Így néz ki egy éjszaka a Nagybani Piacon

Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. A Nagybani Piacon ezt a számot szeretnék csökkenteni a termelők és az Élelmiszerbank segítségével.

Anna néni évek óta jár a Budapesti Nagybani Piacra. Hetente négyszer indul el Dabasról, és árulja a portékáit. A legtöbbször sikerül mindent eladnia, de ha mégsem, akkor szereti eladományozni a maradékot.

„A megmaradt zöldségeket szétosztom a szomszédok között. Én nem szoktam kidobni az ételt, szerintem nem is szabad. Ha már egyszer dolgoztunk vele, akkor ez a legrosszabb, amit tehetünk. Van itt egy szegény nagymama, őt is segíteni szoktuk” - meséli az asszony, aki örül annak, hogy a Nagybani Piacon ezentúl közvetlenül tudják támogatni a rászorulókat. Hasonlóan vélekedik két idősebb férfi Kiskunfélegyházáról, akik szívesen válnak meg a túlérett, vagy már nem eladható árujuktól, ha úgy alakul.

Magyarországon minden évben hatalmas mennyiségű, 1,8 millió tonna élelmiszer megy kárba.A Budapesti Nagybani Piac a Magyar Élelmiszerbankkal összefogva közös kezdeményezést indított: ezentúl a piacon árusító termelők közvetlenül tudják támogatni a rászorulókat a fel nem vásárolt élelmiszerekkel. Erre a célra egy konténert helyeztek ki a piac területén. A közös kezdeményezést az először megrendezett Piac Éjszakáján jelentették be.

A rendezvényen részt vett Pokorny Lia színésznő és Sipos Tomi az Irigy Hónaljmirigy tagja is, akik az Élelmiszerbank standjánál paprikás krumplit főztek a megfáradt árusoknak.„Amikor ekkora nehézséggel szembesül az ember, mint az éhezés, azonnal átértékeli a saját életét. A mindennapi gondjaink egyszerűen eltörpülnek a globális problémák mellett, csak erről sajnos sokszor elfeledkezünk.Ahogy megnyílt a konténer, máris érkeztek az élelmiszerek, jó látni, hogy van remény egy jobb világra" - mondja el Sipos Tomi.

Elindult a piackereső

Megújult a Nemzeti Agrárgazdasági kamara piackereső szolgáltatása, amivel ezentúl országosan és térképesen is lehet keresni. A szolgáltatást fogyasztók és termelők egyaránt használhatják ,hogy megtalálják a hozzájuk legközelebb lévő piacokat illetve megismerjék az ott értékesítő termelőket és termékeiket.

Pokorny Lia szerint sokszor észre sem vesszük, hogy mennyi felesleges dolgot felhalmozunk és túlfogyasztunk, aminek a vége pazarlás és kárba veszett étel lesz, miközben többszázezer rászoruló nem tud mit enni.„Muszáj összefognunk és segítenünk, hiszen a mi felelősségünk, hogy jobb legyen ez a világ”- jegyzi meg a színésznő.

A piacot végigjárva nincs olyan termelő, aki ne örülne a konténernek. Vannak köztük olyanok is, akik maguk is rászorulók, de ennek ellenére próbálnak másokon is segíteni.

S hogy hogyan néz ki pontosan egy nap a Nagybani Piacon? Erről Valentinát kérdezzük:

„Három éjszaka pörgős, amikor nagy a forgalom. Ez nálunk általában a vasárnap, szerda és a csütörtök. A kedd, hétfő, és péntek este, csak pótlás. Mindig itt vagyok, 5-6 órakor kezdődik az árusítás, és egészen éjfélig tart" - magyarázza a soroksári asszony, aki hozzáteszi, a három nap nagyon fárasztó, mivel ilyenkor Budapestről és vidékről is sok vásárló jön, főleg éttermekből és a kisebb boltokból. A legtöbbször megrendelésre kérik tőlük az árut, ezért náluk nagyon ritka, hogy megmarad valami, de ha mégis így történik, akkor azt ők is a rászorulóknak adják.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...