Így ne sülj meg otthon nyáron, klímaberendezés nélkül

Az hagyján, hogy élni is nehéz a forró lakásban, de lehet, hogy idén még dolgoznod is onnan kell.

A klímaberendezések nagyon zabálják az áramot, ráadásul kifejezetten környezetszennyezők, nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a klímaváltozás ilyen szinten felgyorsult. A nagyon forró nyári hónapokban viszont nehéz nélküle létezni, főleg most, hogy a rengeteg home office miatt könnyen lehet, hogy otthonról fogsz dolgoznia legmelegebb napokon. Az alábbi tippek segíthetnek lehűlni akkor is, ha nincs légkondid, vagy ha nem akarod gyakran használni.

Zuhanyozz le hideg vízzel!

A hidegvizes zuhany nagyon szépen helyre tudja hozni a hőháztartásodat, és ha fel vagy hevülve, akkor érdemes napi többször is lezuhanyozni, lehetőség szerint nem meleg vízzel. Az is sokat segíthet, ha a hajadat bevizezed, érzetre ugyanis a fejtetőd lehűtése nagyon sokat tud számítani. Nem kell persze minden alkalommal fél órát állnod a zuhany alatt, elég, ha csak egy-két percig engeded magadra a hűvöset.

via GIPHY

Igyál sok vizet!

Lehet, hogy azt hiszed, hogy a vízivástól csak sokkal jobban fogsz izzadni, de valójában a hőháztartásod szabályozásához tényleg szükség van a megfelelő folyadékfogyasztásra. Ha nem szereted a sima vizet,idd citrommal, szénsavasan, vagy bármilyen cukormentes ízesítéssel. Az üdítők itt sajnos nem játszanak, hiába folyadékok, a szervezeted nem tudja őket úgy hasznosítani, mint a vizet.

Használj ventilátort!

A ventilátor ugyan nem hűti le a levegőt, de légmozgást generál, ami már magában nagyon sokat tud segíteni a nagy melegben. Ügyesen el is tudod helyezni a szerkezetet, hogy a lakás egy hűvösebb feléből terelje a levegőt arra, amerre éppen tartózkodsz. Ha van valami olyan eszköz a lakásban, ami nagyon melegszik, azt is hűtheted ilyen módszerrel.

Használd ki a hűtőt!

Persze nem azt mondjuk, hogy ülj bele (bár a nagy melegben kétségkívül eszébe jut az embernek), hanem azt, hogy tarts fenn egy kis helyet arra, hogy beletehess vizes törölközőket, amikkel aztán később lehűtöd magad, vagy a lepedődet, amiért összeteszed majd a két kezed, ha éjszaka ráfekszel. Lehet, hogy furcsán hangzik, de az ilyen használati tárgyaidat nyugodtan hűtheted.

via GIPHY

Ha otthonról dolgozol…

Az idei nyár speciális olyan szempontból, hogy még mindig sokan vannak home office-ban, amit megkeseríthet a légkondihiányos környezet. Próbáltál már úgy dolgozni, hogy közben csorog a hátadon az izzadság? Az alábbi tippek segíthetnek, hogy egy kicsit elviselhetőbbé tedd a home office-t még nyáron is.

  • Dolgozz rugalmas időbeosztásban! Ha megteheted, kelj korábban, vagy dolgozz tovább, de a napközbeni nagyon meleg órákban tarts szünetet. Így nem kell szenvedned délelőtt 11-kor azzal, hogy megmozdulni sem tudsz a forróságtól.
  • Kövesd a hideget a lakásban! A napszaktól függően mindig más helyiség lehet hűvösebb, ahogy az egyiket elkezdi sütni a nap, mozogj a másikba – még akkor is, ha az tulajdonképpen a gardrób vagy a fürdőszoba.
  • Ha nem szélmentes belső udvarra néznek az ablakok (ahogy nálam sem, sajnos), akkor nyisd ki az ablakokat – még a legkisebb légmozgás is rengeteget tud segíteni ilyenkor a hőérzeteden. Az a legjobb, ha az összes ablak tárva-nyitva van, ha úgy jár a levegő.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

viaésvia

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...