Így maradnak napokig frissek a zöldségeid a karanténban is

Friss zöldségek nélkül nem az igazi, és a sonka meg a tojás is újhagymával, retekkel, répával, harsogó medvehagymával a legfinomabb...de hogyan óvjuk meg őket a fonnyadástól?

Már egészen jól átszoktunk a kétheti bevásárlásra, nem tárazunk be semmiből ésszerűtlen mennyiségeket, csak amennyivel kihúzzuk a következő körig. Mindez nagyon egyszerű, amíg babról vagy rizsről van szó, de mi legyen azokkal a zöldségekkel, amik hamar elfonnyadnak?

Kell a zsír mellé a friss zöld

A kalács, a sonka és a tojás nem ér semmit a mellé kívánkozó frissek nélkül, nagyon kell hozzá a retek, az újhagyma vagy a medvehagyma, de nagyon jó mellé voltaképpen bármi, ami friss, ha zöld, akkor pedig különösen. Répa sem csak a tortához illik, de hasábokra vágva uborkával, paprikával együtt nagyon jól megy a sonka erős sós íze, súlyos karaktere mellé. Nem beszélve arról, mennyivel kevésbé fogjuk túlenni magunkat sonkával és tojással, ha sok-sok zöldséget is eszünk melléjük.

Zöldségekből kiegészítő

Aki nincs oda a zöldségek önmagában való rágcsálásárt, készíthet a zöld fűszerekből pestókat, ezek a krémek is remekül mennek a sonkához, vagy egyszerű túrókrémet sok medvehagymával vagy újhagymával. A gyökérzöldségeket le is lehet reszelni, majd édes-savanyú öntettel elkeverve tenni az asztalra, erre alkalmas a répa, a cékla, a retek is, vagy akár ezek tetszőleges keveréke. A friss salátákhoz, bébispenóthoz, rukkolához elég egy szimpla öntet, és mehetnek az asztalra, ha magukban kevésnek érezzük őket. Ha már sikerült friss spárgát találni, érdemes ressre főzve, mártással az asztalra tenni belőle is, nagyon megy a többiekhez.

Rusztikus medvehagyma pesto

Az a pár perc plusz munka, amit a mozsár jelent, abszolút megéri - a darabos, rusztikus medvehagyma pesto az egyik legfinomabb dolog, ami a tavaszi zöld levelekből készülhet!

Mindegyik zöldség nagyon komoly odafigyelést kíván, ha az a cél, hogy napokig, vagy akár egy hétig friss maradjon.

Retek

A kis, kerek hónapos retek akkor marad a legtovább ropogós, ha a száráról levágjuk a nagyobb leveleket, de egy pici részben rajta hagyjuk, majd hideg vízzel teli dobozba tesszük, és a dobozt lezárjuk.

Sárgarépa, jégcsapretek

A répa sokkal kitartóbb, neki elég egy nedves konyharuha, amibe becsavarjuk, és így tesszük a hűtőbe - akár több hétig is képes így elállni. Ha napokon belül hasábok formájában akarjuk tálalni, akkor működik a hónapos reteknél leírt módszer: hideg vízzel teli dobozban egy-két napig friss marad.

Marokkói sárgarépa-saláta

Ez a saláta nem csak finom, rendkívül egészséges, ráadásul annyira szép színes, hogy már a látványa bearanyozza az ember napját. Tökéletes szereplője lehet a grillezéseknek, de ...

Saláták

A legnehezebb dolgunk a saláta és más zöld levelek tárolásával van, de erre is létezik jó megoldás. A legfontosabb, hogy teljesen szárazon tegyük el őket, és a lehető legjobban védjük meg a levegőtől. Nekem a legjobban az a módszer vált be, hogy vásárlás után megmosom őket, majd teljesen megszárítom papírtörlő vagy salátacentrifuga segítségével. Ezután légmentesen záródó dobozba teszem, így napokig friss marad.

Tavaszi krumplisaláta

Az alaprecept ez volt, mert annyira gyönyörű, hogy mindenképp el szerettem volna készíteni én is. Persze azért változtattam ám rajta, nálam került bele tejföl és medvehagyma is, ...

Zöldfűszereknek víz + konyharuha

A medvehagyma és az összes többi zöldfűszer is pohárba állítva áll el a legtovább, méghozzá úgy, hogy a leveleit zacskóba vagy konyharuhába csomagolom. Ezzel a módszerrel még a gyorsan hervadó korianderzöld is 4 napig friss marad.

Zöld vegán shakshuka

Egy jó shakshuka mindig jó ötlet, hiszen egyszerű és finom, tele finomnál finomabb zöldségfélékkel. Klasszikus, paradicsomos receptből jó pár verziót mutattunk már nektek, így ...

Újhagyma

Az újhagymának és a spárgának is jobb, ha virágként kezeljük, és pohárba állítjuk. A spárgát szárai felől kell a vízbe állítani, míg az újhagymát a gyökere felől, a végeket pedig ebben az esetben is érdemes becsomagolni.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...