Így ünnepeltük a karácsonyt a múlt században - FOTÓK!

Hólepte Dunakorzó, méteres jégtáblák a régi Erzsébet hídnál, hatalmas tömeg a Körúton és a Váci utcán. Milyen volt az ünnepi város a régmúlt időkben? 

Ma már szinte el sem tudjuk képzelni, milyen mennyiségű hó hullott télen a fővárosra néhány évtizeddel ezelőtt. A fehér karácsony fogalmát nem csak mesékből és dalokból ismerték az emberek, a hófödte szenteste szinte mindenkori velejárója volt az ünnepeknek.

A Fortepan téli képgyűjteményét lapozva szinte megelevenedik előttünk a régi idők Budapestje. A ma már megszokott gyorséttermek és használtruha-kereskedések helyett még virágzó ruhaboltok, kesztyűsök, kalaposok na és persze játékboltok sorakoztak egymás mellett és árulták karácsonyi portékájukat.

Hogyan nézett ki a karácsonyra készülődő Budapest az elmúlt száz évben? Megmutatjuk!

Fővám tér - 1907

Ezekre az időkre még nem nagyon emlékezhetünk, a kép ugyanis 1907-ben készült a Fővám téren, közvetlenül a Corvinus Egyetem bejáratánál. Mégis mikor volt utoljára akárcsak fele ekkora hó a belváros kellős közepén?

Ki ne szeretett volna egy ilyen gyönyörű minikonyhát kapni a Jézuskától? Ezen az 1908-as képen feltehetően egy módosabb család karácsonyát láthatjuk.

Ugyanebből az évből láthatjuk a Városligeti Műjégpálya korcsolyázóit is. Ez a hely röpke száztíz év alatt szinte alig változott valamit.

Az Erzsébet híd 1932-ben

Hó borította Szent Gellért vállát is 1940-ben, mikor a régi Erzsébet hídon még a 14-es villamos kúszott Pestről Budára.

Gyerekek ajándékai a karácsonyfa alatt 1940-ben. Maurice Maeterlinck Kék madár című története évtizedek óta közkedvelt mese a gyerekek körében, Borzas Peti huncutkodásairól azonban ma már jóval kevesebbet tudunk. A korabeli karácsonyfán a sztaniolpapírba csomagolt szaloncukor mellett még klasszikus gyertyadíszt is láthatunk.

Egy másik család karácsonya szintén 1940-ből. Barbie baba helyett ünnepi ruhatárral felszerelt porcelánbaba, valamint a bal sarokban egy pedáns diákokból álló osztály látható, a háttérben pedig ott áll a Pinnokio című mesekönyv, melynek a Disney-féle rajzfilm változata éppen ebben az évben jelent meg.

Két évvel később már a vasútmodellezés volt a fiúk kedvence a budai Retek utcában.

Fenyőket válogatnak a vásárlók a Krisztina körút 7-es szám alatt. A karácsonyi fenyődíszítés Magyarországon a 19. század végén terjedt el elsőként a gazdag nemesi családoknál, a századforduló után azonban egyre nagyobb népszerűségre tett szert a díszbe öltöztetett örökzöld.

A gyerekek kedvencei 1965-ből: a Budapesti Lemezárugyár játékai valamint egy PIKO villanyvasút.

Eredeti Szokol 403-as tranzisztoros rádió a hetvenes évekből. Ki ne emlékezne vissza jóérzéssel arra az érdes, recsegő hangra?!

Ma már csak a kihelyezett vásárokban találkozunk utcai árusokkal, pedig 1977-ben még rengeteg helyen juthattunk hozzá a rendkívül törékeny üvegdíszekhez.

Minden ami Szerencsi! A híres csokoládémárka szaloncukrai mellől nem hiányozhatott a Boci táblás tejcsokoládéja, valamint a klasszikus Mikulás és csizmafigurák sem. Valaki nagyon jó gyerek lehetett 1979-ben!

Hatalmas tömeg hömpölyög a Váci utcán 1981-ben. A Vörösmarty térről már ekkor sem hiányozhatott a díszbe öltöztetett óriási karácsonyfa és a rendíthetetlen ólomkatona is tiszteletét tette a főváros bevásárlóutcáján.

Ezeket olvastad már?

via; címlapkép: Fortepan

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...