A tokiói designer,Kosuke Araki ételmaradékokból készít látványos, esztétikus edényeket. Az Anima kollekcióban bögrék, tányérok, mélytányérok is megtalálhatóak.
Az edények alapanyagai pedig meglepő módon minden háztartásban jelen vannak, ugyanis növényi és állati eredetű maradékokból készülnek ezek a szénfekete tárgyak.
Araki a két év alatt a saját háztartása által termelt ételmaradékokat gyűjtötte össze a kollekció megvalósításához. A 315 kilogrammnyi bőrt, csontokat, inakat és kagylóhéjakat addig főzte, amíg egy sűrű "kollagénragasztót" nem kapott - érdemes hozzátenni, hogy a hasonló módon előállított enyvet évszázadok óta használják ragasztóként asztalosok, könyvkötők és egyéb mesteremberek.
A növényeket Araki elszenesíti, majd a szénport az állati eredetű ragasztóval összefogja. Az edényeket tradicionális, fekete japán lakkal, urushival borítja be. "Az urushi nem csupán erősíti az edények szerkezetét, de csillogó, látványos felületet is képez rajtuk" - mondta a designer a Dezeennek.
A hagyományos urushi előállítása maga is az ételmaradékok újrahasznosításán alapul. Rizset, tofut vagy tojásfehérjét is kevernek hozzá, hogy lágyabb, folyékonyabb legyen.
Araki kollekcióját szeptember 30-ig meg lehet nézni Berlinben, a Food Revolution 5.0 című kiállításon aKunstgewerbemuseumban.
Ezt már olvastad az ízHUSZÁR magazinon?
CIA-ügynökből étteremtulajdonos - William Voung kalandos története