Biztos vagyok benne, hogy tavaly még mindannyian azt hittük, hogy az idei húsvét más lesz, jobb lesz, olyan lesz, “mint régen”. Sajnos tévedtünk, az idei húsvét sem olyan felhőtlen, mint amilyennek lennie kellene. Még mindig a COVID-pandémiában élünk, újabb és újabb lezárások, korlátozások között.
Egyébként is, de a fentiekre tekintettel különösen, teljes mértékben érthető, ha valaki a szokásainak megfelelően szeretné megülni ezt az ünnepet. Én személy szerint is azt javaslom, hogy bárki bármilyen diétában is van éppen, ne ragaszkodjon ahhoz foggal-körömmel, élje meg egy kicsit a tavaszt, az újjászületést. Ez persze nem jelenti azt, hogy reggeltől estig főzünk, és egész nap egy terülj-terülj asztalkám körül ólálkodunk, hanem inkább azt, hogy a hagyományos ételeinket, szokásainkat tiszteletben tartva, de az egészségünkről sem elfelejtkezve kombináljuk össze az ünnepi menüt.
Tartsunk mértéket!
Ez az egyik legfontosabb pillér, amire támaszkodhatunk. A hagyományos húsvéti ételek akkor is jólesnek, ha kis mennyiségben fogyasztjuk őket. Nem kell egy ültő helyünkben megenni 30 dkg főtt sonkát 4 főtt tojással. Együnk bátran az ünnepi ételekből, de álljunk meg a hétköznapi mennyiségeknél!
Sonkát soványan
A húsvéti sonkából lehetőleg olyat válasszunk, ahol a zsíros részek jól láthatók, és a húsos részről könnyen eltávolíthatók (pl. parasztsonka). Főzzük meg a sonkát egyben, hogy az ízek ne szenvedjenek csorbát, de tálaláskor fogyasszuk a húsos részt, a zsírosat hagyjuk a tányéron.
Tojást is ésszel
Tojásból egyet-egyet együnk az ünnepi étkezésnél, nem kell egy nap alatt egy egész dobozzal megenni. Ha tojáskrémet készítünk, krémesítsük tejföl helyett joghurttal!
Kenyér és kalács
Akár kenyérrel, akár kaláccsal fogyasztjuk az ünnepi sonkát, ezekből is csak 1-1- szeletet együnk. Sonkával, tojással zöldségekkel bőséges lesz így is.
Ne felejtsük a zöldséget!
Retek, újhagyma, medvehagyma - hogy csak a klasszikusokat említsük. Ne csak a tányért díszítsük ezekkel a zöldségekkel, hanem együk is meg őket. Kerülhet még a tálra paprika, uborka, savanyúság is, ha ezeket jobban szeretjük.
Az ünnepi étkezésen túl
Ha túl vagyunk a sonka-tojás-torma-kalács klasszikusokon, akkor a többi étkezésnél is maradjunk józanok (akár szó szerint is). A meleg étkezéseknél válasszunk zsírszegény húsfajtákat (csirke-, pulykamellet, sertéscombot stb.), köretként friss salátákat vagy főtt, párolt zöldségeket fogyasszunk. De az sem baj, ha a sonka után húsmentes ebédet vagy vacsorát kívánunk.
Tartsunk mértéket az alkoholfogyasztásban is, egyrészt a magas energiatartalom miatt, másrészt mert ha túl sokat iszunk, hajlamosak vagyunk elcsábulni még 1-2 extra falatra.
A csokinyuszit hagyjuk meg a gyerekeknek, az ünnepi sütikből bátran fogyasszunk 1-1 szeletet. Ha mi magunk készítjük a sütit, akkor használjunk kevesebb cukrot, készítsünk gyümölcsös, túrós, kalóriaszegényebb finomságokat.
Az ünnepi fogások között ne a kanapén töltsük az időt, hanem menjünk sétálni, kirándulni. Ez jót tesz nemcsak a testnek, de a léleknek is, javítja a keringést, élénkíti az emésztést - és nem utolsó sorban előnyös az energiafelhasználás szempontjából is.
Ne hagyjuk, hogy a húsvét az ünnepi 2-3 nap helyett egy hétre kitolódjon. Szeretteink látogatásánál, a locsolásnál tartsuk be a szabályokat, vigyázzunk egymásra és magunkra is!
Még több hasznos cikk dietetikusunktól: