Azt nyilván senki se gondolja, hogy minden fagyi színtiszta gyümölcsből készül, tiszta alapanyagokkal, de úgy tűnik, jóval több trükk létezik, mint hinnénk.
CÉL: egyszerűbb beszerzés, a drága friss gyümölcsök/alapanyagok felkutatásának, szállításának, feldolgozásának kikerülése, és persze tetemes mennyiségű pénz megspórolása - írja a hvg.
Tudtad?
A vanília kilója tavaly még 50 ezer forint körül volt, idén 150 ezer forintot is elkérnek a madagaszkári termésért, de nő a tej és tejszín ára is.
1. Paszta
Az édesség alapját ekkor egy előre bekevert pasztával adják meg, ezt pedig tejjel vagy vízzel kell összedolgozni, és kész.
2. Fagylaltpor
A minőségi fagyireceptek lebutítása - cukrot, aromákat, stabilizátorokat, tejport tartalmazó fagylaltpor vízzel való elkeverése. Gyümölcsöt maximum szárítva vagy zúzva tartalmaz.
3. Variálás a tejjel
Míg egy minőségi cukrászda mondjuk 4%-os, friss pasztörizált (házi) tejjel dolgozik, a trükközők ezt helyettesíthetik zsírszegény UHT-tejjel, savóporral, a tejszínt pedig tejporral kókuszzsírral vagy pálmaolajjal.
4. Térfogatnövelés
Míg a fagyigép lapátja "csak" 30-40 %-kal, az emulgeálószerek akár 100-150%-kal is növelhetik a fagyi térfogatát.
5. A tiltólistás "maradékos" trükk
A fagyis doboz alján levő maradékot felengedve hozzákeverni a holnapi adaghoz. Ez már káros is az egészségre, és elvileg tilos is alkalmazni.
Házi fagyireceptek:
Nem elég szigorú a szabályozás
A Magyar Élelmiszerkönyv csak a kézműves fagylaltról ír, és annál is leginkább az aroma tiltása és a kötelező, 40-50 %-os gyümölcstartalom tekinthető szigorú előírásnak.
Mibe is kerül az a gombóc fagyi, amelyet 170 forinttól 350 forintig vehetünk meg?
A cikk kalkulációja az anyagköltségre korlátozódik, és egységesen ötdekás gombócokkal számol:
Minőségi fagylalt: 60 forinttólFagylalt gyümölcspasztával: 40 forinttólFagylalt porból: 25 forinttólSilány fagylalt porból, habosítva: 20 forinttól
Egyre több kezdeményezés indul, hogy szigorúbb szabályozás legyen, mennyi szárazanyagot, tejet, tejszínt, vajat, gyümölcsöt kell tartalmaznia, illetve milyenek legyenek a térfogati jellemzői.
Az túlzott adalékanyag-használatot kérik számon a pár éve, jellemzően az albán pékségek mellett megjelent silány minőségű fagylaltoknál is.
+ További gyanús jelek, hogy gyér a fagyi minősége:
- túlzottan harsány színek - például egy almafagyi sosem zöld vagy piros, hanem barnás, de a banán vagyvanília sem napsárga
- a pultból kifolyó, felpúpozott fagyihegyek - így nem nagyon lehet megfelelően hűteni a terméket
- gyümölcsrészek a fagyihalom tetején - sokszor csak mutatóba, a tetejére szórnak gyümölcsdarabokat
- túlzottan alacsony ár
A Nébih azt tanácsolja, ha látjuk, hogy az árus nem megfelelő minőségű fagylaltot árul, ha koszos a bolt vagy ápolatlan az eladó, inkább forduljunk ki az üzletből.
Ezeket olvastad már?
Házi fagyi 2 hozzávalóból, gép nélkül!
Egy zseni módszer, amellyel könnyedén készíthetsz fagyit házilag, és kedvedre variálhatod még az ízesítéseket is!
DávidEz is csak a Japánoknak juthatott az eszébe: Édes fagyi...
Amikor egy kis desszertről álmodozunk, nem feltétlenül egy halas fagyi jut az eszünkbe. Japánban azonban máshogyan gondolják - ezt is.
Hajdú_AnnaTop 13 házi fagyi cukormentesen
Ha nincs időd/lehetőséged eljutni kedvenc fagyizódba, ne keseredj el, simán készítsd el kézműves fagyidat te magad, otthon!
Bodon Judit dietetikusA 12 leggyakrabban rosszul ejtett külföldi kajanév - valld be,...
Nyelvtannácik, gyűljetek - lehet végre kötekedni, helyesbíteni, javítani. Összeszedtük a magyarok által leggyakrabban rosszul ejtett külföldi kajaneveket!
Brecz Judit