Így néz ki egy éjszaka a Nagybani Piacon

Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. A Nagybani Piacon ezt a számot szeretnék csökkenteni a termelők és az Élelmiszerbank segítségével.

Anna néni évek óta jár a Budapesti Nagybani Piacra. Hetente négyszer indul el Dabasról, és árulja a portékáit. A legtöbbször sikerül mindent eladnia, de ha mégsem, akkor szereti eladományozni a maradékot.

„A megmaradt zöldségeket szétosztom a szomszédok között. Én nem szoktam kidobni az ételt, szerintem nem is szabad. Ha már egyszer dolgoztunk vele, akkor ez a legrosszabb, amit tehetünk. Van itt egy szegény nagymama, őt is segíteni szoktuk” - meséli az asszony, aki örül annak, hogy a Nagybani Piacon ezentúl közvetlenül tudják támogatni a rászorulókat. Hasonlóan vélekedik két idősebb férfi Kiskunfélegyházáról, akik szívesen válnak meg a túlérett, vagy már nem eladható árujuktól, ha úgy alakul.

Magyarországon minden évben hatalmas mennyiségű, 1,8 millió tonna élelmiszer megy kárba.A Budapesti Nagybani Piac a Magyar Élelmiszerbankkal összefogva közös kezdeményezést indított: ezentúl a piacon árusító termelők közvetlenül tudják támogatni a rászorulókat a fel nem vásárolt élelmiszerekkel. Erre a célra egy konténert helyeztek ki a piac területén. A közös kezdeményezést az először megrendezett Piac Éjszakáján jelentették be.

A rendezvényen részt vett Pokorny Lia színésznő és Sipos Tomi az Irigy Hónaljmirigy tagja is, akik az Élelmiszerbank standjánál paprikás krumplit főztek a megfáradt árusoknak.„Amikor ekkora nehézséggel szembesül az ember, mint az éhezés, azonnal átértékeli a saját életét. A mindennapi gondjaink egyszerűen eltörpülnek a globális problémák mellett, csak erről sajnos sokszor elfeledkezünk.Ahogy megnyílt a konténer, máris érkeztek az élelmiszerek, jó látni, hogy van remény egy jobb világra" - mondja el Sipos Tomi.

Elindult a piackereső

Megújult a Nemzeti Agrárgazdasági kamara piackereső szolgáltatása, amivel ezentúl országosan és térképesen is lehet keresni. A szolgáltatást fogyasztók és termelők egyaránt használhatják ,hogy megtalálják a hozzájuk legközelebb lévő piacokat illetve megismerjék az ott értékesítő termelőket és termékeiket.

Pokorny Lia szerint sokszor észre sem vesszük, hogy mennyi felesleges dolgot felhalmozunk és túlfogyasztunk, aminek a vége pazarlás és kárba veszett étel lesz, miközben többszázezer rászoruló nem tud mit enni.„Muszáj összefognunk és segítenünk, hiszen a mi felelősségünk, hogy jobb legyen ez a világ”- jegyzi meg a színésznő.

A piacot végigjárva nincs olyan termelő, aki ne örülne a konténernek. Vannak köztük olyanok is, akik maguk is rászorulók, de ennek ellenére próbálnak másokon is segíteni.

S hogy hogyan néz ki pontosan egy nap a Nagybani Piacon? Erről Valentinát kérdezzük:

„Három éjszaka pörgős, amikor nagy a forgalom. Ez nálunk általában a vasárnap, szerda és a csütörtök. A kedd, hétfő, és péntek este, csak pótlás. Mindig itt vagyok, 5-6 órakor kezdődik az árusítás, és egészen éjfélig tart" - magyarázza a soroksári asszony, aki hozzáteszi, a három nap nagyon fárasztó, mivel ilyenkor Budapestről és vidékről is sok vásárló jön, főleg éttermekből és a kisebb boltokból. A legtöbbször megrendelésre kérik tőlük az árut, ezért náluk nagyon ritka, hogy megmarad valami, de ha mégis így történik, akkor azt ők is a rászorulóknak adják.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...