Így tortázik a világ!

A szülinapot szinte mindenhol ünneplik a világ körül, a különböző országokban különböző finomságokkal. Lássuk, mi kerül a gyertya alá Chilétől Szerbiáig!

A születésnapi torták története az ókori görögökig nyúlik vissza. A születésnaposok egy köralakú süteménnyel járultak Artemisz, a természet, a Hold és a termékenység istennőjénektemplomába, hogy elnyerjék kegyeit a következő évre is. A kör alakú torták a Holdatjelképezték, a tetejét gyertyákkal díszítették, melyek az égitest ragyogását szimbolizálták. Amai napig ez a kerek, ragyogó alak az egyik legnépszerűbb tortaforma szerte a világon.

Olvastad már?

32 ételjelmezbe bújtatott kisbaba

Franciaország

Nem mondhatni, hogy a franciák hideg eleganciával ünneplik a szülinapokat. Általábancsokoládéval és tejszínhabbal tálalják a díszes tortákat.

India

Indiában hagyományos torta helyett gyakran joghurt -vagy tejgaluskát szolgálnak fel dióval vagy gyümölcsös öntettel.

Új-Zéland és Ausztrália

A születésnapi ünnepségeken e két országban gyakran gyümölccsel és krémmel töltött rétegesPavlova-tortát szolgálnak fel. Ezek lehetnek egyszerűek vagy színpompásak jobbára olyanhelyi kedvencekkel díszítve, mint a kivi.

Indonézia

Rizs és zöldségtorta kerül errefelé a legtöbb ünnep idején az asztalra. Zöldségekkel, hússal ésegyéb körettel tálalják. A szabályos rétegeket általában sárga színű rizsből készítik. A színnekjelentősége van: jólétet és gazdagságot hoz az ünnepelt számára.

Kína

Egy kínai születésnapi partin gyakori esemény, hogy minden vendég kap ajándékbaegy barack alakú süteményt, melyet lótusztésztával töltöttek. Minél idősebb az ünnepelt, annál kevésbe jellemző ez a szokás.A kínai hagyományokban a barack a hosszú élet és ahalhatatlanság jelképe.

Anglia

A brit kultúrában gyakran készülnek úgy sütemények, hogy különféle tárgyakat sütnekbeléjük. Gyűszű vagy pénzérme egyaránt kerülhet a tésztába. Az a szerencsés, aki az érméttalálja meg evés közben, a mondás szerint gazdag lesz, a gyűszű tulajdonosa pedig sosem fogmegházasodni.

Olvastad már?

14 tipp szülőknek a szórakoztató mindennapokhoz

Dánia

A felnőtteknek készülő dán szülinapi torták három rétegből állnak, melyet krém, bogyósgyümölcsök és puding alkot, de kerülhet bele voltaképp bármilyen más keverék is. Agyerekek tortája a sütibácsi (kagemand) vagy sütinéni (kagekone) gyúrt tésztából készül,melyet úgy díszítenek fel, hogy emberkére hasonlítson. A díszítés csokoládéból, cukorkákból,fagylaltból készül. A tortát felvágják, és a gyerekek tettetett félelemmel sikongatnak, míg azünnepelt elmajszolja a torta fejét.

Ghána

Az afrikai országban nincs kifejezetten szülinapi édesség. A kelewele viszont olyasvalami,amit rendszeresen fogyasztanak szülinapokon is, akárcsak reggelire. Az érett banánokatgyömbérrel és borssal sütik aranybarnára.

Chile

A szárított habcsókrétegek közé töltött gyümölcsös krém gyakran kerül születésnapokalkalmával chilei asztalokra. Az édes krémes lucuma gyümölcs gyakori összetevője agyümölcsös krémeknek. Mint sok latin-amerikai születésnapon, az ünnepeltnek mindenféleeszköz nélkül kell beleharapnia a tortába, miután a gyertyákat elfújta, és az őt körülállóbarátok belenyomják arcát a süteményt díszítő mázba.

Szerbia

A szerb konyhát az idők során sokféle hatás érte, ázsiai éppúgy, mint mediterrán. Az egyik hagyományos süteményük, mely a születésnapi ünnepek gyakori szereplője, jól mutatja ezeketa hatásokat. A Vasina torta alapja egy gazdag diós narancstorta, melynek tetejére mogyoróscsokoládéhabot tesznek. A tortát habos krémmel vonják be, és narancshéjjal, valamint daráltdióval szórják meg.

Olvastad már?

5 reggeli a nagyvilágból gyerekek szájában

(via HonestCooking)

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Bejgli fatörzs

Gyorsan összedobható karácsonyi desszert, ízlés szerint arany, ezüst cukorgyöngyökkel, marcipán tobozzal, apró mézeskalácsfigurákkal még ünnepibbé varázsolhatjuk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...