Így tartsd tisztán a toastsütőt!

Korábban írtunk a tűzhely és a mikró takarításáról, de többen jeleztétek, hogy érdekelne titeket a toast- és gofrisütő tisztítása is. Íme tippjeink - közkívánatra!

Almás-sajtos melegszendvics

Amit soha ne tegyünk

  • Soha ne tisztítsuk a sütőt, míg teljesen ki nem hűlt!
  • Természetesen – talán mondanunk sem kell – ne tegyük a sütőt a mosogatóba.
  • Ne használjunk fém- vagy durva szálú súrolópárnát illetve súrolószert a tisztításkor.
  • Szintén mellőzzük a kést és egyéb hegyes tárgyakat a sütő tisztításakor. Még akkor is, ha meggyőződésünk, hogy nem fog sérülni a felülete.
  • Mielőtt nekiállnák a pucolásnak, mindenképp olvassuk végig a használati útmutatót. Ha ez nincs a birtokunkban, menjünk fel az adott márka oldalára, hátha találunk hasznos információkat gépünkről.
  • Hacsak a gyártó másképpen nem írja, ne használjunk szappant vagy mosószert a tisztításhoz, hiszen ezek a szerek az ellenségei lehetnek a tapadásmentes felületeknek. Nem úgy az olaj, ami valóban hatékony a tisztításban, miközben egy védőréteget képez a sütőlemezeken, így segít fenntartani a tapadásmentességet!

Két fajta sütő létezik, az egyik, amelynél a tapadásmentes lapok kivehetőek, és aminél nem. Következzenek tanácsaink mindkét esetre:

Beépített sütőlap

  1. Először is töröljük szárazra a betétet egy papírtörlővel úgy, hogy lehetőség szerint minden olaj- vagy zsírmaradékot itassunk fel róla.
  2. Egy kefével – ez lehet egy puha sörtés fogkefe is – távolítsuk el a morzsákat a gépből.
  3. Ha az ételmaradék megtapadt a felületen, egy gumispatulával óvatosan távolítsuk el. Ha nagyon makacs a szennyeződés, öntsünk rá egy kevés olajat, várjunk pár percig, amíg az olaj beissza magát a tészta- vagy sajtmaradékba, így jóval könnyebb dolgunk lesz az eltávolításában. Végül papírtörlővel töröljük le.
  4. Ezek után egy nedves törlőronggyal tisztítsuk meg a sütőlapokat.
  5. A burkolatot úgy tisztíthatjuk meg, hogy áttöröljük a házat és a markolatot egy nedves ruhával.

Variációk melegszendvicsre

Cserélhető lapos sütő

Ezeknél a következőképpen járhatunk el: a lapokat kipattintjuk a helyükről, majd könnyedén leöblíthetjük vízzel, de ebben az esetben se használjunk mosogatószert, és még véletlenül se tegyük be a mosogatógépbe! Ha makacs szennyeződéssel van dolgunk, a beépített sütőlapos trükköket használhatjuk itt is.

Csirkés toast

Egy egész sült csirkét ketten, egyszerre elfogyasztani nem tudunk. (Megjegyzem nem is akarunk..) Még akkor sem, ha van egy minden finom falatra lesben álló kutyusunk, akinek jócskán kijutott ...

Tarka gofri - Gofri 4.

Nem telik el nálunk hét gofri nélkül. Rátaláltam erre a jópofa receptre. Kipróbáltam, mert bevallom, egy kicsit már unom a megszokott gofri receptünket. Vendég gyerekek is voltak, és ...

Ügyeljünk, hogy csak a teljesen száraz sütőt csukjuk össze, és tegyük a szekrénybe!
Ha van rá lehetőség, továbbra is tartsuk szem előtt, hogy mit ír a használati utasítás a megfelelő tisztítási módszerrel kapcsolatban!
Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...