Így neveld a fűszernövényedet - használd ki az erkélyt, gangot, ablakpárkányt

Az otthoni fűszernövény-termesztés nem űrtechnológia, de azért nem árt néhány dologra figyelni - most ebben segítünk Nektek! (x)

Nincs is annál kényelmesebb, mint amikor az embernek csak a konyhai ablakpárkányhoz kell odalépnie és lecsippentenie annyi petrezselymet vagy bazsalikomot, amennyire éppen szüksége van a főzéshez.

Manapság az otthoni fűszer- és gyógynövénytermesztés nagyon népszerű, és fogyasztásuk kezd az egészséges életmód alapjai közé tartozni. Igazából mindegy, hogy egy bérház belső udvarában vagy egy panelház hetedik emeletén ültetünk zöldfűszereket. Minden környezetben meg lehet találni a helynek legmegfelelőbbeket, és plusz könnyedség, hogy a legtöbb fűszernövény nem túl nagyigényű.

De vajon mi kell ahhoz, hogy otthon magunk is termeszthessünk erkélyen, balkonon vagy ablakpárkányon?

  • Egy kis leleményességgel karöltve a háztartásokban rengeteg hulladékot újrahasznosíthatunk, ami nemcsak a környezetvédelmi szempontok miatt lenne fontos, de hosszútávon számos felesleges kiadástól is megóvhat minket.
  • Cserepek és balkonládák vásárlása helyett tökéletes ültetőalkalmatosságok az üres műanyagflakonok, befőttesüvegek, konzervdobozok vagy akár egy régi, elnyűtt gumicsizma is.

Hogyan kezdjünk hozzá?

  • Elegendő néhány levágott PET-palack (vízszintesen vagy függőlegesen, kinek ahogy tetszik) vagy kimosott konzervdoboz.
  • Fontos még a jó minőségű föld (gyógynövényekhez való), illetve a vetőmagok, palánták.
  • A fűszernövények többnyire a napsütést kedvelik, vagyis a déli fekvésű helyek a legideálisabbak termesztés szempontjából.
  • Ültetéskor érdemes kisebb lyukakat szurkálni az edényekre, ez biztosítja a gyökerek körüli talaj megfelelő légzését. Emellett a felesleges nedvesség is el tud távozni.
  • Az ültetés módját kísérjük figyelemmel a vetőmagok csomagolásán, és aszerint járjunk el. Vannak fűszernövények, amik fényen csíráznak, így elég csak a talajfelszínre rászórni.
  • A csírázást segíthetjük, ha letakarjuk - ehhez választhatunk átlátszó befőttesüveget vagy félbevágott PET-palackot.

Az otthon nevelt fűszernövények sokkal strapabíróbbak, mint a boltok polcain találhatóak, arról nem is beszélve, hogy így teljesen bio körülmények között tudjuk termeszteni őket. Így aki hosszabb távon szeretné élvezni a kis termését, annak mindenképp a saját termesztést ajánljuk!

Az otthoni fűszernövényekhez az IKEA áruházaiban biztosan találsz azotthonodhoz illő kaspót, keresd itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...