Így moss kezet sokszor, ha bőrbetegséged van

Annak is fontos a higiénia, aki a háta közepére sem kívánja a szappant.

A koronavírusos járvány közepén az egyik legfontosabb védekezési mechanizmus kétségkívül a kézmosás, a szappan ugyanis megbontja a vírus külső burokját, és ezzel szaporodóképtelenné teszi azt. Pofonegyszerűnek tűnhet, de azoknak, akiknek bőrbetegségük van, nem olyan egyszerű az a gyakori kézmosás, sőt, gyakran rosszabbá teszi a helyzetet.

Az olyan bőrszárazsággal, repedezéssel és sebesedéssel járó bőrbetegségeknél, mint az ekcéma vagy a pikkelysömör, a gyakori szappanos kézmosás kifejezetten ronthat az eredeti betegségen, annak ellenére, hogy a koronavírustól megvéd. Erre rájöhet még a kézfertőtlenítők használata, ezek szintén kiszárítják a bőrt, így nem bizonyulnak sokkal jobb megoldásnak.

via GIPHY

Töröld meg rendesen a kezedet!

Ha ilyen bőrszárazsággal járó betegséged van, az első hasznos tanács az, hogy töröld meg a kezeidet kézmosás után annyira, amennyire csak tudod, úgy, hogy figyelj az ujjaid közére is. Ennek két oka is van: az egyik az, hogy a vírusok és baktériumok könnyebben terjednek nedves környezetben, a másik pedig az, hogy a víz maga is szárítja a bőrt, minél tovább marad rajta, annál inkább. A kézmosás után pedig érdemes mindig kézkrémet használni, hogy csökkentsd a szárazság mértékét.

Hidratálj, hidratálj, hidratálj!

Minden egyes kézmosás és kézfertőtlenítő használata után kend be a kezedet kézkrémmel, hogy minimalizáld a kiszáradást. Bár alapvetően az lenne a célszerű, hogy kevesebbet moss kezet durva szappannal, a járványhelyzetben ez nem éppen előnyös, ezért a második legjobb dolog, amit tehetsz, az az, hogy rögtön hidratálsz, amint szappan vagy kézfertőtlenítő érte a kezedet. Minél vastagabb, zsírosabb a krém, annál jobb, de várd meg, amíg beszívja a kezed, mielőtt bármi máshoz nyúlsz.

Mindenképpen szedd a gyógyszereid!

Vannak olyan bőrbetegségek, amelyek azzal járnak, hogy az immunrendszert elnyomó, immunhiányos állapotot előidéző gyógyszereket kell szedni. Szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy járványidőszakban sem jó, ha ezeket a gyógyszereket inkább nem szeded be, annak ellenére, hogy az immunhiányos állapot miatt rád értelemszerűen veszélyesebb a koronavírus, mint másokra. A helyzet több odafigyelést igényel, de semmilyen helyzetben nem az a jó megoldás, ha valaki nem szedi be a számára felírt, egészségéhez fontos gyógyszereket - figyelmeztetnek az orvosok.

via

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...