Így reggelizz, ha fogyni szeretnél!

Mit érdemes és mit nem érdemes ennünk napindítóként, ha szeretnénk megszabadulni pár kilótól?

Reggelizni vagy nem reggelizni? - ez itt az örök (megosztó) kérdés. Gyorsan el is árulom, hogy én a reggelit támogató szakemberek közé tartozom. Nem gondolom, hogy a "délelőtt nem eszem semmit, csak ledöntök 3 nagy tejeskávét" jobb megoldás lenne, minthogy rendszeressé tesszük az életünkben a kiegyensúlyozott első étkezést. Arról nem is beszélve, hogy a magukat nem reggelizőknek vallók nagy részénél kibukik, hogy azért csak lecsusszan munkába menet egy-két péksütike a látványpékségnél.

Na de mit is kellene ennünk reggelente? Hogy érdemes - és hogy nem érdemes - összeállítani a kiegyensúlyozott, egészséges reggelit?

1. A "tuti befutók"

Ha rákeresünk az "egészséges reggeli" kifejezésre a képkeresőkben, akkor a legtöbbször csodás gyümölcsös müzlitálak és friss gyümölcslevek szerepelnek a képeken. Ezek tényleg nagyon mutatós, kalóriadús, élelmi rostokban, vitaminokban reggelik, az egyetlen "hibájuk", hogy nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, cserébe aránytalanul sok szénhidrátot viszont igen. Félreértés ne essék, önmagában nem a szénhidrátokkal van baj, hanem az elcsúszott arányokkal. Alkalmanként persze fogyaszthatunk ilyen típusú reggeliket is, de akkor napközben figyeljünk oda a teljes értékű fehérjék pótlására.

Ugyanez igaz a mostanában népszerű zabkásákra is, amelyek abból a tekintetből tényleg jobb választások, hogy lassan felszívódó szénhidrátokat, értékes rostokat tartalmaznak. Ha gyümölccsel, diófélével dúsítjuk a kásánkat, akkor még értékes vitaminokat is fogyasztunk - viszont a reggeli fehérjebevitelünk így sem lesz kielégítő - hacsak tovább nem turbózzuk kásánkat pl. túróval.

Különösen nagy a jelentősége a megfelelő fehérjetartalmú reggeliknek szénhidrátanyagcsere-zavar (pl. inzulinrezisztencia) illetve fogyókúra idején, hiszen ezekben az esetekben kiemelten figyelembe kell vennünk a reggeli inzulinérzékenységet, illetve fontos, hogy laktató legyen minden étkezésünk.

2. Gyermeklelkűek kedvencei

Mindenféle színű, alakú reggelizőpelyhek

A színes, sokféle alakú reggelizőpelyhek gyorsan, egyszerűen összeállíthatóak, még egy kisgyerek is megbirkózik velük. Ráadásul - a csomagolásuk szerint legalábbis - tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal - ezek a csokis, fahéjas, mézes, cukorborítású reggelizőpelyhek. Ezekről szintén sokan gondolják azt, hogy egy-két deci tejjel felöntve ideális lesz a reggelijük. Hasonlóan a müzli+gyümölcslé kombinációhoz azonban ezek a reggelik is fehérjehiányosak, ráadásul nagy mennyiségben tartalmaznak gyorsan felszívódó szénhidrátokat, amelyek hirtelen cukorbombaként hatnak ránk a reggeli órákban, cserébe viszont nem igazán lakunk jól tőlük. Arról nem is beszélve, hogy senki nem szokta betartani a csomagolásukon feltüntetett ajánlott adagnagyságot, hanem jellemzően találomra öntjük velük tele nagy müzlistálunkat. Fogyókúra esetén ezeket a reggelizőpelyheket egyáltalán nem ajánlom.

És bár teljesen más kategória, de hasonló okokból nem javasolt reggelire a mézes- vagy lekváros pirítós sem.

3. Lehet, hogy az angolok csinálják jól?

Egy teljes angol reggeli

Amikor egyetemista koromban fél évet Londonban töltöttem, az iskolai büfében természetesen lehetett angol reggelit kapni. Mondjuk esélyem sem lett volna soha ezt az ételt reggel megenni, én bizony ebédre próbáltam ki a kolbász+bacon+bab+tojás ételkombinációt. Azzal talán nem árulok el nagy titkot, hogy ennél az ételnél a túlzott zsírmennyiség borítja meg a reggeli egyensúlyát, ami fogyni vágyás esetén szintén nem túl jó opció. Mondjuk jól lehet lakni tőle, az biztos.

4. Akkor mégis mit együnk?

Ahogy táplálkozásunkat tekintve általában is igaz, a reggelinél is fontos a tápanyagok egyensúlya: azaz az étkezés tartalmazzon megfelelő mennyiségű, minőségű fehérjét, zsírokat, szénhidrátokat, élelmi rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Ezért a kiegyensúlyozott reggeli kötelező elemei:

  • (lehetőleg) teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérfélék -az összetett szénhidrátok,
  • tojás, sovány sajtok, felvágottak, hidegsültek, túrókrémek - a teljes értékű fehérjékés a zsírok,
  • sok-sok zöldséggel az élelmi rostok, vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsokbiztosítására.

Készítsük el ezeket a kombinációkat változatosan: hagyományos vagy melegszendvicsként, zöldséges tojásételként vagy akár reggeli salátaként. Variáljuk az alapanyag-felhasználást is, dobjunk össze egyszer-egyszer egy zöldség-, tojás- vagy tonhalkrémet!És sose felejtsünk el inni is reggel - egy pohár vizet vagy egy bögre édesítés nélküli zöld teát!

A reggeli adagnagysággal persze ne szálljunk el, tartsuk szem előtt a javasolt kalória- és szénhidrátmennyiséget!

Természetesen alkalmanként beleférhetnek a kényeztetőbb reggelik is, de ezek tényleg csak alkalmiak legyenek, és mindig figyeljünk az adagnagyságra, és a nap többi részében a megfelelő fehérjebevitelre.

{ KDKEP = 277791, kép_útvonal }{ KDKEP = 257434, kép_útvonal }
{ KDKEP = 229808, kép_útvonal }
{ KDKEP = 228327, kép_útvonal }

címlapkép: Unsplash

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...