Így mentsd meg a felhalmozott tejet: 7 étel, amiben sokat használhatsz belőle

A tartós tej sem áll el örökké a spájzban. Ha közel a lejárati idő, használd fel minél hamarabb. Megfürödhetsz benne, mint Kleopátra, vagy inkább készíthetsz finom ételeket.

Mindig jó, ha van otthon egy doboz tej, de az elmúlt időszakban néhányan a betárazásra esküdtek. Ideális esetben sikerült felhasználni a rengeteg tartós italt, ha mégis maradt pár dobozzal, akkor semmiképpne fagyaszd le! Jobban jársz, ha minél előbb felhasználod. Ha elég bátor vagy, akkor meg is fürödhetsz benne, mint Kleopátra, de mi inkább azt javasoljuk, hogy önts belőle minél többet az ételekbe.

Mutatjuk, mik azok az ételek, amiket lehet, hogy ritkán készítesz és elengedhetetlen alapanyaguk a tej. Nem, nem a főzelékekre és a palacsintákra gondolunk.

1. Levesbe vele!

A tej egyik legkézenfekvőbb felhasználása, ha levesbe öntöd. Krémlevesekben is jól jöhet, ha épp nincs kéznél tejszín, de egy tartalmas chowdert is főzhetsz a segítségével.

Chowder

A chowder - vagy franciául chaudiére - egy tej alapú, sűrű leves hallal vagy  tenger gyümölcseivel. Francia halászfalvakban jelent meg először, ahol a legkülönfélébb hálóba akadt ...

Tejes kukoricaleves

Kicsit át kellett alakítanom a receptet, hogy azokat az alapanyagokat használjam, ami már van otthon. Füstölt paprika (nem őrölt, hanem egész) helyett kápiát használtam, meg egy kicsi ...

Bazsalikomos sajtkrémleves

Igazi tömény sajtcsoda. Én abszolút sajtmániás vagyok, bárhol-bármikor és bármilyen formában-fajtában jöhetnek a sajtok. Egy ilyen sajtimádónak, mint amilyen én vagyok, ez a sajtleves ...

2. Csőben sült brokkoli hagymás besamellel

A besamel az egyik legnépszerűbb mártás, aminek a fő alapanyaga a tej. Rakott tésztaféléknél, húsoknál használatos, de az olasz lasagne-t is istenivé teszi. Húsok mellett zöldségekkel is nagyon finom. A csőben sült brokkolit melegen ajánljuk!

3.Käsespätzle

Ez osztrákok és a németek nokedlije sok sajttal, sült baconnel és hagymával. Ahány ház, annyiképpen készítik. Van, ahol csak a nokedli tésztájába kerül tej és van, ahol csak a sajtszószba, de a legjobban akkor jársz el, ha mindkettőbe teszel.

Käsespätzle

Zöldsalátával tálalva egy egyszerű és laktató étel. Az ételünket megszórhatjuk ropogósra sütött szalonna kockákkal is.

Käsespätzle egyszerűen

Németország egyik közkedvelt specialitása, ez a könnyen és gyorsan elkészíthető, laktató tészta. Jellegzetességét adja a helyi sajtok és a pirított hagyma. Ecetes fejes salátával ...

4. Beignet vaníliaszósszal

A beignet egy fánkféle, ami New Orleans egyik tradicionális édessége. Egész évben kapható, de ünnepségekkor a legnépszerűbb. Elkészítéséhez nincs szükség sok tejre, viszont különböző szószokkal kínálhatjuk, például egy citromos vaníliasodó is illik hozzá. Így nagyjából 6-7 deciliter tejtől szabadulhatunk meg.

Beignet

New Orleans híres fánkja, amely egész évben kapható, de karneválkor a legnépszerűbb. 

5. Waffel

Elő a gofrisütővel, ha már régen használtad! A waffelben az a jó, hogy akár sós változatban, reggelire is fogyasztható. Ennél több nem kell, hogy jól induljon a nap.

Francia waffel

Málnalekvárral és áfonyával került az asztalra. Recept innen. (Valamikor csak a második kattintással jön be ez az oldal!)

Belga waffel

Egyszerű, gyors és finom. Tálaljuk porcukorral megszórva, juharsziruppal meglocsolva vagy eperpürével és tejszínhabbal.

Waffel 3.

Nemrég a Metróban sikerült szert tennünk egy olyan goffri sütőre, melynek egy gombnyomással kipattintható a sütőrács része. Korábban százszor is meggondoltam, hogy mikor állok neki a ...

6.Méteres sütemény

Mikor készítettél utoljára méteres süteményt? Ugye, hogy régen volt már?! Itt az ideje pepecselni vele, és felhasználni 4 deci tejet a krémhez.

Méteres sütemény

Igazi retro édesség a méteres sütemény vagy kalács, amit sokan talán Kunta-kinte néven is ismernek. Kicsit időigényes ugyan, de cserében az egész rokonság jól lakik belőle, és ...

7. Tejpite

Egyszerű és gyors desszert körülbelül fél liter tej felhasználásával. A tejpite igazi Jolly Joker, ha desszertről van szó. Az alapreceptet variálhatod idénygyümölcsökkel, például eperrel vagy cseresznyével. Minél nagyobb adagot csinálsz, annál több tejtől szabadulhatsz meg.

Vaníliás tejpite

Habkönnyű vaníliás tejpite, kevesebb mint egy óra alatt! Frissen, langyosan és hidegen is isteni desszert! :)

Tejes pite

A tejes pite egy nagyon gyorsan elkészíthető és minimális erőfeszítést igénylő édesség.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...