Így NE bukd el a cukormentes életmódot - eláruljuk, nekünk hogyan sikerült

Lehetséges elkerülni a hozzáadott cukrot az ételekben? Megpróbáltam, elárulom, hogy sikerült! 

Lassan két éve élek cukormentesen, ami igazából a hozzáadott cukortól mentes étkezést jelenti (az ételek természetes cukortartalmától függetlenül). Mivel nem vagyok különösebben édesszájú, azt gondoltam, hogy gyerekjáték lesz az egész, de azért akadt pár buktató, amibe belefutottam. Ma már szerencsére egyáltalán nem lehetetlen küldetés ez, akár inzulinrezisztenciáról, akár fogyókúráról vagy sima odafigyelésről van szó.

Időt spórolok neked, íme, tippjeim a cukormentes életmódhoz!

Mindenben ott van a cukor

Innentől kezdve (ha eddig még nem tetted), át kell állnod a címkék olvasására: rengeteg felvágottban, konzervben, szószokban, és még chipsekben is ott van a cukor összetevőként.

Ezt láttad már?

7 klasszikus édesség, amit reform módon is elkészíthetsz

A nyári fagyizás lelőhelyvadászat lesz

Ez igaz is, meg nem is, mert legnagyobb meglepetésemre az idei nyáron is minden fagyizóban meg tudtak kínálni cukormentes verziókkal. Igaz, ez a legtöbbször két ízre korlátozódik, és még ekkor is résen kell lenni, mert light verzióként árulnak például fruktózzal édesített fagyikat (ami tiszta gyümölcscukor). Mindig kérdezz rá, mit használnak édesítéshez - egyébként a Levendula és Fragola fagyizókban szuper a cukormentes kínálat!

Ismerkedés az édesítőszerekkel

Nem minden édesítőszer jön be mindenkinek: valaki kerüli a mesterségeseket, másnak a sztívia utóíze zavaró, végül van, akinek az eritrit hűs érzése elviselhetetlen. Az is tény, hogy drágák, de ha nagyobb kiszerelésben vásárolsz, sokkal inkább megéri. Én abban találtam meg a középutat, hogy szinte sosem használok 9 deka eritritnél többet, és megelégszem a sokkal kevésbé édes ízvilággal. Ilyen mennyiségben nekem még nem zavaró az eritrit hűvősen csípős érzete, ami nagyobb mennyiségben szerintem már kifejezetten ronthat a sütemények élvezeti értékén.

Cukormentes, de nem diétás

Attól még, hogy valamit hozzáadott cukor nélkül készítenek, sajnos egyáltalán nem biztos, hogy a fogyókúrádba is beilleszthető. Hiába használnak sok cukormentes élelmiszerben édesítőszert, ha energia-, szénhidrát- vagy zsírtartalma nem különbözik érdemben cukrot tartalmazó társaiktól.

Drágább lesz az élet

A cukormentes ételek minden cukrászdában, élelmiszerboltban, étteremben drágábbak. Egy sima somlóit ezentúl nem kapsz meg 5-600 forintért, hanem fel kell készülnöd, hogy akár 1000 forintot, a dupláját is fizetheted a cukormentes verzióért.

A kínai élelmiszerboltok, diszkontok a megmentőid

Édesítőket, hozzáadott cukortól mentes élelmiszereket, alternatív liszteket simán beszerezhetsz a nagyobb kínai diszkontokban, itt általában jelentősen kevesebbe kerülnek ezek a termékek, hiszen nem kell megfizetned az áruházlánc brandjét.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...