Így telt kiskorunkban a húsvét - a szerkesztőség emlékei felelevenítve

Ezúttal a szerkesztőség húsvéti emlékeit sorakoztatjuk fel - kinek mit jelentett, mit kapott, mit evett ekkoriban. 

Itt a szerkesztőségben nem először derül ki elejtett megjegyzésekből, félmondatokból, hogy tulajdonképpen mindenki tök máshogy ünnepelte a húsvétot gyerekkorában - családtól, vallástól, földrajztól függően. Megkérdeztem, kinél hogy zajlott, különös hangsúllyal az ételekre - természetesen.

Válogassatok:

Panka szelet

Évekkel ezelőtt egy ismerős nénivel beszélgettem sütésről, főzésről. Aztán beinvitált a konyhájába, hogy kóstoljam meg azt a sütit, amivel a fiát és a családját várja a ...

Foszlós vaníliás kalács

Nálunk nagyon népszerű ez a puha, vajas, vaníliás-tejes kalács. Én gépben dagasztom, és ha sietek, akkor abban is sütöm. Klasszikusan egyszerű és nagyszerű.:)

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

"Pénteken nem ettünk húst, ellenben apám, mohácsi fiú lévén állandóan halászlevet főzött. Szombat estig nem is volt hús, napközben mondjuk spenótot főzött anyum, este körmenetre mentünk, és utána jött a sonka, kalács, tojás, újhagyma, retek. A nyúl vasárnap reggel jött, tojásokat kerestünk a kertben, és csak apróságokat kaptunk. Tojást meg csak a lányok festettek a családban."

Andris, főszerkesztő

15 ötletdús tipp a féltékeny húsvéti tojásokért

"Nálunk Tahitótfalun már egész héten volt sonka, mert nagymamám megfőzte előre, hogy meglegyen az ünnepre. Vasárnap rozmaringos bárány volt (de nálunk karácsonykor is ez van), hétfőn locsolás apával, és mindig kindertojást kaptam meg pénzt."

Kodi, szerkesztő-újságíró

"Topolyán nőttem fel, húsvétkor a nagymamám maga sütötte a krémeslapokat is, de volt még zserbó, sonka saját vágású disznóból (mindig november 26-án vágtunk), házi torma, fonott kalács, kocsonya. Hétfőn mentünk locsolni a barátokkal, pénzt kaptunk és tojást, mire hazaértem, általában mind eltört. Később pedig rendes elhajlás lett a hétfői locsolásokból, hála a sok házipálinkának. A locsolás nálunk máig vödörrel, szódásszifonnal történik."

Kaba, grafikus

Szemezgessetek:

Színes húsvéti saláta

Szeretnénk, ha valóban színes lenne a húsvéti asztal. Kaptunk kipróbálásra egy izgalmas magyar terméket, ez ihlette ezt a csodálatos fürjtojásos salátát. Ezzel könnyű lesz feldobni a ...

Hidegtál Húsvétra

A madárfargást is beleértve én ezt a tálat három és fél órán keresztül készítgettem, szépítgettem. A madár ötletét az internetről " szedtem ". Pontosan úgy nem tudtam ...

"Én Mátraalján nőttem fel a '70-es években, a böjtöt már akkor is főleg az idősebbek vették szigorúan. Húsvétkor mindig volt mézes krémes, lúdláb, kókuszgolyó, kávé, üdítő, sonka, tojás. Hétfőn jöttek a fiúk locsolni: a közeli rokonoknak pénzt is adtunk, a többieknek csak tojást. De vízzel nyakon locsolni akkor is kínzás!!"

Ildi, pénzügy

13 krumplisaláta - ízesítsd, krémesítsd, fűszerezd, változtass!

"Budai gyerek lévén nálunk se volt nagy hagyomány, de arra tisztán emlékszem, hogy egyszer kicsi korunkban bátyámmal a lakásban az eldugott ajándékokat kutattuk, anyukám kérésére, és találtam egy sárga Donald kacsás képregényt a WC-ben, ez nagyon megmaradt. Meg a kertben is volt pár tojás, szerintem csokiból. A locsolóktól szívből rettegtem, sonka viszont mindig volt. Anyum pedig így 30 éves korom elmúltával is mindig vesz nekem nyuszicsokit."

Juci, szerkesztő-újságíró

Ezeket olvastad már?

Húsvéti maradékmentés: sonka

Szinte kizárt, hogy ne maradt volna meg egy kevés húsvéti sonkánk. Veszni hagyni bűn lenne, de csak simán megenni már túl egyhangú. Mentsük meg, és közben tegyük izgalmasabbá.

admin

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...