Így szabadulj meg a szűnni nem akaró megfázástól

Ha tuti, hogy nem koronavírusos vagy, csak megfáztál, ezek a tippek segíthetnek.

A koronavírus-járvány kellős közepén nehéz megállapítani, hogy az ember csak megfázott, vagy elkapta a betegséget, ami most már több mint fél éve velünk van, és átalakítja a mindennapjainkat. A koronavírus is járhat elhúzódó tünetekkel, így elég rizikós, hogy éppen egy nagyon rossz influenzát, egy sokáig tartó megfázást vagy a koronát kaptad el valójában.

Ha biztos vagy benne, hogy nem a világjárványt okozó kórokozó a ludas, akkor viszont érdemes lehet elkezdened egy kicsit kúrálni magad a gyógyszeres kezelésen kívül is, azt ugyanis nem szedheted örökké, a tüneteket viszont nem árt enyhíteni.

Érdemes azonban először is tudni, hogy az olyan tünetek, mint a láz vagy az orr váladékozása, mind azt szolgálják, hogy a vírusok és baktériumok minél előbb elpusztuljanak a szervezetedben, vagy be se jussanak oda. Így, ha nem szenvedsz nagyon, érdemes hagyni egy kicsit a testedet, hogy védekezzen – ha viszont már nagyon tele a hócipőd, elkezdhetsz próbálkozni.

via GIPHY

Igyál sok vizet!

A hidratálás mindig nagyon fontos, ha kiszáradsz, a szervezeted is legyengül. Ha jólesik, igyál meleget is, de inkább ne tehéntejet, mert a tehéntej fogyasztása sokak szerint segít a baktériumoknak szaporodni, és az is biztos, hogy gyakran kényelmetlenebbül, rosszabbul érzik magukat azok, akik ilyenkor tejet fogyasztanak. Inkább maradj a mézes teánál, vagy az egyszerű, tiszta víznél.

Pihenj!

Ez magától értetődő – még akkor is, ha már nem vagy lázas, jobban teszed, ha sokat pihensz, egészen addig, amíg tüneteid vannak. Ne ilyenkorra szervezz be egy nagyobb túrát, vagy ne kezdj el sportolni azelőtt, hogy teljesen fittnek éreznéd magad.

Gargalizálj sós vízzel!

Ha jó ideje fáj a torkod, akkor próbáld ki, hogy fél kávéskanálnyi, jó minőségű sót nagyjából egy deci langyos vagy meleg vízben elkeversz, és azzal gargalizálsz. Ez torokfájásra és kaparó torokra is nagyon jó megoldás lehet, de persze nem helyettesíti betegség közben a fájdalomcsillapítókat, és esetleg az antibiotikumokat, ha bakteriális fertőzésről van szó.

via GIPHY

Próbáld ki a mézet!

Ha nem akar szűnni a torokfájás, vagy folyton kapar a torkod, akkor egyél egy-két teáskanál mézet, ami segít egy kicsit enyhíteni a fájdalmat. Ez azonban átmeneti megoldás, és hosszú távon csak a tényleg nagyon jó minőségű méz segíthet antibakteriális tulajdonságaival. Ha teheted, szerezz be ilyet közvetlenül méhészektől, különben nagyon rizikós, hogy a boltban milyen minőségűt kapsz belőle.

Párásíts!

A száraz levegő kifejezetten rosszat tesz a megfázásos tüneteknek, főleg a torkodnak, ha kapar, vagy száraz köhögésed van. Ha ezzel küzdesz, vegyél egy párásítót a lakásba, egyébként sem árt, ha van otthon ilyesmi. Arra viszont mindenképpen figyelj, hogy minden nap tiszta vizet tegyél bele, és rendszeresen tisztítsd is, különben csak adhat a fertőzéshez.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...