el a telefonunkat, kapcsoljuk ki a tévét, és koncentráljunk csak az ízek élményére.
Nem kell mindent egyből
Az ínycsiklandó ünnepi fogások láttán könnyen abba a csapdába eshetünk, hogy mindenből minél többet akarunk - hiszen karácsony csak egy évben egyszer van - így végül az átlagos napi kalóriabevitelünk többszörösét fogyasztjuk el. Ahelyett, hogy tele pakolnánk több alkalommal is minden létező jóval a tányérunkat, inkább próbáljunk kisebb adagokat fogyasztani. Nem muszáj mindent 3 nap alatt megenni – a megmaradt falatokat később, akár pástétomként is felhasználhatjuk vagy lefagyasztva pár héttel később is tökéletes ebédopciók lehetnek.
Mi kerül a tálra?
A kiegyensúlyozott táplálkozásban segíthet az úgynevezett „tányérmódszer” – ennek segítségével a képzeletbeli tányérunk felét zöldségeknek és/vagy gyümölcsöknek kell kitennie, a másik felét pedig főként gabonaféléknek és kisebb arányban fehérjeforrásoknak. Ha elképzeltük ezt a tálat, könnyen el tudjuk helyezni a karácsonyi fogásokat úgy, hogy ne billenjen túl a mérleg. Ezt elősegítve törekedjünk arra, hogy minél több zöldség kerüljön az ünnepi asztalra az ízletes karácsonyi sültek mellé: ilyenek lehetnek a téli szezonban kifejezetten népszerű gyökérzöldségek, mint a zeller vagy a cékla, de akár készíthetünk rozmaringos krumplit is.
Növényi kompenzáció
Az arányok mellett az sem mindegy, hogy milyen zsiradékot fogyasztunk. A telített zsírsavak koleszterinszint-növelő hatása miatt érdemes kevesebb állati eredetű zsiradékot tartalmaznia a menünek: ezt a soványabb húsok, zsírszegény túró és tejföl, illetve margarinokat használatával érhetjük el. Próbáljunk tudatosan egyensúlyozni a zsiradéktípusok között: a hús töltelékéhez (például kijevi fűszereshez) vagy köret készítéséhez használjunk margarint, így kompenzálhatjuk a bevitt telített zsírsavak mennyiségét. Sütemények esetében teljes mértékben kiváltható a vaj 70 százaléknál magasabb zsírtartalmú margarinnal. Ha kevésbé karakteres a tészta (mondjuk egy Diós bejgli esetében), akkor válasszuk a Rama Vajas Ízt, ami jól jöhet krémek vagy töltelékének készítésekor is (pl. Mézes Zserbó vagy Hólabda).
Hús nélkül is van karácsony
A vegán és más speciális étrendűeknek mindig kihívás a karácsony, hiszen a hagyományos ünnepi fogásokban jellemzően nagy mennyiségben megtalálhatóak a hús- és tejtermékek. Ettől függetlenül nem kell elfelejteni az ízletes ételeket, és főtt krumplival beérni: a töltött káposztát például akár elkészíthetjük gabonafélékkel, gyökérzöldségekkel vagy gombákkal is, így nem kell kihagyni a fogások közül. Sütemények és zsiradékok használatakor pedig válasszunk vegán étrendbe is beilleszthető margarinokat – ilyen például a Laktózmentes Rama vagy a Flora Gold.
Ezeket olvastad már?
Ez volt a magyarok 10 legkeresettebb receptje 2020-ban
Meglepő eredményeket mutat a frissen közzétett, 2020-as Google keresési lista. A TOP 10 recept között végre előremutató, egészségesebb fogásokat is találhatunk. Idén ezeket főztük és sütöttük Magyarországon a legtöbben!
Brecz Judit6 karácsonyi ajándékötlet igazi fitnessrajongóknak
Szeretnéd egy szuper ajándékkal meglepni fitnessrajongó ismerősödet? Összeszedtünk pár olyan hasznos terméket, aminek biztosan örülne, ráadásul megérkezik még karácsony előtt, ha online rendelnéd a jelenlegi helyzetben.
Liptai LillaEzt lehet a fára akasztani szaloncukor helyett
Ha unjuk a szaloncukrot, van más opció is. Mutatjuk, mik azok, amik jól is mutatnak, és - legtöbbször - finomak is!
Kessel KrisztinaEzeket a dolgokat tudnod kell, ha idén BOLTI bejglit vásárolsz
A karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan édessége a bejgli. Sokan maguk készítik el odahaza a diós, a mákos és a mindenféle ízesítésű tekercseket, de egyre többen vannak azok is, akik készen, a boltból szerzik be. A JÓkenyér pékség összeállította a legfontosabb tudnivalókat, amiket a bejgli vásárlásakor nem árt észben tartani.
Nosalty