Pár napja kezdődött a futball világbajnokság, ennek megfelelően az egész világ futball lázban ég. A meccsek kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy áthívjuk magunkhoz a barátainkat, közösen szurkoljunk, sörözzünk és finomakat együnk.
Vendéglátóként hajlamosak vagyunk mindenből kicsit többet vásárolni és készíteni, ami miatt elég sok megmaradt élelmiszer, megbontott rágcsálnivaló vagy éppen sör landol a szemetesben, lefolyóban.
A világon évente összesen 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba, míg 1,3 milliárd ember alultáplált. Kicsit közelebbről vizsgálva az adatokat kiderül, hogy az Európában és az USA-ban kidobott élelmiszer negyedéből a világ összes éhes embere jóllakhatna.
Magyarországon kb. 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a kukába évente, amiből 400 ezer tonna a háztartásoknál keletkezik, azaz mi dobunk ki ennyi élelmiszert 12 hónap alatt.
Maradékmentő ételek:
Arra vonatkozóan nincsenek kutatások, hogy mennyi élelmiszert dobunk ki amiatt, mert jó vendéglátók szeretnénk lenni, de, ha egy kicsit odafigyelünk pár dologra akkor egészen biztosan tudjuk csökkenteni a kidobásra kerülő mennyiséget.
Magyarországon az Élelmiszerbank foglalkozik az élelmiszerfeleslegek mentésével, célja a kidobásra ítélt élelmiszerek megmentése és ezek szétosztása a rászorulók között. Az Egyesület a gyártóknál és áruházakban keletkező felesleget menti meg a kidobástól, azonban nagy hangsúlyt fektet a fogyasztói felesleg csökkentésére is szemléletformálással.
Ha szeretnéd, hogy kevesebb élelmiszer vesszen kárba, támogasd az Élelmiszerbank munkáját!
Néhány ötlet a pazarlás csökkentésére:
Vásároljunk tervezetten
- Vásárlás előtt nézzük át a hűtőt és a kamrát, ne vásároljunk olyan alapanyagot, ami már van otthon, csak épp elbújt a tejes doboz mögött a hűtőben.
- Lehetőleg még otthon írjunk listát, amit az alapján írunk össze, hogy hány emberre szeretnénk főzni.
- A boltban tartsuk magunkat a listához, ne vegyünk meg olyan dolgokat, amikre nincs szükségünk csak azért mert azok éppen akciósak.
Tudatosan főzzünk, együnk
- Az előkészületeknél is fontos, hogy folyamatosan fejben tartsuk, hogy hány embert szeretnénk megvendégelni és ennek megfelelően mérjük ki pontosan a hozzávalókat.
- Az étkezésnél lehetőleg kevesebbet porciózzunk és többször szedjünk, így sokkal kisebb az esélye annak, hogy maradékot hagyunk a tányéron.
Legyünk kreatívak
Az esetlegesen megmaradt ételeket, hozzávalókat, ’gondoljuk újra’ akár saját ötlet alapján. Példaként itt egy recept arra az esetre, ha a tipikus ’sörkorcsolyából’, a chipsből túl sok maradna a következő meccs után:
Chips bundában sült pulykamell salátával
Saláta:
- 1 db fejes saláta
- 3 evőkanál ecet
- 5 evőkanál cukor
Old fel a cukrot az ecetben majd keverd össze!
Pulykafalatok:
- 600 g pulykamell (medalion)
- 20 dkg tortilla chips
- 2 db tojás
- 15 dkg finomliszt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 3 dl napraforgó olaj
A húst csíkokra, vagy kisebb darabokra, akár kockákra is vághatjuk, sózzuk, majd lisztbe, tojásba és az összetört tortilla chips-be forgatjuk, majd rögtön mehet a forró olajba. Kb. 15-20 perc elég, közepes vagy inkább kisebb hőfokon. A chips-et összetörhetjük mozsárban, chopper-ben, vagy akár zacskóba is tehetjük, és egy deszkán húsklopfoló segítségével.
Ezeket olvastad már?
Terjed a csótányból készült kenyér - nézd, így készül!
Olcsó, fehérjedús, gyártáskor alig termel élelmiszerfelesleget, és igen tápláló, mi az? Csótányból készült kenyér!
Brecz JuditVettél ebből az üdítőből? - akkor ne igyál belőle
Több fogyasztó is jelezte, hogy vegyszerre emlékeztető, idegen szagot lehetett érezni az üdítőből a felbontás után.
NosaltyKiderült, mennyi tévhit él bennünk az adalékanyagokról
Számtalan tévhit és mítosz övezi az élelmiszerekben fellelhető adalékanyagokat, dacára annak, hogy sütés-főzés közben magunk is napi szinten használjuk őket.
NosaltyÉtelt és pénzt varázsolt hajléktalanoknak a magyar bűvész
Egy szelet pizza, hamburger, egy zsebrádió - egy bűvész ezekkel és pénzzel tette boldogabbá hajléktalanok napját.
Nosalty