Így semmi sem vész kárba! Ételmaradékokból készít csodás edényeket egy designer

Kosuke Araki semmi mást nem használt fel Anima kollekciójának a megvalósításakor, mint ételmaradékokat. Több száz kilogrammnyit...    

A tokiói designer,Kosuke Araki ételmaradékokból készít látványos, esztétikus edényeket. Az Anima kollekcióban bögrék, tányérok, mélytányérok is megtalálhatóak.

Az edények alapanyagai pedig meglepő módon minden háztartásban jelen vannak, ugyanis növényi és állati eredetű maradékokból készülnek ezek a szénfekete tárgyak.

Az elszenesített zöldségek és a csontok, amiből a kollagénes ragasztót nyeri ki Araki

Araki a két év alatt a saját háztartása által termelt ételmaradékokat gyűjtötte össze a kollekció megvalósításához. A 315 kilogrammnyi bőrt, csontokat, inakat és kagylóhéjakat addig főzte, amíg egy sűrű "kollagénragasztót" nem kapott - érdemes hozzátenni, hogy a hasonló módon előállított enyvet évszázadok óta használják ragasztóként asztalosok, könyvkötők és egyéb mesteremberek.

Hulladékok még "nyersen"

A növényeket Araki elszenesíti, majd a szénport az állati eredetű ragasztóval összefogja. Az edényeket tradicionális, fekete japán lakkal, urushival borítja be. "Az urushi nem csupán erősíti az edények szerkezetét, de csillogó, látványos felületet is képez rajtuk" - mondta a designer a Dezeennek.

A hagyományos urushi előállítása maga is az ételmaradékok újrahasznosításán alapul. Rizset, tofut vagy tojásfehérjét is kevernek hozzá, hogy lágyabb, folyékonyabb legyen.

Egy darabka szén és a belőle készült edény

Araki kollekcióját szeptember 30-ig meg lehet nézni Berlinben, a Food Revolution 5.0 című kiállításon aKunstgewerbemuseumban.

Ezt már olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

CIA-ügynökből étteremtulajdonos - William Voung kalandos története

Legújabb receptek

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Mákos-málnás vaníliás mousse torta

Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...