Így rejtsd el a zöldséget, hogy a gyerek észre se vegye – tedd golyóba, tócsniba, palacsintába!

Így dugd el a napi zöldségadagot olyan ételekben, amit még a legfinnyásabb gyerek is örömmel elmajszol majd.  

Vannak olyan gyerekek, aki örömmel rágcsálják a nyers répát, és boldogan fogadják, ha saláta a vacsora, de ez a legritkább eset. A kölykök nagy részével viszont trükközni, ügyeskedni, dugdosni, kérlelni kell, hogy bemenjen a napi zöldség- és gyümölcsadag legalább kis százaléka.

Trükkök, amik működnek

A legrafkósabb fintorgókkal még én sem tudom felvenni a versenyt, azokkal, akik a reszelt répa vékony szálait is ki képesek piszkálni a bolognaiból, de a középpályásoknál nagy sikereket értem már el az itt felsorolt trükkök segítségével. Azt is mindenki tudja, hogy az elutasításnak is vannak korszakai: egyik héten “gyűűűűlöli” a brokkolit, a másikon kieszi a tányéromból. Finnyás hetekre is jó megoldást nyújtanak a lenti trükkök, de fontos, hogy hazudni ekkor sem kell. Ha megkérdezi, mi van benne, muszáj bevallani, de gyorsan hozzá kell tenni, hogy van benne olyasmi is, amit szeret, vagy érzékletesen le kell írni az adott étel állagát, esetleg hasonlatossá tenni egy kedvelt ételhez. Például: "ebben a golyóban nem hús van, hanem zöldségek, de nagyon hasonlít a fasírtgolyóhoz!" Vagy: "ez egy palacsinta, csak van benne spenót, ettől zöld" - és így tovább.

Krémlevesek

Ez a legkönnyebbik út, és voltaképpen totális csalás, de mégis beválik: krémlevesben minden zöldség elrejthető, de nem mindegy, hogyan tesszük. Az ízekre fontos odafigyelni, a kevésbé kedvelt szereplő ne legyen domináns, vagy tompítsuk egy másikkal - például a zellert almával, körtével, a céklát málnával, a brokkolit spenóttal. Ha elég selymes az állaga, plusz teszünk rá mindenféle szuper ropogós feltétet, bármi lecsúszik.

Málnás céklakrémleves

Sokan nem szeretik a céklát, még azoknak is ajánlom ezt az egyszerű, de igen finom krémlevest. Inkább a málna illatos íze érezhető, mégis tartalmas és egészséges levest kanalazhatunk!

Tócsnik, latkeszek

Az alapszerkezet reszelt krumpli, kevés liszt, tojás, kis lepénykék formájába sütve. Nagy szerencse, hogy a krumpli teljes egészében lecserélhető bármilyen zöldségek keverékére. Például: céklára és répára, zellerre, sütőtökre, édesburgonyára, brokkolit is lehet bele kisebb arányban csempészni, sőt, ezek arányával is jól lehet játszani.

Cukkinis tócsni

Biztos van ilyen recept máshol is, én nem láttam, direkt rákerestem, nehogy másolással vádoljanak, de nem találtam. Ezt csak saját kútfőből összedobtam, lehet máshogy is fűszerezni, de ...

Káposztás latkesz avagy tócsni

Itt a lényegi szereplők a zöldségek, úgyhogy a lisztet csak módjával mutatjuk meg neki. De minek is? Ha laposabb lenne, hívhatnánk palacsintának, így nevezhetjük a következőknek: ...

Zöldséggolyók

A kiindulási pont itt a falafel, amit a legtöbb zöldségutáló szeret, mert kívül ropog, belül szaftos, és hát a golyó, mint forma, valamilyen oknál fogva minden gyereknél menő. A csicseriborsó, mint alap, remekül lecserélhető babra, sárgaborsóra, sőt, mellé lehet csempészni más zöldségeket is, például répát, céklát, zöldborsót és spenótot. A zöldséggolyók nem csak főzelékfeltétek lehetnek, de uzsonnára, kirándulásra is nagy örömmel eszik, csak passzoljon éppen a kezükhöz.

Zöldséges golyó

Ez a zöldséges golyó nem csak azért szuper, mert bármilyen zöldséget bele lehet rejteni, mégis megeszi minden gyerek, és jó hozzá az a hüvelyes, ami épp kéznél van. 

Palacsinta

Ha a palacsintatészta alapreceptje megvan, nagyon jókat lehet játszani vele, például hozzá lehet turmixolni zöldeket, például spenótot. A palacsinta eszméletlenül intenzív módon zöld lesz tőle, az állaga pedig ruganyos és kevésbé szakadós, ezért jól működik szendvicsalapként. A skandináv szülők ilyen palacsintákból tekernek tízórait a gyerekeknek, krémekkel, zöldségekkel vagy gyümölcsökkel töltik.

Kenyér

Ha már úgyis kenyeret sütünk, ráadásul szeretnénk, hogy lassabban száradjon ki, akkor simán reszeljünk bele valamilyen maradék zöldséget, lehet akár olyan is, ami kissé fonnyadt, de nincs szívünk kidobni. A legjobb a répa és a cukkini, de a cékla és a káposzta, sőt, a hagymafélék is jól működnek.

Cukkinikenyér Kittitől

Nem kalács, nem kenyér, de valami péksütiszerű finomságra vágytunk. A neten barangolva találtam rá erre a receptre, ami elsőre nagyon furcsának tűnt, de a sejtésem beigazolódott: isteni ...

Ragu és tésztaszósz

Egy marharaguban vagy kókusztejes-csirkés curryben csomó zöldség el tud bújni anélkül, hogy észrevennék, de nem csak ezért érdemes extra alapanyagokkal turbózni őket. A főszereplő íze, legyen az egy paradicsomszósz vagy egy kurkumás-kókusztejes alap, annyira domináns, hogy a zöldségek eltompulnak mellette, és könnyebben maradnak árnyékban.

Mártogatós

Ha egyszer rájönnek, mennyire jó dolog mártogatni, nem lehet róla lehozni őket, és ezzel kihagyhatatlan ziccert adnak nekünk, mert a túrókrémek, hummuszok és zöldségkrémek éppolyan észrevétlen formái a nem kedvelt alapanyagoknak, mint a krémleves vagy a golyó. A humusz céklával nem csak iszonyú finom, édes, de mókás a színe is. A sárgarépából is lehet krém, ha megsütjük és puhára pépesítjük, sőt, merészebbek a zellerrel is megléphetik ugyanezt.

Joghurtos cukkinikrém

Egy őrülten finom krém cukkiniből, amit aztán kenhetünk friss ropogós kenyérre vagy pirítósra. Az élmény minden esetben kárpótolhatatlan!

Céklás humusz ropogós pitával

Kolléganőmtől kaptam egy nagy fej céklát. Ahhoz kevés volt, hogy savanyúságot készítsek belőle, de a céklás humuszt már régen ki akartam próbálni. Nemcsak a színe gyönyörű, de az ...

Citromos zöldborsókrém

Bevallom, én magam sem gondoltam, hogy ennyire finom lesz a végeredmény, amikor nekiálltam elkészíteni ezt a krémet. Én most fagyasztót ürítettem, és a maradék mirelitet használtam fel, ...

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...