Így maradj hatékony, ha otthonról dolgozol – 5 biztos tipp az otthoni munkához

Az otthoni munka nagy előnye, hogy otthon lehetünk, de épp ez lehet a legnagyobb hátránya is. Összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, hogy hatékony maradj otthon is.

Egy amerikai felmérés szerint folyamatosan nő az otthonról dolgozók aránya, 2012 és 2016 között például 39 százalékról 43-ra nőtt. Aki próbált már otthonról dolgozni az biztosan tudja, hogy ennek a munkavégzési formának legalább annyi előnye van, mint amennyi hátránya.

Én nem egyszer dolgoztam otthonról, volt, hogy hosszabb időt, hónapokat is, így tapasztalatból mondom, attól még, hogy home office van, nem feltétlenül leszünk hatékonyak, hacsak fel nem állítunk pár szabályt! Bevallom, ezt nekem is meg kellett tanulnom, mert az idő szó szerint szétfolyt körülöttem, én pedig majdnem belefulladtam a feladatrengetegbe…

Amikor otthon vagyunk hajlamosak vagyunk elaprózni az időnket: bekapcsoljuk a tévét, hogy mégis szóljon valami a háttérben, közben azt vesszük észre, hogy végignéztünk egy másfél órás filmet. Elindítjuk a mosást, ha már úgyis itthon vagyunk és amíg odaérünk a mosógéphez körülbelül tízféle házimunkát végzünk….igen, csak közben megint eltelt legalább egy óra…vagy kettő…. Az ilyen apróságok akadályozhatnak minket a hatékony munkavégzésben, ezért érdemes ezt az öt tanácsot megfogadni, ha otthoni munkában a legtöbbet akarjuk kihozni az időnkből.

1. Öltözz fel!

Amikor bemész a munkahelyedre, akkor készülsz, tisztességesen felöltözöl, és ezt érdemes otthon is betartanod. Hidd el, segítesz magadnak a koncentrálásban azzal, ha a felöltözéssel indítod a napod.

2. Jelöld ki az "irodád"!

Gyakorlatilag bárhonnan dolgozhatsz otthon, akár ágyban fekve vagy a kanapén üldögélve, de ha kijelölsz egy területet, amit munkára használsz, akkor már pusztán az, hogy leülsz ide, átállítja az agyadat "dolgozó" módba.

Citromos párolt csirkemell

Nemrég nagyon jó áron tettem szert egy többszintes elektromos párolóra, amire már régóta fájt a fogam. Ezzel az étellel avattam fel, és a hatás nem maradt el... azóta nem egyszer lett ...

3. Ragaszkodj a menetrendhez!

Tervezd meg a napod, határozd meg magadnak, mikor kezded és fejezed be a munkát aznap, és ragaszkodj ehhez. Ez nem azt jelenti, hogy tipikus 8–16 óráig tartó munkaidőt kell kijelölni magadnak, inkább igazítsd a saját ritmusodhoz a munkaidődet. Én például ebéd után mindig leviszem a kutyát sétálni, így a délutáni munkának fitten és energikusan állok neki.

4. Tedd félre a házimunkát!

Az irodában lehet, hogy sok idő megy el azzal, hogy beszélgetsz a kollégáiddal, otthon viszont még ennél is jobban el lehet csúszni, ha a házimunkára is koncentrálsz. Mosogatás, mosás, egy takarítás, bevásárlás… kézenfekvőnek tűnhet, hogy mindezt napközben oldd meg, de ha a hatékonyságodat szeretnéd növelni, akkor ugyanúgy kell ezeket kezelned, mintha a munkahelyeden ülnél.

5. Iktass be szüneteket!

A rövid szünetek beiktatása növeli a hatékonyságot. Tegyél egy rövid sétát vagy egyszerűen csak tereld el a gondolataidat pár percre a munkáról, hogy ismét újult erővel tudj nekiállni!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Vegán csokis babka

Ha egy isteni foszlós kalácsra vágyunk, méghozzá jó csokisan, akkor itt a tuti recept! Tej- és tojásmentes, így az érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Vegán almás pite

Egy klasszikus süteményt, az almás pitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 élelmiszer, amit nem mosol meg, pedig nem ártana

A főzés nulladik lépése az alapanyagok megmosása: így gondoskodhatunk arról, hogy az étel nemcsak finom, de biztonságosan fogyasztható is lesz. Vannak egyértelmű esetek, az alábbiak nem ezek közé tartoznak: nézzük, mit kell még a csap alá tartani!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...