Így te is szeretni fogod a SÓSKÁT - mutatjuk, mit tud!

Nincs több agyonédesített sóskafőzelék - ez a leveles kis csoda sokkal többre érdemes annál, mintsem hogy a rossz napközis élmények miatt teljesen leírjuk!

Mit ér a nyár sóska nélkül? Mondom én, de tudom, hogy elég megosztó leveles zöldségről beszélünk. Aki viszont rajongója, az nyáron bőven kiélheti a szenvedélyét: levesbe, főzelékbe is kerülhet, okosan elkészítve pedig semmi köze nem lesz a korábbi, menzán megtapasztalt édes, zöld főzelékekhez.

Sóskafőzelék

Javában tombol a sóskaszezon. Egyik kedvenc sóskás ételem a belőle készült főzelék, kizárólag tarhonyával, feltét nélkül. És sósan. Van, aki édesen preferálja (az só helyett, ...

Mit tud a sóska?

Óriási mennyiségben tartalmaz C-vitamint!

Savanykás ízét az oxálsav, valamint további gyümölcssavak adják, emiatt gyakran kombinálják nehéz, fűszeres ízekkel a világban. Már az ókori Egyiptomban és Görögországban is ismerték, gyógynövényként tartották számon.

Omlett sóskával (Omlett 2.)

Hogy ne mindig az imádott sóskafőzelék készüljön a sóskából, döntöttem a sóskás omlett mellett. Ennél kényeztetőbb reggelit elképzelni sem tudnék.

Rántotta sütőben

Előző napi ebédből maradt egy kis bulgur meg egy maréknyi sóska, kitaláltam, hogy ebből egész jó kis reggelit lehetne csinálni.  Szerintem bulgur helyett a maréknyi maradék rizs, ...

Tudtad?

Nagy mennyiségben fogyasztani nem ajánlott, és vas illetve alumínium anyagú edényekben se főzd, mert a fémekkel keveredve mérgező hatású is lehet!

Nagyon alacsony a kalóriatartalma, viszont antioxidánsokat (flavonoidokat), foszfort, kalciumot nagy mennyiségben találhatunk benne.

Sóska torta

Mindig is szerettem a sóskát, sóskafőzeléket, de már unalmas volt egy kicsit, gondolkodtam rajta, és ez lett belőle. Én folyékony édesítőszerrel csinálom, de ez csak megszokás ...

Akné ellenszereként, a bőr fokozott faggyútermelésének mérséklésére is használja a népi gyógyászat. Antibakteriális tulajdonságai miatt állítólag hatásos bőrszépítő. Jól tűri a hideget, a fagyot, a nagy meleg viszont kevésbé kedvez neki.

Hogyan a legfinomabb a sóska?

A korábbi rémképek emlékét ma már sok-sok finom sóskarecepttel felülírhatjuk. Mivel savanykás, ezért nyugodt szívvel dobálhatsz belőle pár levelet a salátádba, citrom vagy bármilyen dresszing helyettesítőjeként, így legalább megőrzöd értékes anyagait. A sóska vadon is nő, tulajdonképpen bárhol előfordulhat, ahol nedves, műveletlen talajjal találkozhatunk. Föld feletti részét, vastag leveleit érdemes begyűjteni és leszárazni, megfonnyasztani, így készül a feledhetetlen sóskafőzelék. Van, aki főtt krumplival és tojással, mások sült csirkével is fogyasztják. A lényeg, hogy az édesítés minimális legyen, mert a legtöbb menzás verzió is ezen vérzett el, a szétcukrozott, zöld főzelék sokaknak nem lett kedvence. Tejszínnel vagy tejföllel lazíthatunk rajta.

Jöhet belőle pesto, de zsíros natúr joghurttal is összeturmixolhatjuk, úgy isteni salátaöntet vagy húsokhoz való szósz készülhet belőle.

Fagyasztva egész évben megveheted, általában krémes, már feldolgozott állapotban juthatsz így hozzá. Aki friss sóskára vágyik, annak a tavasz és a nyár a legkedvezőbb időszak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...