Így telt kiskorunkban a húsvét - a szerkesztőség emlékei felelevenítve

Ezúttal a szerkesztőség húsvéti emlékeit sorakoztatjuk fel - kinek mit jelentett, mit kapott, mit evett ekkoriban. 

Itt a szerkesztőségben nem először derül ki elejtett megjegyzésekből, félmondatokból, hogy tulajdonképpen mindenki tök máshogy ünnepelte a húsvétot gyerekkorában - családtól, vallástól, földrajztól függően. Megkérdeztem, kinél hogy zajlott, különös hangsúllyal az ételekre - természetesen.

Válogassatok:

Panka szelet

Évekkel ezelőtt egy ismerős nénivel beszélgettem sütésről, főzésről. Aztán beinvitált a konyhájába, hogy kóstoljam meg azt a sütit, amivel a fiát és a családját várja a ...

Foszlós vaníliás kalács

Nálunk nagyon népszerű ez a puha, vajas, vaníliás-tejes kalács. Én gépben dagasztom, és ha sietek, akkor abban is sütöm. Klasszikusan egyszerű és nagyszerű.:)

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

"Pénteken nem ettünk húst, ellenben apám, mohácsi fiú lévén állandóan halászlevet főzött. Szombat estig nem is volt hús, napközben mondjuk spenótot főzött anyum, este körmenetre mentünk, és utána jött a sonka, kalács, tojás, újhagyma, retek. A nyúl vasárnap reggel jött, tojásokat kerestünk a kertben, és csak apróságokat kaptunk. Tojást meg csak a lányok festettek a családban."

Andris, főszerkesztő

15 ötletdús tipp a féltékeny húsvéti tojásokért

"Nálunk Tahitótfalun már egész héten volt sonka, mert nagymamám megfőzte előre, hogy meglegyen az ünnepre. Vasárnap rozmaringos bárány volt (de nálunk karácsonykor is ez van), hétfőn locsolás apával, és mindig kindertojást kaptam meg pénzt."

Kodi, szerkesztő-újságíró

"Topolyán nőttem fel, húsvétkor a nagymamám maga sütötte a krémeslapokat is, de volt még zserbó, sonka saját vágású disznóból (mindig november 26-án vágtunk), házi torma, fonott kalács, kocsonya. Hétfőn mentünk locsolni a barátokkal, pénzt kaptunk és tojást, mire hazaértem, általában mind eltört. Később pedig rendes elhajlás lett a hétfői locsolásokból, hála a sok házipálinkának. A locsolás nálunk máig vödörrel, szódásszifonnal történik."

Kaba, grafikus

Szemezgessetek:

Színes húsvéti saláta

Szeretnénk, ha valóban színes lenne a húsvéti asztal. Kaptunk kipróbálásra egy izgalmas magyar terméket, ez ihlette ezt a csodálatos fürjtojásos salátát. Ezzel könnyű lesz feldobni a ...

Hidegtál Húsvétra

A madárfargást is beleértve én ezt a tálat három és fél órán keresztül készítgettem, szépítgettem. A madár ötletét az internetről " szedtem ". Pontosan úgy nem tudtam ...

"Én Mátraalján nőttem fel a '70-es években, a böjtöt már akkor is főleg az idősebbek vették szigorúan. Húsvétkor mindig volt mézes krémes, lúdláb, kókuszgolyó, kávé, üdítő, sonka, tojás. Hétfőn jöttek a fiúk locsolni: a közeli rokonoknak pénzt is adtunk, a többieknek csak tojást. De vízzel nyakon locsolni akkor is kínzás!!"

Ildi, pénzügy

13 krumplisaláta - ízesítsd, krémesítsd, fűszerezd, változtass!

"Budai gyerek lévén nálunk se volt nagy hagyomány, de arra tisztán emlékszem, hogy egyszer kicsi korunkban bátyámmal a lakásban az eldugott ajándékokat kutattuk, anyukám kérésére, és találtam egy sárga Donald kacsás képregényt a WC-ben, ez nagyon megmaradt. Meg a kertben is volt pár tojás, szerintem csokiból. A locsolóktól szívből rettegtem, sonka viszont mindig volt. Anyum pedig így 30 éves korom elmúltával is mindig vesz nekem nyuszicsokit."

Juci, szerkesztő-újságíró

Ezeket olvastad már?

Húsvéti maradékmentés: sonka

Szinte kizárt, hogy ne maradt volna meg egy kevés húsvéti sonkánk. Veszni hagyni bűn lenne, de csak simán megenni már túl egyhangú. Mentsük meg, és közben tegyük izgalmasabbá.

admin

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Hamarosan belevághatunk a kerti munkálatokba, hogy minél virágzóbb, színesebb kertben gyönyörködhessünk. A tavaszi metszés remek ötlet, azonban vannak bizonyos fajta növények, amiknél nem hasznos ilyenkor megtenni. Mutatunk, 4 növényfélét, amihez semmiképp ne közelíts metszőollóval!

Nosalty

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!